Koliko su Dalmatinci ovog ljeta zaradili od turizma?

bačvica

U Hrvatskoj nije moguće odrediti preciznu godišnju zaradu od turizma, kao ni dobiti odgovor na pitanje koliki dio financijskog kolača ostaje pojedinoj regiji, npr. Dalmaciji. Zašto je to tako na stranicama DalmacijaNewsa objašnjava profesorica dr. sc. Lidija Petrić, pročelnica Katedre za ekonomiku nacionalnog gospodarstva i voditeljica studija Turizam pri splitskom Ekonomskom fakultetu ...

TURISTIČKE BROJKE

Dr.sc. Lidija Petrić: Nemoguće je znati koliko novca od turizma ostane u Dalmaciji

Piše: Živana Šušak Živković / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews

Hrvatska narodna banka, ističe, posljednjih 14 godina prihode u turizmu izračunava kombinacijom anketiranja putnika na graničnim prijelazima i podataka MUP-a i Državnog zavoda za statistiku o broju domaćih i stranih putnika.

Tako dolazi do procjene prihoda, koju su, sukladno takvom načinu izračuna iznosili prošle godine oko 6,6 milijardu Eura, a to je ujedno i brojka koja se javnosti plasira kao zvanični podatak o prihodima Hrvatske od inozemne turističke potrošnje.

masaža

Turizam prema metodologiji tzv. satelitske bilance, obuhvaća u direktnom smislu niz s njime povezanih djelatnosti koje povremeno ili posredno sudjeluju u formiranju turističke ponude - pojašnjava dr. Petrić.

Zbog ovakve prirode turizma, navodi, te činjenice da se tek dio prihoda po osnovi turizma realizira i zadržava na lokalnoj razini, dio na regionalnoj, a dio transferira na nacionalnu razinu, razumljivo je da se precizne brojke ostvarenih prihoda po osnovi turizma ne mogu pouzdano znati.

Tim više što je udio sive ekonomije u turizmu još uvijek značajan, a ni sustav statistike, posebno na lokalnoj i regionalnoj razini ne omogućava potpuno precizno i transparentno praćenje svih prihoda po osnovi turizma.

PROČITAJTE VIŠE...