Špiro Pavlić: Slatko školovanje na Azurnoj obali

Špiro PavlićŠpiro Pavlić (25), cijenjeni mladi kuhar iz Dugog Rata, ne dvoji hoće li novac utrošiti u skupo prometalo ili neki drugi statusni simbol. Umjesto toga svoju je zaradu investirao u znanje - skupu jednomjesečnu francusku edukaciju kod Florenta Cantauta, kuharskog majstora iz pariškog hotela "Four Seasons". Riječ je o intenzivnom programu kojim se mlade kulinarske snage pripremaju za dug put do famozne prve Michelinove zvjezdice..., piše Tanja Šimundić Bendić u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji o našem mladom dugoraćaninu ...


ŠPIRO PAVLIĆ, MLADA HRVATSKA KUHARSKA ZVIJEZDA, UPUTIO SE U FRANCUSKU NA VRHUNSKI SLASTIČARSKI TEČAJ


Tri dana radio sam na samo jednom desertu


Piše: Tanja Šimundić Bendić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Chef pariškog hotela "Four Seasons" naučio je Pavlića na Azurnoj obali stvari koje mu u nas nitko ne bi mogao pokazati, primjerice, koliko jedan pogrešno dodan gram može pokvariti slatku harmoniju.


Potpuno novi svijet


Špiro PavlićIza Pavlića je već sedam godina rada u eminentnim hrvatski restoranima "Boškinac", "Kukuriku" i "Nautika", dva ljeta kuhanja bjelosvjetskoj eliti na jednoj luksuznoj jahti, nagrade na gastronomskoj manifestaciji "Biser mora", ali i spoznaja da mu još nešto nedostaje, a to je dodatno znanje o pripravi slastica, što ga je i odvelo na Cantautov tečaj koji se održava na Azurnoj obali.


- Teoretski i praktični dio traje sedam mjeseci, ali imao som novca sama za jedan, ali i to mi je za početak bilo dovoljno da naučim neke detalje koji mi ovdje nitko ne bi znao objasniti.

Majstor iz "Four Seasonsa" pokazao mi je drukčiji kulinarski svijet, obvezao me na učenje francuskog jezika i doveo do spoznaje da desert može imati i svoje predjelo, kao i završnicu - kaže Špiro.


Kao u operacijskoj dvorani


Naučio je da postoji točno određena temperatura na kojoj se šećerni sirup ulijeva u bjelanca kako bi nastali najbolji makroni na svijetu.

U kuhinji "Four Seasonsa' nema dobacivanja, chef je gospodar, njegova riječ zakon, obraćanje s Vi obveza, ulazak u kuhinju bez detaljnog iščetkavanja ruku i noktiju, te njihova dezinficiranja, strogo je zabranjeno.

- Pravljenje kolača kod nas se često olako shvaća, a to je čista umjetnost koja ima svoje stroge zakone. Zadnji smo dan radili simulaclju svečanog ručka s osam sljedova, od čega je pet bilo slanih jela te tri deserta. Samo na glavnom desertu radili smo tri dana. To je bila čista perverzija od umaka, slojeva, kombinacija, koja bi u nekom restoranu koštala oko 30 eura.

Naučio sam važnost točnog mjerenja težine u gramima, jer samo gram više kvari harmoniju, isto kao i nespretno dodan sirup na tanjuru.

Već krajem iduće ljetne sezone Pavlić ide na nastavak tečaja.

- Usporedno ću učiti francuski, jer chef Cantaut inzistira na tome da se njime služimo u kuhinji, a potražit ću i sponzora koji bi mi mogao financirati dulji boravak u Francuskoj.

Znam samo da ću mu to u kuhinji višestruko vratiti - kaže Špiro, kojemu je životni san otvaranje vlastitog restorana koji će u ponudi imati i kolače s bjelosvjetskom "glazurom".

Povezani članci

Who's Online

We have 224 guests and no members online