Zadrugarstvo kao lijek

ženaDok su u Pučišćima specijalni policajci utjerivali represiju nad radnicima Jadrankamena, u Zagrebu je održana Međunarodna konferencija o radničkim i socijalnim zadrugama. "U Francuskoj je u posljednjih 30 godina preživjelo 79 posto posrnulih tvrtki koje su pretvorene u zadruge", kaže za H-Alter Bruno Roelants, glavni tajnik Europske konfederacije industrijskih i uslužnih zadruga i tvrtki u vlasništvu radnika. "Nemamo glavnog direktora ni vođu. Ne posuđujemo novac pa nas bankarska kriza nije pogodila. U svojih 35 godina postojanja nismo potrošili ni funtu javnog novca. Uspješno se nosimo na tržištu kojim vladaju multinacionalne kompanije, a naši radnici u skladištu zarađuju 60 posto više od prosječne plaće za taj posao u Engleskoj", opisuje Bob Cannell, član radničke zadruge SUMA iz okolice engleskog Leedsa i  i jedan od voditelja Co-operatives UK, britanskog saveza zadruga, opovrgavajući tezu da je potrebno birati između demokratskog ustroja zadruge i poslovnog uspjeha ...

UVIJEK IMA ALTERNATIVE

Zadrugarstvo kao lijek

Dug je postao važniji element kontrole od vlasništva. Zadruge, s druge strane, ne stvaraju dug, a kontrola je stvarno u rukama dionika. Bitno je da vlada shvati da mora ulagati novac i u zadružni sustav, ne samo u pojedinačne projekte

Piše: Marina Kelava  / H-alter
Izvor:
H-alter

poljoprivrednikSUMA, zadruga koja okuplja 125 članova radnika, uspješno djeluje od 1977. godine i obrće 30 milijuna funti godišnje veleprodajom organske, vegetarijanske i fair trade hrane.

"Sve su teške industrije po kojima je naša regija bila poznata, propale, a ja ću biti jedan od rijetkih radnika danas koji će otići u mirovinu s prvog i jedinog posla u životu, u radničkoj zadrugi", priča. SUMA je uspjela, unatoč tome što su u Velikoj Britaniji zakoni za zadrugare loši jer primjerice uopće ne prizanju drugi tip rada osim zaposlenika i vlasnika. "Napravite zakone o zadrugarstvu kako treba, pa će vam biti lakše nego nama", poručio nam je Cannell.

U Co-operatives UK osobitu pozornost poklanjaju demokratskom ustroju jer smatraju da kooperative propadaju kada nisu demokratski ustrojene. Iskustvo je pokazalo, ističe, da su zadruge nepobjedive kada rade zajedno s drugim zadrugama jer tako povećavaju svoju neovisnost od drugačije organiziranih tvrtki.

Cannell je gostovao na Međunarodnoj konferenciji o radničkim i socijalnim zadrugama koja je održana jučer u Europskom domu u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog saveza zadruga, za vrijeme dok su u Pučišćima specijalni policajci utjerivali represiju nad radnicima Jadrankamena, još jedne hrvatske tvrtke koja je uništena privatizicijom. Kako je istaknuto na konferenciji, svjetska iskustva govore bi za ovakve tvrtke spas moglo značiti upravo pretvaranje u zadruge.

sabatina"U cijelom je svijetu u osobitom porastu broj zadruga koje izrastaju iz posrnulih privatnih tvrtki. Tvrtke pred propašću preuzimaju radnici i vraćaju ih u život. Ovakve promjene, pokazalo se, imaju vrlo visok postotak uspjeha. U Francuskoj je u posljednjih 30 godina 79 posto ovako spašenih trvtki preživjelo.

Tako djelujemo kao svojevrsni doktori za poslovanje mijenjajući tvrtke zajedno s radnicima", ističe Bruno Roelants, glavni tajnik CECOP - CICOPA, Europske konferederacije industrijskih i uslužnih zadruga i tvrtki u vlasništvu radnika, koja okuplja 50 tisuća zadruga iz 16 europskih zemalja.

Udio zaposlenih u zadrugama u Hrvatskoj je tek 0,2 posto, dok je, primjerice, u Italiji čak 5 posto. Iako se kod nas zadrugarstvo većinom prisutno u poljoprivredi, nije u svim državama tako. Po broju zaposlenih u Francuskoj u sektoru bankarstva 50 posto su zadrugari, u Finskoj čine 36 posto zaposlenika trgovačkog sektora, a 60 posto u šumarstvu Švedske.

PROČITAJTE VIŠE...

S Roelantsom je Marina Kelava za H-Alter razgovarala o razlozima zašto su zadruge razvijenije u nekim zemljama, o tome kako zadruge prevladavaju trenutne krize na svim poljima, te na koji način zadruge vraćaju kontrolu u ruke radnika ...

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online