Noć kazališta 2021

U subotu, 20.11. u prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u organizaciji CZK Omiš nizom događaja obilježiti će se Noć kazališta. Omiški kulturnjaci pripremili su Vam i ove godine, kao i prethodnih pet , zanimljiv program, a ovo je prvi otkako su i službeno postali profesionalno kazalište. Autorica je kao i dosadašnjih godina dramska umjetnica, voditeljica dječjeg kazališta Harlekin, Ivana Giove Župa.
Program
počinje s Otvorenim satima škole glume i baleta. Djeco, dođite i naučite kako nastaje kazališna predstava, pogledajte kako zagrijati glas, pravilno stajati ili plesati na sceni.. pitajte sve što vas zanima, pridružite se na daskama koje život znače.
18 h / HARLEKINCI - otvoreni sat škole glume dječjeg kazališta Harlekin; voditeljica: Ivana Giove Župa, dramska umjetnica
19 h / OMIŠKE PAHULJICE - otvoreni sat baletnih studija CZK; voditeljica: Branka Čića Trumbić, baletni pedagog.
20 h / GASTARBAJTERSKA BAJKA - komedija Mate Matišića, profesionalno kazalište Mali princ Omiš.
Igraju: Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac; Režija: Petar Buljević
Komedija s elementima melodrame obiluje humorističkim elementima karakterističnim za imotski kraj, brojnim nadrealističkim otkucajima sudbine... Ljubav Joze i Marije koja se dogodi u ovoj božićnoj noći predstavlja novi početak ili barem iluziju da je sve zaista moguće nanovo početi pa i sam život...
21h / izložba KAZALIŠNE FOTOGRAFIJE, in memoriam umjetničkom fotografu Željku Šunjiću / Galerija AZ - ulaz slobodan (gošće glazbeni duo The BEBE)
Izložba 'Kazališne fotografije' in memoriam je nedavno preminulom umjetničkom fotografu Željku Šunjiću, prijatelju kazališta Mali princ.
Cijene ulaznica su simbolične i iznose 20 kn odrasli i 10 kn djeca.
U nastavku članka pročitajte što poviše Prika iste večeri spremaju Gaćani...
 

Malena mjesta srca moga..

U čast Tinu Ujeviću, povodom obilježavanja godišnjice njegove smrti, udruga "Tvornica" Dugi Rat priredila je poetsko-kazališnu večer u u petak, 12.11.2021. u Dugom Ratu. Monodramu posvećenu Tinu, "Malena mjesta srca moga - Priča o Tinu Ujeviću" Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, odigrao je Marijan Grbavac Mirić.
Sjetna, ali lijepa večer i druženje dugoračkih ljubitelja Tinove poezije nažalost nije obilježio i značajniji odaziv publike. Ništa čudno u ovom nevremenu, u kojem je kultura.. samo još jedan žedan kamen na studencu.
 

Večer s Tinom u petak u Dugom Ratu

Povodom obilježavanja godišnjice smrti velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, udruga "Tvornica" Dugi Rat priređuje poetsko-kazališnu večer koja će se održati u petak, 12.11.2021. s početkom u 19:30 h u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu. U neposrednoj blizini nekadašnje gostionice ("Kadić") u koju je Tin rado svraćao, po svjedočenju starih dugoraćana (i pjesmama na pozadini računa nerjetko plaćao svoj bucun vina, kako kruži legenda o kojoj nešto više ispod), održati će se kazališna monodrama "Malena mjesta srca moga - Priča o Tinu Ujeviću" Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš. Monodramu posvećenu Tinu igra Marijan Grbavac Mirić. Redatelj je Petar Buljević.

Zanimljiva legenda o Tinu kruži među dugoraćanima. Tin je na svojim putešestvijama često svraćao i u Dugi Rat, poglavito u gostionicu obitelji Kadić nasuprot tvornice Le Dalmatienne, tada jedno od rjetkih mjesta u mistu gdje se moglo lijepo družiti, dobro jesti i popiti, a gdje je nerjetko račun plaćao, kako legenda kaže, stihovima. Umjesto "Ajde Ivane, zapiši me, platit ću kasnije..", Tin je, legenda kaže, na poleđini papirića računa ostavio Kadićima brojne svoje "brzopotezne" pjesme...
Eh da najmladi Ivan iz roda Kadića na tavanu stare obiteljske kuće među odbačenim starinama umjesto prastarog usisivača (kojeg sam lani dobio za rođendanski poklon) uspije pronaći neke javnosti još nepoznate Tinove pjesme, vrijedile bi one danas.. neprocijenivo! Ili da to preračunamo u omiljenu Tinovu "valutu", po sadašnjem "tečaju" hrvatske poezije vrijedilo bi to barenko nekoliko stolitarskih bačvi zlatnom medaljom i na ovoj Sabatini ovjenčanog vina iz Kadića vinograda! Eh, što ti je... inflacija...
 

