Komedija 'Državni lopov' opet u Lori

"Državni lopov" je kazališna predstava u kojoj, prema tekstu Fadila Hadžića, čuvenog komediografa, igraju tri mlada BiH glumca - Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Nakon dvanaest sezona, više od stotinu izvođenja, desetaka tisuća gledatelja, predstava u subotu, 23. veljače opet dolazi u Split, u dvoranu Dom HV u Lori gdje počinje u 20 sati. Ulaznice za "Državnog lopova" po cijeni od 80 kuna u prodaji će biti na blagajni dvorane Lora od 16 do 20 sati. Rezervirati ih možee pozivom na 095 527 1852. Ulaznice su u prodaji i na svim prodajnim mjestima Eventima.
. "Državni lopov" je komedija, priča o dvojici zatvorenika koje je sudbina dovela u istu zatvorsku ćeliju, od kojih je jedan - Marko, državni lopov, bivši ali i budući političar, a drugi - Kiki, sitni lopov, ženidbena varalica. Ono što ih spaja je Veronika, žena koja je prevarila obojicu i koja ih je i smjestila u zatvor a da toga nisu niti svjesni. Naravno, neodvojiv dio ove priče je i zatvorski čuvar, Jozo. Zatvor i ljudi koji kao da nemaju skoro ništa zajedničko tako postaju priča o nama samima, slika društva bez nekog dubljeg ulaženja u problematiku, jer cilj je, naravno, da se publika opusti i nasmije, a ne da ostane zaprepaštena sa sličnošću s društvenim događajima u našoj svakodnevnici.
 
Postoje li Romeo i Julija 21. stoljeća? Bismo li se danas ubili zbog ljubavi ili ubili ljubav? Kako da ne bude tragično, a ostane magično? Koja je današnje lice i naličje međuljudskih odnosa? Budimo se ili ludimo?
Nakon što je s 'Metodom za brak' i 'Vlaškim poslima' osvojila srce Dalmacije i Splićana, Hit teatar premijerno predstavlja novu komediju 'Julijin balkon'. Ana Vilenica, Mladen Kovačić i Matea Elezović-Brdar su uz niz komičnih situacija, neočekivanih preokreta i osobnih zavrzlama pokušali na scenu postaviti najveću ljubavnu priču svih vremena. 'Spotaknuli' se se o priču najslavnijeg ljubavnog para u povijesti, o 'nesretni' balkon, ali i još nesretniji vlastiti život, no razigranim transformacijama i glumačkom igrom pokušali su zadovoljiti apetite i najzahtjevnije publike.  
Dođite u petak, 8. ožujka 2019. na 'Julijin balkon', pripremite maramice za suze smijalice, a možda pronađete i (svog) Romea ili Juliju.
 
 

Kazalište Mali Princ Omiš na turneji

Gradsko kazalište "Mali Princ" iz Omiša proteklog je tjedna na poziv Zajednice Hrvata u Beogradu "Tin Ujević" i njenog agilnog predsjednika Stipe Ercegovića, inače našeg Kriljanina, te uz potporu Ministarstva kulture RH, odigralo u Beogradu kazališnu predstavu "Kumovi", "životnu hit komediju" prema tekstu Dušana Kovačevića, izvrsnog srpskog dramskog pisca i scenarista ("Maratonci trče počasni krug", ""Ko to tamo peva", "Balkanski špijun",..), u režiji Petra Buljevića. Potom su u nastavku kazališne turneje u Šidu odigrali čak dvije predstave, "Kumove" i monodramu "'Klytaimestra' s Ivanom Giove Župa u naslovnoj ulozi. Kazališna turneja omiških kazališnih amatera po Srbiji zaključena je druženjem i posjetom Novom Sadu.
 

Cabaret 'Varaš ga, ne ostavljaš ga' opet u Lori

Cabaret 'Varaš ga, ne ostavljaš ga' Arijane Čuline vraća se u Loru u subotu 16.02., a u sklopu 'anti-Valentinovo' mini turneje predstava će gostovati i u HNK Zadar u četvrtak, 14. veljače. Autorica Arijana Čulina je u ovom tekstu napravila naizgled nespojivo - šansonu s duhovitim komentarima koji se odnose na ljubavni život i brak. Uz Arijanu u predstavi igra i Mirella Meić, a izvođačice će na klavijaturama i harmonici pratiti još jedna zanimljiva umjetnica, harmonikašica Danira Ipavec. Ovo je još jedna Čulinina predstava u nizu s prepoznatljivim rukopisom. Zabavnog je karaktera i u njoj svatko može pronaći nešto za sebe, a glazba i smijeh ionako su svima osim mrgudima hrana za dušu..
 

Ana Marija Veselčić i 'Domaši'

Mlada splitska glumica Ana Marija Veselčić, rođena Vikovčanka, niže uspjeh za uspjehom. Osvojila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu (u predstavi "Zbunjoza") i nagradu za najbolju epizodnu ulogu (Bjanke u "Kroćenju goropadnice"), a posljednjih se dana u Splitu naveliko priča o njezinoj odličnoj predstavi "Domaši" kojom je otvorena večernja scena u Gradskom kazalištu lutaka Split, piše Večernji list. Predstava "Domaši" igra u subotu, 16.2. u 19 sati, a ulaznice se mogu rezervirati telefonom 395 968, kupiti na blagajni kazališta ili online.
 
