Duće: Nema kanalizacije bez plaćanja komunalija!

kanalizacijaDo početka turističke sezone prve kuće u Dućama trebale bi biti spojene na kanalizacijsku mrežu te tako i službeno najaviti okončanje ere pražnjenja septičkih jama kao ponude koja je gostima velikodušno godinama bila uključena u cijenu. Prema riječima načelnika općine Dugi Rat Jerka Roglića radovi teku prema planu, upravo se postavljaju posljednje cijevi ispod 'jadranske magistrale', a uskoro bi u poštanskim sandučićima trebale osvanuti i prve uplatnice za vlasnike obiteljskih kuća i stanova. Bez uplate, naime, neće biti mogući ni priključak ni izgradnja sekundarne mreže, odnosno razvođenje kanalizacijskih cijevi po ulicama koje su, kad su Duće u pitanju, najčešće uzbrdice. - Općina nema novca za izgradnju sekundarne mreže tako da ovisimo o uplatama građana - priznaje Roglić dodajući kako će izvođač radova biti izabran na javnome natječaju ...

DUĆE

Nema kanalizacije bez plaćanja komunalija

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Priključenje na kanalizacijsku mrežu obavezno je za sve stanovnike, a cijena priključenja (pravo na priključak plus građevinski radovi) za svako će domaćinstvo biti posebno izračunata.

DućeIpak, okvirno je moguće reći da će za objekt od 100 četvornih metara biti potrebno izdvojiti oko 8.750 kuna, dok će, recimo, spajanje na kanalizaciju kuće od 300 'kvadrata' njenoga vlasnika stajati oko 10.000 kuna. Konačan spoj posebno će se pak naplatiti, i to po načelu 'jao onima kojima je kuća daleko od šahte'. Plaćanje na rate, kao što je to u nekim drugim općinama slučaj, neće biti moguće.

- Obročno plaćanje nismo, na žalost, u mogućnosti ponuditi jer u tom slučaju ne bismo imali novca za završetak kanalizacije. Drugi je razlog što postoji realna opasnost da netko plati jednu ili dvije rate, mi ga priključimo, a on potom prestane plaćati, pa dug moramo utjerivati sudskim putem što zna potrajati godinama - objašnjava Roglić.

Čarobna riječ dug će, prema svemu sudeći, mnogim Dućanima još povećati cijenu kanalizacijskog priključka jer ga neće moći dobiti ukoliko ne podmire sva dugovanja prema Općini pri čemu iznos neplaćene komunalne naknade, na 523 popisana kućanstva, iznosi više od milijun kuna!

- Stanje se u posljednje vrijeme popravlja, no dug je još uvijek velik, tako da i ovim putem upozoravam Dućane da ga plate - zaključuje Roglić.

Oni koji to ne učine, ili koji možda nemaju novca ne samo za povrat eventualnog duga, nego i za plaćanje kanalizacijskog priključka, dobit će poček od godinu dana, nakon čega će biti prisiljeni platiti. Na koji način će prisila biti izvedena, Jerko Roglić nam nije znao odgovoriti.

Duće

Povezani članci

Who's Online

We have 73 guests and no members online