Akademici s gradonačelnikom Oparom

U utorak će se u palači Milesi u Splitu održati zanimljivi razgovor akademika koji stalno žive u Splitu sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom o prilikama i aktualnim problemima grada, posebice u područjima kulture i znanosti. U razgovoru će sudjelovati akademice Arsen Bačić, Nenad Cambij, Dinko Kovačić, Davorin Rudolf i Radoslav Tomić. Početak skupa koji je otvoren za zainteresiranu javnost je u 19 sati.
 

Dani francuskog jezika i kulture 2017.

23. Dani francuskog jezika i kulture 2017. u organizaciji Prokulture - Opservatorij kulturnih politika - Split održat će se od 28. rujna do 7. listopada na različitim lokacijama u Omišu, Splitu, Solinu, Kaštelima i Trogiru pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Kao i svake godine program obiluje brojnim zanimljivim događanjima, na ovoj poveznici pogledajte cjelovit program kako bi mogli izabrati nešto za sebe. U nastavku izdvajamo događaje u Omišu:

Ponedjeljak, 2.10.2017. u 18.00 sati
Kuća jezika i kulture
Predavanje Stjepana Lapende: Poznavanje jezika - temelj bavljenja turizmom

Četvrtak, 5.10.2017. s početkom u 17.00 sati
Centar za kulturu Omiš
Ciklus Filmski četvrtak - Francuski filmski maraton

Subota, 7.10.2017. u 19.00 sati
Kuća jezika i kulture
Izložba Lili Gluić: Pariške uspomene u akvarelu
 

'Studio smijeha' na Omiškom kulturnom ljetu

Nakon sinoćnjeg izvrsnog koncerta Nine Kraljić, koja nas je oduševila svojom osebujnom interpretacijom izvornih narodnih pjesama, obrada te pjesama sa svog prvog nosača zvuka, Omiško kulturno ljeto nastavlja se u četvrtak zanimljivim stand-up nastupom hrvatskih komičara na platou iza Narodne knjižnice u Omišu. Svi zaljubljenici u baze, fore i vrsnu stand-up komediju imaju priliku punih sat i pol večeras uživati u najboljim bazama Marine Orsag, Tomislava Primorca, Tina Sedlara i Tihomira Paravine. Ulaznica je 40 kn, a show počinje u 21:30 sati.
 

Lavanderman gostuje na Stripaškom kružoku u InfoZoni

Na posljednjem ovosezonskom Stripaškom kružoku u splitskoj InfoZoni gostuje – Lavanderman! U četvrtak, 8. lipnja, u 20 sati u Klubu Zona pričat će se o ukoričenom izdanju prva dva, već raritetna i vrlo tražena broja. Serijal Lavanderman možda je jedino domaće, zaista nezavisno strip izdavaštvo. Među sugovornicima na Stripaškom kružoku bit će scenarist te idejni vođa Lavandermana, Toni Faver, i prvi crtač, Vančo Rebac. – najavljuje Ivan Svaguša, voditelj Stripaških kružoka, druženja ljubitelja stripa u Klubu Zona. Lavanderman, alias Boris Bunčuga, autentični je hrvatski superheroj. Ishodište njegovih moći je u biljci lavandi te se bori protiv komaraca i moljaca, nesanica, glavobolje i vrtoglavice. Prvi broj stripa izašao je u rujnu 2008. godine i rasprodan je u rekordnom roku, a do danas je objavljeno osam brojeva, snimljen je i igrani film “Lavanderman: istina ili mit?” te je objavljen i CD s glazbom iz filma.
 

Koprena od ljubavi

Centar za kulturu Omiš u organizaciji Zvjezdane Čagalj u nedjelju, 19.2.2017. s početkom u 18 h u dvorani Ilirskog sjemeništa u Omišu priređuje jednu lijepu večer u prožimanju mjeseca ljubavi, plesa, poezije, pjesme, u kojoj će se uz pjesnike, slikare i druge umjetnike istkati.. KOPRENA OD LJUBAVI. U lijepoj omiškoj večeri sudjeluju: prvakinja Opere HNK Split Nelli Manuilenko i studenti UMASA u njenoj klasi, pijanist Borna Erceg, plesnu umjetnicu Dodi Malada, pjesnike Hrvoje Marko Peruzović, Zvjezdana Čagalj, Marina Čović, Damir Trogrlić-Was, Natali Šarić, Marela Jerkić-Jakovljević, Teo Vojković-Ispovidnik, slikare Zdravko Cota, Snježana Divenčić-Mratinić, Nena Sanader, Nada Vučičić, Blaženka Jukić, Josip Baričević, Draženko Pačalat. Voditeljica je Zvjezdana Čagalj.
 