Centar za kulturu Omiš i Gradsko kazalište Mali Princ Omiš nedavno su u suorganizaciji s udrugom Tvornica Dugi Rat pred dugoratskimmljubiteljima kazališta odigrali dramsku predstavu "Kumovi", "životnu hit komediju", prema tekstu Dušana Kovačevića. U nastavku članka pročitajte vrlo zanimljivi osvrt don Zvonimira Mijića, popularnog župnika Župe uznesenja BDM u Lokvi-Rogoznici, na novu kazališnu predstavu marljivih omiških kazalištaraca iz Centra za kulturu.
 

'Povišica' u HNK Split (kad već nije u firmi)

Ha, ha – djelatnik tvrtke namjerava lupiti šakom o stol i zahtijevati povišicu! Čim pročitate takvu najavu, odmah znate da je riječ o djelu pomaknutog teatra apsurda, jer naravno da danas nitko normalan povišicu neće tražiti u gospodarski jadnoj nam stvarnosti. Možda se baš zato ova nekonvencionalna komedija s bizarnim primjesama strašnosti u splitskom kazalištu pojavljuje već po treći put. Premijerno je oduševljavala krajem 2010. godine; zatim je njeno igranje nastavljeno početkom 2015, da bi joj se glumački trio Anastasija Jankovska, Goran Marković i Alen Čelić pod Golovkovim vodstvom vratio još jednom. Poželimo zato ovom "smionom scenskom istraživanju" da nas i svojom dugovječnošću, a ne samo svojom raskošnom zaigranošću podsjeti na "nove Stilske vježbe". Predstava "Povišica" Georgesa Pereca igra na Sceni 55 HNK Split u 20 sati od 4.2. do 8.2.2019.
 

'Prekvalifikovana' opet u Lori

Sezona sve popularnih komedija u splitskoj Lori nastavlja se u subotu, 9.2.2019., gostovanjem još jednog regionalnog hita - kabare komedije "Prekvalifikovana" sarajevskog Magacin Kabarea. Riječ je o jednom od najvećih hitova današnje sarajevske scene. "Prekvalifikovana" je kabare koji prati avanture bivše šalterske službenice Rabije Šuvalić koja pet godina nakon otkaza pokušava pronaći novi posao, ali se ispostavlja da je za svaki - prekvalificirana. Ulaznice po cijeni od 70 kuna su u prodaji na blagajni dvorane Lora od 16 do 20 sati i u sustavu Eventim.  Rezervacije se vrše na broj 095 527 1852. Predstava će se održati čak u dva termina u 19 i 20:30 sati. Ostalo je još malo ulaznica za predstavu u 20:30.
 
 

Noć Muzeja u Gatima

I ove godine prvog dana veljače Povijesni muzej Poljica u Gatima aktivno sudjeluje u manifestaciji "Noći muzeja". Muzej će biti otvoren od 19 do 23 sata. Kao i ranijih godina, Gaćani su pokušali Povijesnom muzeju Poljica na jednu večer udahnuti još više života i učiniti ga rasadnikom nematerijalne kulturne baštine Poljica. U vremenu od 19:00-23.00 h na programu je razgledavanje muzeja i predstavljanje knjige "Materin šudarić" Marijana Grbavca - Mirića. Naslov knjige je stavljen po jednom naslovu poglavlja iz same knjige, u kojoj Mirić na sebi svojstven način priča o zanimljivim humoretskim dogodovštinama imotskog čovjeka, ali i brojni drugi tekstovi koje je napisao Marijan. Prije i poslije predstavljanja knjige na projektoru će biti puštena dva dokumentarna filma Aleksandra Stasenka. U njima je riječ o životu u Poljicima u vremenu kad se nije poznavala mehanizacija i o položaju žena u Poljicima. Poslije razgledavanja muzeja i predstavljanja same knjige bit će degustacija poljičkih specijaliteta. Ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 

'Klytaimestra' u utorak u Podstrani

Ogranak Matice hrvatske Podstrana poziva sve zainteresirane na kazališnu predstavu Marijana Matkovića 'Klytaimestra' s Ivanom Giove Župa u naslovnoj ulozi. Predstava će se održati u utorak, 29.01.2019. u 19 sati u prostorima ogranka Matice hrvatske u Podstrani, na adresi Jurasova 2, Lučica Strožanac. Redatelj predstave je Petar Buljević, ravnatelj Omiškog gradskog kazališta "Mali Princ".
Evo nove prigode za sve one koji još nisu stigli pogledati Klytaimestru, hit-predstavu omiškog teatra, s izvrsnom Ivanom Giove Župa koja nosi monodramu o tragičnoj antičkoj heroini iz grčke mitologije, lijepoj sestri još lijepše Helene, žene Agamemnonove, majke Orestove, Elektrine i Ifigenijine, čija tragična smrt, žrtvovanje bogovima rata u Agamemnovnovoj okrutnoj izdaji, postaje okidač tragedije opjevane od strane više antičkih pjesnika. Homerova je Klitemnestra slaba i podložna, a Eshilova manipulativna i okrutna. Kakva je Matkovićeva Klitemnestra u izvedbi Ivane Giove Župa pogledajte u utorak u Podstrani.