Posjetite izložbu starih računala

commodore c64Povodom Dana Fakulteta, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Dana FESB-a, u Splitu, zajedno s Udrugom bivših studenata FESB-a, organizira Izložbu starih računala koja će se otvoriti na FESB-u, Ruđera Boškovića 32, u auli Fakulteta u srijedu 30.svibnja u 12:00 h. U sklopu skupštine Udruge bivših studenata, u srijedu 30.05. popodne u 18:00 h, Davor Budimir će održati i predavanje "Povijest računala". Izložba stare računalne opreme, najveća do sada u Splitu, podsjetnik je na vremena kada smo savladavali strahove od nove tehnologije, a pojedinci počeli pisati prve hobističke ili poslovne programe, pisali diplomske radove, ali se i zabavljali igrajući igre iz tog doba, koje danas zovemo "igrice". Izložba posjeduje gotovo sva relevantna računala iz vremena prvih osobnih računala u Hrvatskoj. ZX Spectrum, Commodore, Apple 2, Amstrad, Amiga, Atari i druga samo su neka od njih. Sada, po performansama vrlo slaba u odnosu na današnja računala, sva izložena oprema predstavlja drage uspomene svakome informatičaru ili korisniku iz tog doba prije 30 godina i više ...

FESB

Posjetite izložbu starih računala

zx spectrumPiše: Marijana Puljak, Udruga bivših studenata FESB Alumni
Izvor: FESB Alumni


Moderno društvo se brzo mijenja, i to u svim dijelovima. Najbrže promjene su povezane, a često i uzrokovane, razvojem računala. Naša generacija je doživjela sami početak široke primjene računala, početak i širenje Interneta, pojavu mobilnih telefona, a budućnost će nam sigurno prirediti još puno iznenađenja.

Računala su postala važan dio našeg svakodnevnog života. Većina nas se s nostalgijom sjeća vremena kada je to sve počelo i bilo u samim povojima. Zato smo organizirali izložbu stare računalne opreme najveću do sada u Splitu, a i regiji s ciljem da se zajedno podsjetimo tih vremena, kada smo savladavali strahove od nove tehnologije, pojedinci počeli pisati prve hobističke ili poslovne programe, pisali diplomske radove, ali se i zabavljali igrajući igre iz tog doba, koje danas zovemo "igrice".

apple II
 Apple II

Oprema i računala su direktna informatička povijest grada Splita te predstavljaju značajan doprinos znanosti i kulturi ovog grada. Ona su i značajna poveznica s današnjim vremenom zrele informacijske znanosti koja se podučava na školama i fakultetima.

Izložba posjeduje gotovo sva relevantna računala iz vremena prvih osobnih računala u Hrvatskoj. ZX Spectrum, Commodore, Amiga, Atari, Apple 2 i druga samo su neka od njih. Sada, po performansama vrlo slaba u odnosu na današnja računala, sva izložena oprema predstavlja drage uspomene svakome informatičaru ili korisniku iz tog doba prije 30 godina i više.

Amstrad 464
 Amstrad / Schneider CPC 464

Izložena računala će se moći vidjeti u auli Fakulteta od srijede 30.05. do petka 01.06. nakon čega će neki od izložaka ostati u stalnom postavu na Fakultetu.

U sklopu skupštine Udruge bivših studenata, u srijedu 30.05. popodne u 18:00 h, Davor Budimir će održati i predavanje "Povijest računala".

Vidimo se na FESB-u!

apple II c
 Apple IIc

Povezani članci

Who's Online

We have 252 guests and no members online