Strategija razvoja grada Splita do 2030.

U Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić te dekani splitskih fakulteta potpisali ugovor za izradu "Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine". Splitsko sveučilište je drugi put zaredom rangirano bolje od zagrebačkog, a priznato je i kao najbolje sveučilište u regiji. To sve je prepoznao i Grad Split.
- Ovaj predivan grad isplati se organizirati na pravi način i pripremiti Strategiju za buduća desetljeća. Disperzirali smo ovlasti i odgovornosti jer ne može sve ostati na jednom čovjeku. Sada je red da našem gradu pokažemo i dokažemo koliko smo jaki" - naglasio je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić.
I Gradonačelnik je naglasio važnost donošenja desetogodišnje Strategije, piše portal DalmacijaDanas.
 

Zadvarje glasalo za najmlađeg načelnika u državi

Romantična komedija  ništa je prema filmu u kojem se, piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije, od ponedjeljka ujutro nalazi Ivan Krželj (23). Kako koji korak napravi po Zadvarjku tako ga ljudi pozdravljaju. Pogotovo žene. Prodavačica iz dućana ostavila je i blagajnu i kupce da mu poželi sreću. Blago se, ako smo dobro primijetili, i zacrvenjela. A Ivan se s popularnošću solidno nosi. U nedjelju je na izvanrednim izborima u općini Zadvarje pobijedila Nezavisna lista Ivana Krželja. Čitavo je mjesto praktički glasalo za njega. Od ukupno registriranih 256 birača,  na izbore je izišlo njih 206, a od tih 206 Ivanovo je ime zaokružilo njih 136. Ili 66 posto. Politikantstvo i ideologija ga ne zanimaju. Osigurao je većinu u Vijeću i to mu je dovoljno da pokuša s svojom nezavisnom listom ostvariti sve ono o čemu velike stranke, ne čineći ništa, samo govore ...
 

Kreševo Polje: balote ili nogomet?

Malonogometno igralište u Kreševu Polju podijelilo je selo. Balote ili nogomet, pitanje je sad. Priča, koju je za Slobodnu Dalmaciju napisao Mladen Nejašmić, počinje ovako nekako.. Ne tako davne 1986. godine prilikom asfaltiranja tada dijela državne ceste Šestanovac – Blato na Cetini, mještani Kreševa Polja uredili su malonogometni teren na Čaušluku, koji je naposljetku i asfaltiran. Radosti nigdje kraja. Igralo se, organizirali su se turniri, razne fešte, dočeci Nove godine i sve je išlo svojim tijekom. Selo puno mladosti i djece, polako odumire ili se barem tako činilo dok nije zaiskrilo između boćara i mladih obitelji tog kraja.
A zašto je zaiskrilo? Općepoznato je da Boćarski klub "Šestanovac", nema svoje terene i da pripremna i domaćinska nadmetanja igra u Omišu. Da bi se tom seljakanju stalo na kraj u samo dva dana šestanovački balotaši dobili su teren, i ne samo jedan već četiri, i to na malonogometnom igralištu u Kreševu Polju! Diglo se potom na noge gotovo pa cijelo selo, prvenstveno mlade obitelji, koje su se okupile na prosvjednom skupu. 
-  Ma ko se to pametan sitio da baš tu naprave boćalište. Samo na području Kreševa ima dvanaest zogova za balote, a samo jedno igralište i sada su i njega uzurpirali, pa di to ima – vrti glavom Mate Kovačević.
 

Ivan Krželj novi načelnik općine Zadvarje

Prijevremeni izbori u Općini Zadvarje održani su pošto je Vlada RH 23. siječnja ove godine razriješila načelnika općine, njegova zamjenika i općinsko vijeće. Kandidat Liste Grupe birača za načelnika općine Zadvarje u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ivan Krželj na prijevremenim izborima osvojio je, prema prvim neslužbenim rezultatima, najviše glasova pobijedivši protukandidata iz HDZ-a Branka Krnića, a ta je lista osvojila i najviše glasova za Općinsko vijeće ...
 
