U organizaciji UVDR-a 114. brigade i omiške Hvidre, u petak, 28. lipnja 2019., u Omišu će se održati proslava 28. obljetnice utemeljenja treće omiške bojne “Poskoci” 114. brigade HV-a.
Proslava počinje već u 8 sati svetom misom za sve poginule, a nastavit će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno središnjeg križa na gradskom groblju Vrisovci. Jednako tako brojna civilna i vojna izaslanstva položit će vijence i kod spomenika u Parku hrvatskih branitelja. Ovogodišnja svečanost završit će na Priku, gdje će se druženje nastaviti uz čobanac i balote.
 
Nakon što je jutros u Dugom Ratu održan prvi prosvjed vezano uz prekid suradnje tvrtke Promet d.o.o. i Općine Dugi Rat, a drugi je najavljen za četvrtak u 9 sati, službenim priopćenjem se o cijeloj situaciji napokon oglasio načelnik Jerko Roglić. Njegovo dugo očekivano priopćenje u nastavku članka možete pročitati u cijelosti..

Eh da, za četvrtak, 27.6. u 9 sati najavljen je i drugi prosvjed na ovu temu ispred zgrade općine Dugi Rat.
 
Skupina stanovnika općine Dugi Rat u ponedjeljak, 24.6. su ispred zgrade općine Dugi Rat prosvjedovali zbog nedavne odluke Općinskog vijeća o nepotpisivanju novog ugovora s JP Promet, piše Dalmatinski portal. Općinsko vijeće je izglasalo da neće ovlastiti načelnika Jerka Roglića na potpisivanje novog desetogodišnjeg(!) ugovora o financiranju Prometa s 1,25 milijuna kuna godišnje(!). Razlog nepotpisivanja je isključivo financijske prirode, s obzirom na to da su dosad plaćali Prometu 350 tisuća kuna godišnje. Riječ je o poskupljenju usluga JP Promet od čak 357%!¨Dakle 3 i po puta više traži promet za istu razinu usluge. Barem dok ne kupe novije autobuse... Pa tko bi to financijski normalan i odgovoran potpisao? Uprava JP Promet do sada nije imala sluha niti volje sjesti za stol s dugoraćanima i pokušati rješiti problem na obostrano zadovoljstvo.
Uslugama JP Promet koriste se uglavnom mještani općine zaposleni u Splitu te naši studenti i učenici splitskih fakulteta i škola, a ljeti i naši turisti. Kako je još prošlog tjedna medijima rekao načelnik Jerko Roglić, usluge prijevoza trebao bi preuzeti lokalni prijevoznik Dalmatinac iz Sumpetra, no teško da će isti moći, a pogotovo smjeti, pokriti sve najvažniije stanice na području Splita. Nije da se Dalmatinac ne trudi, evo ovih dana uvodi i noćne linije Split - Podstrana - Dugi Rat - Omiš i nazad , a razina usluge, na linijama koje voze i jedni i drugi, je općenito bolja nego kod JP Promet.
Ovaj neočekivani rasplet događaja stvorio je veliki problem mještanima i učenicima koji su umjesto da Prometovim autobusima odu jutros u Split i bučno prosvjeduju ispred zgrad uprave JP Promet dok ih uprava ne primi, dakle da potraže rješenje na izvoru problema, tamo gdje se on i jedino može rješiti, preispitivanjem ugovora "bačenog pred" općinare na potpis i usklađivanjem prevelikih financijskih apetita javnog prijevoznika s onim što općina može financijski podnjeti za razinu usluge koju nam JP Promet pruža.
Ali avaj, tko će po zvizdanu sad ići do Splita, pa se grupa stanovnika općine Dugi Rat danas okupila u svom malom mistu, ispred zgrade Općine, kako kažu, prosvjedovati zbog nepotpisivanju novog ugovora s Prometom.
Osobno, mislim da su falili adresu, upravna zgrada JP Prometa i ured Miroslava Delića, predsjednika uprave JP Promet su prave adrese za prosvjedovati. A kako živimo u digitalnom dobu nekima bi mogla dobro doći i email adresa predsjednika uprave JP Promet:  miroslav.delic @ promet-split.hr je službeni email dotičnog gospodina, pa ako mu netko želi poslati pozdrave iz Dugog Rata i ostalih malih mjesta na Jadranskoj uspornici, te poručiti kako se osjeća...
Naša općinare u ovom slučaju moram pohvaliti za ovu tešku odluku, jer da su potpisali OVAKAV ugovor trebalo bi ih sve pozvati na ostavku zbog nerazboritog trošenja proračunskih sredstava. Pristati na poskupljenje (istih usluga) od čak 357%. WTF? Jest da i našom malom općinom (kao i vrhom JP Promet) vlada HDZ, ali ni oni više ne smiju potpisati baš svaku očitu financijsku dubiozu ili, nemojmo se lagati, pristati na reket.

