Katuni-Kreševo: Odit za križem običaj je od davnina

Budi slavljen Isus Krist i njegova pod križem žalosna majka Marija – molitvom, uz križ na brdu Gradina u Katunima, vjernici su okončali svoju procesiju za križem, tradiciju koja živi dugo, točnije više od tri stoljeća u tom dijelu Dalmatinske zagore. A ima deset godina kako mještani župe Katuni-Kreševo svoj križni put završavaju pred novim betonskim križem visokim 29 metara, nakon uspona od kilometra i pol, uz četrnaest postaja križnog puta koje vode do vrha brda, odakle puca pogled na kanjon Cetine, Katune i Kreševo polje, piše Slobodna Dalmacija. Procesija za križem u župi Katuni-Kreševo središnjih je događaj u omiškom dekanatu koji obuhvaća sljedeće župe: Omiš, Rogoznicu, Slime, Svinišće, Kučiće, Zadvarje, Žeževicu, Blato na Cetini, Nova Sela i Katune-Kreševo..

KATUNI-KREŠEVO

Odit za križem običaj je od davnina

Piše: Sandra Barčot / Slobodna Dalmacija
Foto: Tom Dubravec / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Katuni-Kreševo: Odit za križem običaj je od davnina– Prvi put predvodim ovdje u Katunima-Kreševu križni put i prezadovoljan sam. Pogledajte, svi župljani, a njih je najmanje šest stotina u ovoj župi, starog naziva Radobilja, ovdje su u procesiji – još zadihan od uspona na brdo Gradina, gdje mjerimo 392 metra nadmorske visine, zbori nam don Zvonimir Mijić, župnik Lokve Rogoznice.

Don Mijić je naime, uz domicilnog župnika Katuna-Kreševa don Mije Grozdanića, nedjeljnu procesiju započeo u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Posrednice svih milosti, gdje su koncert održali Pučki pivači Donji Kaštili s voditeljem Stivenom Donkovim.

Zatim su svećenstvo i mještani krenuli u povorci, prateći članove Udruge stražara Gospodinova groba Katuni-Kreševo, prema središnjemu križu na brdu Gradini. I tijekom tih kilometar i pol poprilično strmog uspona izmjenjivali se u nošenju drvenog križa, napravljenog od hrasta, teškog tridesetak kilograma. Nose ga i žene, ravnopravno s muškima.

– Običaji su vam to iz davnina ovdi kod nas. A kada smo 2005. godine postavili ovaj novi križ, sve više ljudi se uključivalo u povorku, dolazili su ne samo mještani, nego i gosti iz drugih župa omiškog dekanata – u ulozi vodiča našao se Mirko Kovačević, koji nam je otkrio kako je križ na Gradini postavljen za vrijeme službe don Vjenceslava Šupuka, zahvaljujući brojnim donacijama, među kojima se posebno ističe ona Vinka Janjaka koji živi u Norveškoj.

A cijeloj priči povratka tradicije, u ovom vjerskom dijelu, pridonijeli su i čuvari Kristova groba, stražari, kako im domaći tepaju.

PROČITAJ VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 396 guests and no members online