Dugoratsko ljeto: Projekcija znanstveno-obrazovnog filma 'Lička majka od utjehe'

Srijeda, 14.08.2019, Dugi Rat, crkva Svetog Josipa, 20 h
Projekcija znanstveno-obrazovnog filma "Lička majka od utjehe"
Autor i scenarist: Hrvojka Mihanović-Salopek

Ped blagdan Velike Gospe u Dugom Ratu će se u tamnošnjoj župnoj crkvi Svetog Josipa u srijedu, 14.8.2019. u 20 sati održati predstavljanje i projekcija znanstveno-obrazovnog filma "Lička Majka od Utjehe" koji prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Gospićko-senjskoj biskupiji te predstavlja svojevrstan kulturološki putopis kroz istaknuta, ali i pojedina malo poznata marijanska svetišta, među kojima i ona u Oštarijama i Trošmariji..

Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem, a posebnu pozornost posvećuje spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima i rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja.

U filmu su prikazane i povijesne utvrde Modruš, Nehaj, Sokolac, Cetingrad, Drežnik-grad ali i Stari grad Ogulin te Zavičajni muzej Ogulin koji je snimateljsku ekipu na čelu s voditeljicom projekta Hrvojkom Mihanović-Salopek ugostio u lipnju 2018. godine.

Projekt je vođen pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije, a voditeljica projekta, scenaristica i redateljica Hrvojka Mihanović-Salopek predstaviti će ovaj hvalevrijedan projekt i pred Dugoraćanima u okviru Dugoratskog ljeta.

Povezani članci

Who's Online

We have 51 guests and no members online