Festival hrvatske drame: 31. Marulićevi dani

Festival hrvatske drame 31. Marulićevi dani održat će se, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, od 16. do 26. listopada u Splitu i Zagrebu. U konkurenciji za festivalske nagrade Marul bit će izvedeno 11 predstava po izboru dramatičarke i kazališne kritičarke Gordane Ostović.
U ponedjeljak Festival počinje u Splitu izvedbama dvaju predstava HNK Split, Francuzice Ilije Zovka i mjuzikla Bambina Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana. Slijede predstave: Olja Lozica Dobro je ništa Teatra ITD, Zagreb; Autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine Fešta zagrebačkog Teatra Exit. Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života Ivana Ožegovića u produkciji Bjelovarskog kazališta, Centra za kulturu Trešnjevka i Umjetnička organizacija Kreator; Grane smo na vjetru prema priči Jeana Gionoa Čovjek koji je sadio drveće karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom; Štajga Ivane Šojat Gradskog kazališta Joza Ivakić, Vinkovci; Gruntovčani Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, i Umri ženski Marine Vujčić, obje u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, Zagreb; te autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić Hotel Zagorje prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb kao posljednja u službenoj festivalskoj konkurenciji.
Festival se zatvara u utorak 26. listopada dodjelom nagrada i izvedbom, van konkurencije za nagrade, dramske predstave Kiklop Ranka Marinkovića GDK Gavella u režiji Saše Anočića.
 

CZK Omiš: u tijeku su upisi u Školu glume

Dramski studio dječjeg kazališta Harlekin pri Centru za kulturu Omiš vrši upis novih članova u 7. sezonu Škole glume. Namijenjena je djeci u dobi od 6 do 18 godina. Djecu je moguće prijaviti u inboxu Facebook stranice CZK Omiš te SMS porukom ili na WhatsApp na broj: 095 / 85 86 111. Prijava treba sadržavati osnovne podatke: ime i prezime djeteta, datum rođenja, ime i kontakt roditelja/skrbnika.
Sezona počinje u ponedjeljak, 11. listopada, u 19 sati u Ilirskom sjemeništu. Planirana su po dva školska sata tjedno u terminu koji će se naknadno dogovoriti.  Mjesečna članarina iznosi 150 kuna. Voditeljica škole je dramska umjetnica Ivana Giove Župa.
- Napominjemo kako će se probe održavati u prostoru Ilirskog sjemeništa koji će biti dezinficiran i provjetravan nakon grupa polaznika. Na ulazu će biti dezinfekcijska sredstva, a roditelje molimo da ne dovode djecu ako su prehlađena, virozna, imaju povišenu temperaturu ili bilo kakve respiratorne tegobe te da na probe dolaze na vrijeme. Voditeljica kazališta potrudit će se da djeca budu sigurna te da se sve propisane epidemiološke mjere poštuju bez iznimke - poručuju iz omiškog dječjeg kazališta.
 

HNK Split predstavio novu sezonu

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu predstavljena je predstojeća kazališna sezona pod geslom Propustili ste, pogledajte, kao i prva plesna predstava Venatus/Migrations, koja će nakon izvedbi na sceni na otvorenom u sklopu 67. Splitskog ljeta svoju premijeru na kazališnim daskama doživjeti 7. listopada. Pretplata, zbog još uvijek neizvjesne pandemijske situacije, ni u ovoj sezoni neće biti, ali svi kazališni pretplatnici iz sezone 2019/20 i dalje imaju pravo na popust od 20% na sve ulaznice, piše Dalmatinski portal.
U dramskom su programu predviđene četiri premijere, dva djela suvremenih splitskih autorica i dva dramska klasika. Premijera U malu je uša đava, dramatizacije književnog hita Tisje Kljaković Braić u režiji Marija Kovača planirana je za prosinac ove godine...
 

