32. Marulićevi dani

U Splitu su u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split počeli 32. Marulićevi dani, međunarodni kazališni festival hrvatskog dramskog pisma. Tijekom osam festivalskih dana splitskoj će kazališnoj publici biti ponuđeno 10 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade u izvedbi kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Bit će predstavljeno nekoliko recentnih teatroloških izdanja, održat će se tradicionalna radionica dramskog pisanja. Na otvorenju su svečano dodijeljene nagrade Marin Držić, a prvonagrađeni tekst koncertno su izveli studenti glume Umjetničke akademije u Splitu. Festival će završiti 28. travnja dodjelom festivalskih nagrada Marul u šest kategorija te izvedbom jedanaeste predstave 'Hamlet - evidencija zločina jedne monarhije' Tibora Hrs Pandura i Livije Pandur prema B. M. Koltèsu i W. Shakespeareu, van konkurencije, piše Dalmatinski portal.
Za sudjelovanje na Festivalu prijavljen je rekordan broj od 56 predstava iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije. Festival je otvoren dramskim predstavom 'Usidrene' Elvisa Bošnjaka u koprodukciji HNK Split, GDK Gavella, Zagreb i HNK Zadar. U festivalskom programu slijede predstave: Una Vizek - 'Ja od jutra nisam stao' (HNK u Mostaru), Miroslav Krleža - 'U agoniji' (HNK u Zagrebu), Tituš Brezovački 'Matiaš, grabancijaš, dijak' (HNK u Varaždinu), Josip Kozarac, Borislav Vujčić - 'Tena - kronika raspada jedne ljepote), autorski projekt Sanje Milardović 'Mala čuda' (Teatar Exit, Zagreb i Umjetnička organizacija Teatrum), Miran Kurspahić i Rona Žulj - 'Krizni stožer' (Kazališna družina Rebel, Zagreb), autorski projekt Olje Lozice 'Disanje' (Kazalište PlayDrama Split i Zagrebačko kazalište mladih), Mate Matišić - 'Ja sam ona koja nisam' (Zagrebačko kazalište mladih), Tena Štivičić - '64' (Atelje 212, Beograd).
 

Ričard u Dugom Ratu

Kazališna turneja "Ričard on tour" nastavlja se u Dugom Ratu, u subotu, 02.04. u 19:30 sati u kinu Dalmacija u Dugom Ratu. Radnja predstave "OČI UOČI ZGOSPOD'NON" govori o uzvišenom trenutku smrti, kada glavni lik svima dobro poznati Ričard dolazi kod sv. Petra na suočavanje sa Bogom raspravljajući o svojim životnim grijesima.
Omiljeni zadarski glumac i performer Enio Meštrović autor je predstave u kojoj ujedno i igra lik svog već sada kultnog alter ega - Ričarda,  a uz njega u predstavi nastupaju i glume Dragan Veselić, Gordana Hleb i Marko Grabber. Cijena ulaznice je 70 kn. Za ulazak nisu potrebne Covid potvrde.
 

Ričard on tour

Ričard je prava zvijezda ne samo u Zadru već i u cijeloj Dalmaciji, pa ne čudi da vlada golem interes za kazališnu turneju KUD Bleke i konji i predstave "Oči Uoči Zgospod'non". Radnja predstave govori o uzvišenom trenutku smrti, kada glavni lik, Ričard, dolazi kod sv. Petra na suočavanje s Bogom raspravljajući o svojim životnim grijesima...
Enio Meštrović autor je predstave u kojoj ujedno i igra lik svog već sada kultnog alter ega - Ričarda, a uz njega u predstavi nastupaju i glume Dragan Veselić, Gordana Hleb i Marco Grabber. Ulaznice po cijeni od 80 kn su dostupne u prodaji i preko adriaticket.com, a rezervirati se mogu na broj 091 767 90 49 ili na FB stranici Arlekin. Prva predstava igra u Comedy clubu Salona (hotel Salona Palace) u subotu 26. veljače u 21 sat, a dan poslije, u nedjelju 27. veljače u 20 sati predstava igra u splitskoj dvorani Lora.
 

Valentinovo uz 'ženike' na Priku

Centar za kulturu Omiš svim zaljubljenima za Valentinovo poklanja komediju, melodramu, "Ženici" Ilije Zovka koji je postavila Kazališna družina “Ritam igre”. Predstava igra 14.02. u 19:30 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Predstava Ženici je melodrama izašla iz pera istaknutog hrvatskog glumca i dramskog pisca Ilije Zovka u čijem je središtu sudbina dvojice pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent dalmatinske zagore. Dva dijametralno suprotna lika, "ženika" (Ivan Baranović i Pere Eranović), našla su se u krajnje apsurdnoj situaciji koja ovom djelu daje izniman humorističan potencijal...
 