Minutom šutnje na početku sjednice Županijske skupštine održane u srijedu u Splitu vijećnici su odali počast nedavno preminulom don Ivanu Grubišiću, koji je na lokalnim izborima 2013. godine izabran u ovaj saziv Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Vijećnici su potom iskoristili aktualni sat za postavljanje pitanja mahom o komunalnim problemima, pa je tako Petra Kaćunka zanimalo tko je odgovoran za zamućenost vode s kojom su se sredinom mjeseca borili stanovnici šireg područja Splita. – Najveću smutnju izazvao je dr. Mladen Smoljanović svojom izjavom medijima da voda nije za piće – kazala je Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, piše Slobodna Dalmacija. Županija je u prošloj godini ostvarila prihod od 837,5 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 815,6 milijuna kuna, a godišnji izvještaj je usvojen uz osam glasova protiv. Jednoglasno nije usvojen ni izvještaj o radu župana Zlatka Ževrnje budući da je sedam oporbenih vijećnika predvođenih SDP-om bilo suzdržano. Prihvaćena je analiza prošlogodišnje turističke sezone, koja je, prema kazivanju Joška Stelle, direktora županijske Turističke zajednice, bila uspješna s porastom dolazaka za 11 posto te noćenja za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Udio Splitsko-dalmatinske županije u hrvatskom turizmu je 19,2 posto. Na prijedlog Odbora za javna priznanja, vijećnici su jednoglasno donijeli odluku da se akademiku Davorinu Rudolfu, Ivanu Šimunoviću i prof. dr. sc. Borbenu Uglešiću dodijele priznanja za životno djelo. Odlučeno je također da se osobne nagrade Splitsko-dalmatinske županije dodijele prof. Petru Buljeviću, Ivanu Jakšiću, dr. med. Anti Omaziću, dr. sc. Stanislavu Piploviću i Mariji Županović. Skupna nagrada dodijeljena je Kulturno-umjetničkoj udruzi "Sv. Kliment" iz Gornjeg Sitnog, Ronilačko-ekološkom klubu HVIDR-a Split, Sportskoj sekciji "Liječnici tenisači", splitske podružnice Hrvatskoga liječničkog zbora, Sveučilištu u Splitu te Udruzi veterana Domovinskog rata 114. brigade HV-a.
 

Zadvarje: Vlada raspustila vlast

Zbog nedonošenja proračuna za ovu godinu, kao ni odluke o privremenom financiranju, Vlada je danas raspustila općinsko vijeće i načelnika Zadvarja Branka Krnića. Posebnim rješenjem Vlada će imenovati povjerenika koji će obavljati poslove iz nadležnosti vijeća i načelnika do raspisivanja novih izbora.
 

Stobrečani feštaju: gradele, misa i pisma

Stobreč se naveliko priprema za svoju veliku feštu, koja se podudara s blagdanom svetog Lovre, zaštitnika mjesta. Za subotu je najavljena tradicionalna Ribarska večer s početkom u 21 sat. Stobrečane i njihove goste zabavljat će grupa “Boss” uz besplatnu ribu i vino (uz kupljenu lutriju). U nedjelju je, 10. kolovoza, na blagdan sv. Lovre, u 10.30 najavljena sveta misa s procesijom oko mjesta, a u 20 sati pučka fešta na kojoj će glavni gost biti Alen Nižetić, a nastupit će i Džoni Gitara te “Hit Factory”.
 
Sportski ribolovci sinjske "Cetine" ubacili su 300 kilograma potočne pastrve veličine 10 do 15 centimetara u rijeku Cetinu i njene pritoke kojima gospodari ta ribička udruga. Narednih dana s još 300 kilograma pastrve jednake veličine, ali kalifornijske, poribit će se vode Cetine, Rude i Rumina. Ovo je tradicionalno poribljavanje kojim se sinjski sportski ribiči u vrijeme trajanja lovostaja pripremaju za početak ribičke sezone...