Novi prosvjed ispred zgrade općine u Dugom Ratu je najavljen za četvrtak u 9 sati.
 

Vijenci u spomen palima za domovinu

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, u utorak, 25. lipnja 2019. načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić, općinski vjećnici, predstavnici branitelja ovog kraja te brojnih dugoratskih udruga, pred spomenikom hrvatskim braniteljima i svim palima za Hrvatsku u Dugom Ratu u jutarnjim satima položiti će vijence i upaliti svijeće.
Vijenci će biti položeni i uz središnji križ na Gradskom groblju Vrisovci. Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i njegovi zamjenici, članovi Gradskog vijeća te predstavnici poljičkih i omiških udruga položit će vijence i zapaliti svijeće palima za Domovinu. Potom će kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje odati užnu počast poginulim hrvatskim braniteljima.
 

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u subotu, 22. lipnja 2019. u 9.00 sati na Spomen kosturnici boraca Narodnooslobodilačke borbe i žrtava fašističkog terora 1941. – 1945. na Gradskom groblju Vrisovci gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i njegovi zamjenici, članovi Gradskog vijeća Grada Omiša na čelu s predsjednikom Zvonkom Močićem te predstavnici udruga položit će vijence i zapaliti svijeće palima za Domovinu. U 9.30 sati kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje odat će dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima.
 
Vijest dana je da je Skupština javnog gradskog prijevoznika Promet Split donijela odluku o obustavljanju prijevoza putnika na području Općine Dugi Rat nakon što vijećnici općine Dugi Rat u petak nisu usvojili i podržali prijedlog ugovora općine Dugi Rat s JP Split.
Na 31. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat u ovom sazivu koja se održala u petak, 14.06.2019. jedna od predloženih točaka Dnevnog reda bila je rasprava o Ugovoru općine Dugi Rat o javnoj usluzi s Promet d.o.o. Po informacijama iz medija, jer video sjednice još nam nije dostupan, izgleda da naši vijećnici nisu usvojili prijedlog ugovora s Prometom.
A JP Promet novac mještana općine Dugi Rat je potreban, kažu, da osigura sredstva za projekt nabave novih autobusa i najnovijeg uvođenja novog sustava naplate u autobusima. Jedan od preduvijeta za to je potpisivanje ugovora o pružanju usluge sa svakomm općinom i gradom gdje se ta usluga vrši, odnosno gdje će se ti novi autobusi koristiti. U Prometu se žale da su dosad potpisali ugovore sa 17 gradova i općina i da je općina Dugi Rat ostala jedina iz aglomeracije Split koja nije potpisala taj ugovor.
Kojih novih autobusa? Tko ih je ikad vidio na liniji br. 60. Karikiram, malo, alio nije neka tajna da u općini Dugi Rat brojni mještani nisu zadovoljni s uslugom JP Promet, koji na legendarnu liniju br. 60 (koja je nešto najsličnije.. khm.. "Route 66" moje mladosti :-) često šalje ne nove autobuse, nego prave islužene karampane s kojima je prijevoz daleko od udobnog, a često je i prava avantura. No ipak, riječ je o 79 prolazaka dnevno kroz općinu Dugi Rat , 40 u jednom te 39 u drugom smjeru, od ranih jutarnjih sati pa do ponoći, radnim danima i blagdanima.
- Odluka je bila na općini Dugi Rat i oni su odlučili kako su odlučili – rekao je Miroslav Delić, direktor Prometa, zašto više nema prometovanja, odnosno pružanja usluge javnog prijevoza na području općine Dugi Rat, odluke o kojoj danas bruje svi lokalni mediji.
Naravno da alternativa Prometu postoji za mještane općine Dugi Rat koji svakodnevno koriste usluge javnog prijevoza od svojih mjesta do Splita i nazad. Promet Makarska, Dalmatinac, Lendić, Imotski prijevoz... svi oni, istina ne tako često kao JP Promet, prometuju ovom uspornicom od Jadranske magistrale, koja se ljeti (pre)često pretvori u prometnu čepinu i više kilometarske kolone.
Ajmo, za promjenu, probati kako ćemo bez Prometa, ta nije kraj svijeta!
Bojim se i da su naši viječnici potpisali ugovor, da bi putnici od tih "novih autobusa" u koloni kroz Duće najčešće vidjeli ono što i dosad - šipak!
 