Kako napisati Europski projekt? Kako ispuniti prijavnicu? Što je EU Kreativna Europa? Po sve odgovore na prethodna pitanja i još primjera dobre prakse dođite u srijedu, 12. listopada 2016. u 10 sati u Ilirsko sjemenište na Priku na  predstavljanje EU programa Kreativna Europa - potprogram Kultura pod nazivom "Od ideje do cilja". Morana Bigač iz Ministarstva kulture predstavit će program EU namijenjen potpori kulturnog i audio-vizualnog sektora na poziv Prokulture - Opservatorija kulturnih politika, Ureda državne uprave u SDŽ i Centra za kulturu - Omiš. Zainteresirana kulturna i šira javnost biti će informirana o ciljevima i prioritetima dvaju programa, proračunu te o vrstama poziva na koje hrvatske kulturne organizacije mogu prijaviti svoje projekte..
 

Povuci EU sredstva za kulturu

Splitska Platforma Doma mladih poziva na predstavljanje programa Kreativna Europa, potprogram Kultura i Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, u sklopu kojeg će sudionici moći čuti i savjete za razvijanje projekata u sklopu ovog programa. Predstavljanje se održati u utorak, 20. rujna 2016. u 10 h, u kinu Beton Doma mladih. Ovim predstavljanjem, kulturna i šira javnost bit će informirana o ciljevima i prioritetima dvaju programa, proračunu, te o vrstama poziva na koje hrvatske kulturne organizacije i udruge mladih i za mlade mogu prijaviti svoje projekte. Naime, na natječaje iz Europskog strukturnog fonda Umjetnost i kultura za mlade i Umjetnost i kultura 54+ mogu aplicirati i udruge mladih i za mlade..
 

Bijeli Božić

Jebiga, zaglavio sam na terenu ljeta gospodnjega '93 godine u Istočnoj Hercegovini, a bila je zima, taman pred Božić, bila je ajme zima, sniga pola metra, gromovi su tukli, u pičku materinu su tukli. Par ljudi je i poginulo a neki su i debelo bili sjebani, nije baš ugodno biti gromobran. Ja i moj čukaški partner Bara smo relativno udobno bili smješteni u našem kamp naselju. Je da je to bila jedina kamp kućica u kvartu. Imala je sve što čovjeku treba, imala je struju, je agregat, je bilo redukcija, neka guba bi znala ukrasti gorivo da može na pivo i svašta u Dubrovnik, ali bilo je dobro, bilo je bogami i toplo, peć na drva, a drva bogu fala našlo bi se ...
 
Povijest se konačno vraća kući – u nedjelju 24. svibnja u 11 sati u Pisku će se održati svečanost u povodu otkrivanja obnovljenog spomenika palim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora 1941.–1945. godine. Antifašistički su spomenik koji je 1977. izgrađen dobrovoljnim radom i doprinosom mještana Piska 1992. godine su minirali vandali. Svečanost otkrivanja obnovljenog spomenika zajednički organiziraju Grad Omiš i omiška Udruga antifašista. Simbolično značenje događaja je golemo: nakon što je početkom devedesetih u bezumnoj hajci na časnu antifašističku prošlost širom Hrvatske minirano i porušeno oko 3000 partizanskih spomenika – upravo toliko je dalmatinskih partizana poginulo samo na Sutjesci – ovo je jedan od prvih obnovljenih spomenika u našoj regiji. Kako doznajemo, spomenik, koji je jedinstveno kiparsko i arhitektonsko rješenje koje simbolizira tri zaseoka – Dobriće, Paiće (gornje Fistoniće) i Kuzmaniće, dovezen je u Pisak iz Ljevaonice "Ujević" u Zagrebu te je postavljen na staru lokaciju, piše Slobodna Dalmacija..
 

MaFest: Svjetske zvijezde stripa u Makarskoj

U Makarskoj je u četvrtak započeo deveti MaFest, međunarodni Festival stripa, na kojem će se do 24. svibnja održati niz radionica, izložbi, edukacija te druženja s najpoznatijim svjetskim autorima u svijetu stripu. U kongresnoj dvorani hotela Meteor organizirana je burza stripova, gdje će specijalni gosti festivala potpisivati svoje stripove. U galeriji Gojak i Galerica održat će se dvije izložbe originalnih stripova te humanitarna aukcija radova koje su će najpoznatiji svjetski crtači stripa darovati u humanitarne svrhe. Na ovogodišnji MaFest stigli su brojni svjetski poznati crtači stripa među kojima su Mario Alberti (Italija), Carlo Ambrosini (Italija), Niko Henrichon (Kanada), Frazer Irving (Velika Britanija), Colin MacNeil (Škotska), Aneke Murillenem (Španjolska), Alessandro Nespolino (Italija), Frano Petruša (Hrvatska), Angelo Stano (Italija)...