Klytaimestra na Omiškom kulturnom ljetu

U ponedjeljak, 9.8. u 21 sat, na platou iza Narodne knjižnice Omiš, u sklopu 32. Omiškog kulturnog ljeta, biti će odigrana predstava "KLYTAIMESTRA" Marijana Matkovića, u režiji Petra Buljevića i izvedbi Ivane Giove Župa.
Antička kraljica, suvremena i aktualna, kao nekad tako i danas. Tragedija muškog i ženskog principa. Drama prezrene žene i kontroverze oko raznih konvecija, svjedoče da se malo toga (nažalost) mijenja.. Zato pozivamo sve da dođu i prisustvuju ovom jedinstvenom kazališnom projektu.
Cijena ulaznica je simbolična i iznosi 30 kn (kupnja na ulazu 2h prije), testovi nisu potrebni, na ulazu se mjeri temperatura i pridržavamo se propisanih mjera. Vidimo se!
 
Dobro, nećemo valjda morati nakon lokalnih izbora u "pečalbu", trbuhom za kruhom i poslom, ali dobro je ne propustiti  novu kazališnu premijeru Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, predstavu Mate Matišića "Gasterbajterska bajka" u režiji Petra Buljevića, koju su iznjeli Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac.
Ako nekako uspijete doći ulaznice (jer broj karata je vrlo ograničenog zbog velepošasti) za pretpremijeru i premijeru koja igra ovog vikenda - uživajte! Svi ostali zainteresirani predstavu će moći pogledati uskoro, u idućim izvedbama, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku.
 
U subotu i nedjelju publika u Domu Zvonimir u Solinu moći će premijerno pogledati dramu 'Ženici', autora Ilije Zovka u režiji mladih splitskih glumaca Ivana Baranovića i Pere Eranovića. U predstavi se govori o sudbini dvoje pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent Dalmatinske zagore.
S Ivanom Baranovićem, atipičnim glumcem i redateljem, samostalnim umjetnikom i jednim od osnivača družine Ritam igre, novinarka Dalmatinskog portala popričala je uoči subotnje premijere. Na samom početku, Baranović je istaknuo cijeli tim. Eranović i on su uz glumu i radili na dramaturgiji, režiji, osmišljavanju kostima i scenografiji. Miho i Dado Dolina zaslužni su za oblikovanje svjetla i tona, a Bruno Dubravec za osmišljavanje i izradu plakata predstave.
- 'Ženici' su melodramska duodrama s elementima pučke komedije koja ima ogroman potencijal iz više kutova gledano. Prije svega ima potencijal jako dobre predstave zbog genijalnog teksta koji je izašao iz pera velikog Ilije Zovka. On je bio istaknuti hrvatski glumac, dramski pisac te utemeljitelj amaterskih dramskih družina Zagora i Klub 19. Zovkov kazališni svijet je uvijek iznova otkrivao male ljude, društvene marginalce, nevažne pojedince i njihove iznimno važne sudbine. Po tom istom ključu je rađena duodrama 'Ženici'. U njoj se govori o sudbini dvoje pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent Dalmatinske zagore. Njihove sudbine su iznimno iskrene i tako iskonski ocrtavaju ambijent malog mjesta koje se može preslikati bilo gdje unutar Dalmacije - rekao je Ivan Baranović.
Podsjećamo, u subotu je premijera, a u nedjelju druga izvedba predstave 'Ženici', autora Ilije Zovka, u izvedbi mladih splitskih glumaca.
 

Propustili ste, pogledajte!

Ako ste od mnoštva kulturnih događanja u doba velepošasti nekako propustili pogledati predstavu "Zavodnici", komediju CZK Kazališta Mali princ Omiš i KD Ritam igre, propušteno možete nadoknaditi već u utorak, 16.03. s početkom u 19:30 sati u ugodnoj i klimatiziranoj dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Komedija je autorsko dijelo Ivane Giove Župa i Ivana Baranovića, dramskih umjetnika. Ulaz je slobodan, a zbog epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen, stoga dođite s najdražom/im na vrijeme, uz obavezno nošenje kihobrana.