Zimmer frei - ubuduće pod povoljnijim uvjetima

zimmer freiPrivatni iznajmljivači i ugostitelji mogu odahnuti uoči sezone jer neće morati gubiti vrijeme na nepotrebnu papirologiju! Vlada je, naime, na prijedlog Ministarstva turizma, na posljednjoj sjednici po hitnom postupku izmijenila Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, omogućavajući im da nastave raditi i dalje s 20 postelja u svojim sobama i apartmanima umjesto da traže nova rješenja ili registriraju obrt ako imaju više od 16 postelja, kako je dosadašnji zakon propisivao ...

Smanjena nepotrebna papirologija: ‘zimmer frei’ i restoran s oca na sina

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ugostitelji u restoranima, barovima, kafićima, pak, koji kupuju ili iznajmljuju prostor u kojemu se već obavljala ista djelatnost, ne moraju ponovno tražiti rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima za prostor, nego će koristiti ranije izdano rješenje koje više nije vezano uz ime vlasnika, nego uz prostor. 

Naravno, samo uz uvjet da se kategorija usluge i oprema lokala nakon promjene vlasnika nisu mijenjale.

Istim izmjenama Zakona rok za kategorizaciju kampova produljuje se do 30. travnja 2015. godine, umjesto roka koji je po prijašnjim odlukama istjecao 9. srpnja ove godine. Isto tako, vlasnici kampova koji još nemaju rješenje o koncesiji za turističko zemljište, mogu dobiti privremeno rješenje za rad. Najvažnije su to izmjene koje je po kratkom postupku Vlada uputila u saborsku proceduru kako bi pravovremeno prije početka sezone dobile zakonsku snagu i pojednostavnile poslovanje ugostitelja i iznajmljivača u ovoj godini.

Podsjetimo, prijašnjim je odlukama maksimalan broj postelja u domaćinstvima mogao biti 16 kreveta, odnosno 8 soba, a sada se iznajmljivanjem bez registracije obrta može baviti svatko tko ima 10 soba s 20 kreveta ili 10 smještajnih jedinica u kampu s 30 gostiju istovremeno, a ne 7 jedinica s 25 gostiju, kako je prije bilo određeno.Želja prethodne vlasti da se smanjenjem broja postelja u domaćinstvima i registracijom obrta kod iznajmljivača poveća samozapošljavanje i profesionalizacija u tom segmentu usluga u turizmu nije dala rezultat. Razlozi za to su mnoga neriješena pitanja vezana uz legalizaciju objekata, prenamjenu stambenog prostora u poslovni i slično.


Pad prihoda

Ministarstvo turizma ocijenilo je da od 50 tisuća registriranih iznajmljivača, njih oko 5 tisuća ima više od 16 postelja, ali je svoje dokumente i rješenja za rad sa Zakonom koji je stupio na snagu u prosincu prošle godine, uskladio malen broj njih. Kako zbog toga ne bi došlo do smanjenja kapaciteta i pada prihoda od te djelatnosti, novom liberalizacijom rada s 20 registriranih postelja omogućeno im je da i ove godine posluju po prijašnjim rješenjima.

“Ono što je za iznajmljivače posebno važno jest novost u Zakonu kojom im se omogućava nasljeđivanje prava pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. 

Naime, nakon prestanka bavljenja tom djelatnošću od strane oca ili majke, pravo iznajmljivanja će stjecati i njihovi zakonski nasljednici temeljem ugovora o darovanju. Time se želi spriječiti rad na crno nasljednika koji ne mogu legalizirati svoj rad.


Rješenje za 150 kampova

Ranijim zakonskim odredbama svi su kampovi bili dužni do 9.srpnja ove godine ishoditi rješenja o kategorizaciji. Kako je u proteklih sedam godina usklađeno poslovanje tek u 50 kampova, a još 150 njih bi temeljem starih rješenja ove godine moralo prestati s radom, to je Vlada produžila taj rok za tri godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and one member online

  • admin