Dugoratsko ljeto: 14. Festival poljičkog soparnika

SUBOTA, 28.07.2018., Dugi Rat, Lučica i plaža Dugi Rat, 21:00 sati
14. FESTIVAL POLJIČKOG SOPARNIKA
Organizator: Općina Dugi Rat i Društvo Poljičana sv.Jure Priko

Festival soparnika je gastronomsko-turistički spektakl ne samo za ljubitelje Poljičkog soparnika, tog izvornog, zdravog, ukusnog, tradicionalnog težačkog jela drevne Poljičke knežije, koje je i prvo hrvatsko jelo koje se zaslugom Društva Poljičana našlo na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Brendiranje soparnika otišlo je toliko daleko da je jelo Poljičke sirotinje danas prihvaćeno kao vrhunska gastronomska delicija, te je uvedeno i kao nematerijalna kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, a soparnik je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla i pri EU. A sve je takoreći počelo prije 14. godina u Dugom Ratu, koji je soparniku posvetio cijeli festival, iz kojeg se priča o soparniku i njegovom "revivalu" otisnula u svijet. Gastronostalgičnim dugoraćanima pridružili su se ostali Poljičani diljem domovine i svijeta, a sve je više Poljičkih obitelji ne samo ostalo na svojoj didovini već pootvaralao OPG-ove i otvorilo vrata svojih konoba, u kojima takoreći svakodnevno žare svoje komine i po receptima svojih majki i baka pripremaju i peku Poljičke soparnike koji bez problema nalaze put do krajnih potrošača. A kako i neće kada se u 21. stoljeću više niti jedna fešta, a skoro ni feštica u Poljicima, Omišu, Splitu,.. druženje koje iole drži do sebe, ne može niti zamisliti bez Poljičkog soparnika!

Ovogodišnje skoro jubilarno 14. izdanje Festivala Soparnika održati će se u subotu, 28. srpnja 2018. s početkom u 21 sat u Dugom Ratu u okviru Dugoratskog ljeta, a o najboljem Poljičkom soparniku će odluku donijeti pet vrsnih poznavatelja soparnika s područja Poljica, koji čine ocjenjivački žiri. Šest poljičkih komina već je spremno i idućih dana sljedi im postavljanje uokolo lučice i duž rive u Dugom Ratu, a na njima će natjecatelji na licu mjesta peći svoje soparnike. U pečenju ove Poljičke poslastice neće sudjelovati samo natjecatelji, već i drugi koji žele priložiti i prodavati svoj soparnik brojnim zainteresiranima, no oni nisu u natjecateljskom krugu. Poljički soparnik će se prodavati po popularnoj i svima dostupnoj cijeni, a neće faliti ni zabave, glazbe i plesa do duboko u noć. Dolazi nas zabavljati Petar Dragojević i njegov bend veseljaka. Stoga, ovu subotu svi pravac u Dugi Rat.
Krenite na vrijeme zbog tradicionalnih ljetnih gužvi na Jadranskoj uspornici, pardon, magistrali, a ako u koloni naletite na našeg župana recite mu koju besidu o prometnim prioritetima (čovjek je naumio prije "probušiti" Kozjak, nego "osloboditi" od gužve Dugi Rat i Omiš?!) prije nego što krenete uživati u kusima Poljičkog soparnika - na Festivalu koji su Dugoraćani posvetili njemu, soparniku, u čast, Festivalu koji se jednostavno ne propušta!

Piše: Mladen Banović

Festival Soparnika!

Organizatori ovogodišnjeg 14. Festivala soparnika su Općina Dugi Rat i društvo Poljičana "Sv. Jure" Priko.

Vidimo se!

Festival Soparnika!

Povezani članci

Who's Online

We have 160 guests and no members online