Slobodna Dalmacija slavi svoj 76. rođendan

Iz pojate na ratnom Mosoru pa do najskrivenijeg internetskog zakutka ovog svijeta, put je Novinu vodio kroz dekade kvalitetnog, a nekad (kao sada) i malo manje kvalitetnog novinarstva. Za makinjetom su se izmjenjivale kolone novinarskih legendi, većina ih gore negdje još kuca na prastaroj makinjeti, dok danas neki nadareni multimedijski mladci probijaju nove digitalne puteve širenja vijesti iz Dalmacije, događaja, reportaža, foto-reportaža, kulturnih sportskih događaja, pa i osmrtnica.. u selo, grad i svijet. I jest da u(ne)rednici osim mozganja o efektnim navlakuša-naslovima članaka i dan danas s vremena na vrijeme na stol dobiju kakav "važan" partijski zadatak. I jest da danas čitateljstvo ima nikad više izbora za okrenuti (neku drugu) stranicu, za kliknuti na neku drugu poveznicu, ali ono što će Novinu, osim navike, usidriti i desetljećima dalje na dalmatinskom "homepageu" jest samo kvaliteta novinskog štiva i istinoljubivost. U doba "besplatnih" i "fake" vijesti, rezanja troškova redakcije i pažljivog prevrtanja svake novinarske kune, nije nimalo lak zadatak inzistirati na znanju, pravilima struke i kvaliteti... To košta. A malo tko to danas želi platiti. Pa ipak, ima ih.. Ima nas. 
Neka naše Novine. Sritan joj 76. rođendan. Čestitam!
 
Općina Dugi Rat dugi niz godina njeguje prijateljske odnose s makedonskom općinom Novaci. Delegacija općine Novaci u četvrtak, 30.5.2019. dolazi u joj jedan posjet općini Dugi Rat, k svojim dugoratskim prijateljima. Uzvratni je ovo posjet dragih makedonskih prijatelja Dugom Ratu i okolici. Nedavno je općinska delegacija "pojačana" s vodstvom KUD "Dalmacija" Dugi Rat posjetila Novake gdje su bili izvrsno primljeni. Poželimo dragim makedoncima da se opet lijepo osjećaju, odmore, zabave i podruže u Dugom Ratu, a njihovim domaćinima da predstave Novake i drugim dugoratskim udrugama, jer tko zna, možda bi se odlična prijateljska i kulturna suradnja bratskih općina mogla prenijeti i na druga područja u kulturi, turizmu, sportu, te zašto ne, i na zajedničke projekte i ekonomske teme (prekogranična suradnja?). Video prilog sa prijema delegacije u vijećnici općine Dugi Rat pogledajte u nastavku članka..
 
Naš nekadašnji samački ljepotan spao je na tužne grane i broji duge usamljeničke dane. Teško da bi ovakav danas dobro prošao na zvijezdanom turističkom nebu naše rivijere s komunalnom infrastrukturom na umoru, ali, sudeći po šapatima koji kruže po dobro upućenim kuloarima, čuje se da je ipak zapeo za oko poduzetnici/ma iz susjedstva.. Što bilo da bilo, našem nesretnom usamljeniku želimo da što brže nađe svoju novu družicu ili, zašto ne (ta u 21. stoljeću smo) svog dragana. Kvragu i pare i XY kromosomi.. naposljetku ostaju samo lijepe ili ružne.. uspomene.
 
Sveta misa zadušnica za sedmoricu poginulih branitelja s ovog našeg koji su svoje živote položili na oltar domovine služit će se u četvrtak, 30. svibnja 2019. u Crkvi Sv.Mihovila u 19 sati u Omišu.

IN MEMORIAM
Neven Pocrnjić
Marko Lozančić
Vedran Rakuljić
Ante Šošić
Miljenko Zečić
Marko Krstić
Tonči Marušić
 

Sretan Vam Dan Državnosti

Ako već nismo bili te sreće da imamo svoju općinu, sretni smo što imamo svoju državu i zato svim Poljičanima doma i u svijetu, svim žiteljima Poljica, svim Poljicima nadležnim jedinicama lokalne samouprave, svim dragim susjedama i susjedima i svim građanima Republike Hrvatske želimo sretan Dan državnosti, 30. svibnja!
 

