Počeli javni radovi u susjednim Općinama (ali ne i u našoj)

javni radoviSinoć sam šetao Dućama. Javna rasvjeta u komi, sreća da je bilo mjesečine. Trotoari, okoliš, prilazi, tamarisi, zelenilo, plaže, tuševi, mjesta za presvlačenje,.. sve će to trebati urediti prije nego što nam dođu gosti. A gosti će, hvala Bogu, doći brzo. Toliko brzo da se bojim da će ih dočekati "ovakvo" uređeno turističko mjesto. Vjerujem da situacija nije puno bolja ni u drugim mjestima naše Općine, a nerjetko je i puno gora. Srećom, počela je i sezona javnih radova. U susjednim Općinama i organiziranijim Općinama diljem Lijepe naše. Ali, pogađate, ne i u Općini Dugi Rat. Barem koliko je meni poznato. Neka me općinari slobodno isprave ako grješim... U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) potvrdili su da ovih dana učestalo pozivaju nezaposlene radi upućivanja na javne radove. Riječ je o mjeri koja se provodi temeljem Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja i financira sredstvima iz državnog proračuna, s tim da je prije svega namijenjena dugotrajno nezaposlenima, kao i inače teško zapošljivim skupinama. HZZ, pritom, sufinancira dio plaće za nezaposlenu osobu koja sudjeluje u javnim radovima, dok dio mora osigurati lokalna zajednica, odnosno poslodavac koji zapošljava radnika ... 


KAKO (BAREM SEZONSKI) ZAPOSLITI NEZAPOSLENE.. I PRIPREMITI NAŠA MALA MJESTA ZA SEZONU?

Počeli javni radovi u susjednim Općinama (ali ne i u našoj)

Piše: Mladen Banović

A ti su poslovi pomaganje djeci i mladima s teškoćama, kao ispomoć u vrtićima ili školama, radovi na revitalizaciji javnih površina te sličnim poslovima u turizmu, pa na poslovima gospodarenja otpadom, u komunalnim radovima te u ostalim poslovima šire društvene koristi lokalnoj zajednici...

sumpetar

Valjda će i naše općinske službe, vjećnici i načelnik kao predsjednik TZ Općine odlučiti dati šansu našim radišnim, a nezaposlenim sumještanima, u pripremi naših malih mjesta za nadolazeću turističku sezonu ili u svemu ostalom gdje mogu pripomoći javnoj stvari, javnom dobru.
 

Sinoć sam, znate već, šetao Dućama. Spuštam se do plaže na Vavlju. Mir, tišina, valići i mjesec u plićaku. Nema smišnica što trče pod mjesečinom. A znaju bit. Šteta... Bit će da su sve na igralištu u Dugom Ratu. No to je već neka druga priča...
 


Par detalja o javnim radovima

Izvor: Vjesnik

U sklopu javnih radova osoba može biti upućena na skrb o starijima i nemoćnima ili osobama s invaliditetom. Osoba koja sudjeluje u javnim radovima može raditi i u skrbi za djecu, kao ispomoć u vrtićima ili školama, pomagati djeci i mladima s teškoćama, na revitalizaciji javnih površina te sličnim poslovima u turizmu, na poslovima gospodarenja otpadom, u komunalnim radovima te u ostalim poslovima šire društvene koristi lokalnoj zajednici, ističu u HZZ-u.

Zavod, pritom, sufinancira dio plaće za nezaposlenu osobu koja sudjeluje u javnim radovima, dok dio mora osigurati lokalna zajednica, odnosno poslodavac koji zapošljava radnika.

javni radovi

Iznos plaće koju osigurava Zavod utvrđuje se na temelju iznosa minimalne plaće u Hrvatskoj, uvećane za pripadajuće doprinose, što trenutačno iznosi 3300,82 kune bruto ili oko 2185 neto. No, iznos koji se pojedinačno odobrava ovisi o razdoblju tijekom kojega je osoba prethodno bila u evidenciji nezaposlenih.

Tako Zavod sufinancira cjelokupan iznos za sve one koji su u evidenciji nezaposlenih dulje od tri godine. Oni koji su na Zavodu između dvije i tri godine ostvarit će subvenciju 85 posto minimalne plaće, a oni koji su na Zavodu između godine i dvije godine imaju pravo na 75 posto tog iznosa, dok ostatak do minimalca pokriva poslodavac koji je pokrenuo javne radove.

Vijećnicima i načelniku, te svim dugotrajno nezaposlenima u Općini na znanje.

Povezani članci

Who's Online

We have 460 guests and no members online