Počeli radovi na kanalizaciji u Dućama

Počeli radovi na kanalizaciji u DućamaNapokon je počela izgradnja primarne faze kanalizacijskog sustava u istočnom dijelu Općine Dugi Rat, na predjelu Duća. Riječ je o zahvatu na ukupnoj dužini od 5.730 m, s tim da će radovi u sjevernom traku državne ceste D8 biti u dužini od 3.700 m. Radovi su počeli na dva mjesta, s tim da će se radovi idućih dana otvoriti i na trećem, na samom početku Duća. Koliko su "teški" ovi radovi u Dućama, te kakva je situacija s izgradnji kanalizacijskog sustava u ostalim djelovima naše Općine upitali smo Jerka Roglića, načelnika Općine Dugi Rat ...


POČELI RADOVI

Počeli radovi na kanalizaciji u Dućama

Tekst i slike: Davor Grgat

Koliko su "teški" ovi radovi, upitali smo načelnika Općine Dugi Rat, dipl. ing. Jerka Roglića.

"Ukupna vrijednost ovih radova je 22,500.000.00 kn, s tim da u tu cijenu uključen i zajednički sustav za pročišćavanje fekalnih voda, koji je već izgrađen u Omišu i plaćen, tako da ostatak ovog projekta, odnosno današnja izgradnja stoji 16 milijuna kn....", kazao nam je načelnik.

Počeli radovi na kanalizaciji u Dućama

Kada bi radovi mogli biti gotovi?.

"Ukoliko budemo mogli raditi na sva tri punkta, a to će ovisiti i o prometu, kao i razumijevanju Hrvatskih cesta, za očekivati je da bi završetak izgradnje primarnog sustava kanalizacije u Dućama, t.j. primarnog kolektora, do kraja ove godine.

Ukoliko bi zbog regulacije prometa morali istovremeno raditi samo na dva mjesta, očekujemo da bi ovaj kolektor bio izgrađen do početka slijedeće turističke sezone 2012. godine. Radove izvodi firma "Spliting", koja je radove dobila na javnom natječaju." - kaže Roglić.

Počeli radovi na kanalizaciji u Dućama

Kad to bude gotovo, što je sa središnjim i zapadnim dijelom općine?

"Ovaj dio naše Općine je tek početak izgradnje kanalizacijskog sustava, jer kad istočni dio bude gotov, pripreme će biti gotove za područje Dugog Rata i zapadni dio Općine, sve do Bajnica.

Neki projekti za ovo područje su upravo gotovi, a mi ih pomno razmatramo, jer je u prvobitnom stanju predviđeno da se naš zapadni dio priključi na sustav općine Podstrane, a prema najnovijim stručnim mišljenjima bolje je da se to objedini u jedan sustav.

Kada završimo projektnu dokumentaciju ići ćemo sa traženjem lokacijske dozvole potrebnog projekta, i naravno, najvažnije je da osiguramo novac, a mislim da bi za tu svrhu trebali iskoristiti izvore financiranja iz Europskih pristupnih fondova..." - optimističan je načelnik Općine Dugi Rat i za planove nastavka izgradnje kanalizacijskog sustava na ostalom području Općine Dugi Rat. 

Počeli radovi na kanalizaciji u Dućama

S obzirom da je riječ o zamašnim sredstvima, kako se ovaj cijeli projekt financira?

"Financijska konstrukcija za izgradju primarne faze kanalizacijskog sustavan na području Duća zatvorena u 50 postonom iznosu s kreditom Svjetske banke, Hrvatske vode sudjeluju u projektu s nepovratnih 6 posto sredstava, RH odnosno Ministarstvo financija sa 24 posto i lokalna zajednica, Općina Dugi Rat sa 20 posto sredstava.

Ovdje treba spomenuti da se sredstva iz povećananja cijene vode, koja plaćaju naši sumještani, koriste za vraćanje kredita Svjetskoj banci, a ostalih 50 posto koje daje Općina, Država i Hrvatske vode su bespovratne“ – zaključio je naš mali razgovor za portal Dugirat.com na mjestu radova naš sugovornik Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat.

Počeli radovi na kanalizaciji u Dućama

Povezani članci

Who's Online

We have 83 guests and no members online