Izbori za EU parlament

U nedjelju u 7 sati diljem Hrvatske otvoreno je 6.360 biračkih mjesta na kojima oko 3,83 milijuna građana ima pravo birati 12 hrvatskih zastupnika u EU parlamentu. Kao što se i pretpostavljalo, i izlaznost na glasačka mjesta u općini Dugi Rat je mala. Birači svoj glas mogu dati jednoj od 33 kandidacijskih lista sve do 19 sati, a imaju i mogućnost preferencijalnog glasovanja, odnosno dati prednost jednom od kandidata na listi koju su odabrali. Prvi rezultati izbora znat će se u nedjelju u 23 sata.
Jeste li ispunili svoju građansku dužnost?
Ah da, kiša je, tko bi sad išao do glasačkog mjesta..
 

Čestitamo Dan pobjede i Dan Europe

Na današnji dan 1945. godine službeno je kapitulirala nacistička Njemačka, pokretač II. Svjetskog rata, krvavog sukoba u kojem je poginulo preko 50 milijuna ljudi. Nakon sloma Njemačke, njezinih saveznika, za većinu europskih zemalja konačno je stigao duži period mira, a Europa je počela poprimati današnje obrise. Pet godina kasnije, 9.svibnja 1950., Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske s vizijom ujedinjenja europskih zemalja predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Zajednica je postepeno prerasla u ono što danas poznajemo kao Europska Unija. U početku je bilo šest članica – Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, nakon čega je samo rasla, a od 1.srpnja 2013., pristupanjem Hrvatske Europska Unija se proširila na 28. zemalja. Odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe” je donijeloVijeće Europske unije u Milanu 1985. godine.

Fašizam i njegovi oblici, kao što su nacizam, a u hrvatskom povijesnom iskustvu ustaštvo i četništvo, doživjeli su poraz zato što se radilo o najmračnijim pojavama u povijesti naše civilizacije.
Valja ponoviti još jedanput, za naše "ponavljače" i "tumače" alternativne povijesti, one koji još "žive" u 1941. ili 1945. Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu, a nacizam i fašizam, sa svojim domaćim inačicama, nanijeli su golemo zlo našim ljudima i našoj zemlji. Pod zastavom fašizma, Hrvatska je bila okupirana i raskomadana. U našu je zemlju uveden totalitarni poredak koji je odgovoran za masovne zločine, etnička čišćenja i genocid. Rasni zakoni te nasilje i okrutnost bili su glavna sredstva vladanja nacističkih i fašističkih režima. Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i drugi domoljubi bili su žrtve ustaškog režima. Zahvaljujući antifašističkoj borbi partizanskih jedinica te njihovih saveznika u svijetu, Hrvatska se oslobodila i svrstala na stranu pobjedničke koalicije. A što je kod nas bilo poslije, druga je priča..

Čestitamo Vam Dan pobjede i Dan Europe!
 
Dragi dugoraćani, dragi posjetitelji ovih stranica, čestitam vam Prvi svibanj, međunarodni Praznik rada i blagdan Svetog Josipa radnika! Lipo mi se odmorite i blagdanski u ugodnom društvu provedite naveći praznik radnog čovjeka!
 

Da nam živi, živi jad!

Drugovi i drugarice, dame i gospodo, sinovi i kćeri prezrena radništva i Vi, radnici, vrsto koja samo što nije izumrla – sretan vam Praznik rada! Nema druge nego vam kazati - sretno, onako kako se kazuje rudarima prije nego uđu u okno pa pojma nemaju hoće li ikad više ugledati svjetlost dana. Otići na posao danas je u nas, a bogme i u svijetu, poprilično tome nalik. Dođeš, timbraš karticu ili upališ kompjuter, obučeš trliš ili navučeš klompe, svejedno, (od)radiš svoje i pojma nemaš je li to zadnji put da si svu tu rutinu odradio, ili ćeš slično, iz dana u dan, sve do penzije, onako kako je i stari pape to radio. Dragi radnici i radnice, dame i gospodo, drugovi i drugarice! Kad vam se čini da je loše, sjetite se one – shit happens. A kad vam se čini da se nema love nizašto, jednostavno manje pričajte na mobitel, bando parazitska!... piše Siniša Pavić u svojoj kolumni na stranicama (Kronike Du.. :-) Novog Lista ...