Kazališna družina "Ritam igre" iz Splita i ove siječanjske nedjelje u 2022., nastavlja s projektom "Ritam igre online", i to prikazivanjem predstave "Zavodnici" u digitalnom ruhu. U sklopu projekta digitalne prilagodbe koji je sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, svaku nedjelju u siječnju u 20 sati prikazat će se po jedan od sljedeća četiri naslova: "Roko i Cicibela", "Testamenat", "Ženici" i "Zavodnici". Online publika će moći otići na web-stranicu www.ritamigre.com i tu besplatno otvoriti link kako bi gledali digitalno prilagođenu kazališnu predstavu iz svog doma.
– Na ovaj način želimo održati kontinuitet nastupanja i igranja za našu publiku i u vremenima u kojima smo ponovno limitirani što se tiče igranja uživo - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Ivan Baranović, splitski glumac, producent i umjetnički voditelj Kazališne družine "Ritam igre".
 

Predstava Otok gostuje na Priku

Dramska predstava 'Otok' u režiji Helene Petković gostuje u utorak 25. siječnja u 19 sati u Gradskom kazalištu mladih Mali princ u Omišu. U izvedbi glumaca Karle Brbić i Silvia Mumelaša, 'Otok' ponovno igra na dalmatinskim scenama. Predstava Otok, nastala je u produkciji umjetničke organizacije Thearte. Dramaturgiju potpisuje Nina Gojić, a vizualni identitet Marko Dajak. Premijera je održana početkom ljeta 2019. godine u zagrebačkom gradskom kazalištu Trešnja i od tad je gostovala na dvije lokacije u Splitu, na otoku Zlarinu i u gradu Hvaru, a sada dolazi u Omiš i Solin, piše Dalmatinski portal
Tekst Ivane Vuković 'Otok' je komorni dramski tekst s dva lika čiji se izmaštani mediteranski prostor, u maniri magičnog realizma, polagano raspada. Ljubavni odnos u Otoku propituje trenutak kad ljubav prestaje biti dovoljna za preživljavanje odnosa, kad postane nužno da jedan od partnera žrtvuje svoje želje, da se usudi probiti granice svog svijeta kako bi pratio partnera kojem promjena i odlazak postaju nužni. Pokušava naći odgovor kako je moguće da odnos koji se doima savršenim, mogućim jedino u mašti, prestane biti dovoljan.
 

Harlekinci vas pozivaju na Adventski dramski kolaž

Škola glume dječjeg kazališta Harlekin pri Centru za kulturu Omiš organizira svoj tradicionalni Adventski dramski kolaž. Održat će se u prostoru kazališta Mali princ u Omišu (Ilirsko sjemenište), Glagoljaška 11. u srijedu, 22.12. i četvrtak, 23.12., u 19 sati. Predstavit će se tri grupe (od 5 do 14 godina) koje će izvesti prigodan program, počevši s edukativnim tekstom Meri Spain - 'Bonton u kazalištu', zatim o značenju Adventa. Izvest će, nadalje, predstave Božić '21. (što se dogodi kad djeca sama ostanu kući na Badnjak, a uz malo čarolije ih posjete likovi sa TV-a), Intervju s pastirima (novinar istražuje priču o Isusovu rođenju kod djece pastira koji su bili prisutni) i Sretna Nova (TV show koji ugosti Staru i Novu godinu, a Stara ne želi prepustiti mjesto Novoj te je tu i pomlađeni Djed Mraz na kojeg se zaboravilo..).
- Očekuje vas zanimljiv, zabavan i poučan program za sve uzraste. Dobro došli - poručuju organizatori.
 

Laponija na Priku

Petak, 17.12. 2021., Ilirsko sjemenište u 19.30h
Kazališna predstava: LAPONIJA, HNK Split
Organizator: Centar za kulturu Omiš, cijena ulaznice: 50 kn
 

Noć kazališta 2021

U subotu, 20.11. u prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u organizaciji CZK Omiš nizom događaja obilježiti će se Noć kazališta. Omiški kulturnjaci pripremili su Vam i ove godine, kao i prethodnih pet , zanimljiv program, a ovo je prvi otkako su i službeno postali profesionalno kazalište. Autorica je kao i dosadašnjih godina dramska umjetnica, voditeljica dječjeg kazališta Harlekin, Ivana Giove Župa.
Program
počinje s Otvorenim satima škole glume i baleta. Djeco, dođite i naučite kako nastaje kazališna predstava, pogledajte kako zagrijati glas, pravilno stajati ili plesati na sceni.. pitajte sve što vas zanima, pridružite se na daskama koje život znače.
18 h / HARLEKINCI - otvoreni sat škole glume dječjeg kazališta Harlekin; voditeljica: Ivana Giove Župa, dramska umjetnica
19 h / OMIŠKE PAHULJICE - otvoreni sat baletnih studija CZK; voditeljica: Branka Čića Trumbić, baletni pedagog.
20 h / GASTARBAJTERSKA BAJKA - komedija Mate Matišića, profesionalno kazalište Mali princ Omiš.
Igraju: Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac; Režija: Petar Buljević
Komedija s elementima melodrame obiluje humorističkim elementima karakterističnim za imotski kraj, brojnim nadrealističkim otkucajima sudbine... Ljubav Joze i Marije koja se dogodi u ovoj božićnoj noći predstavlja novi početak ili barem iluziju da je sve zaista moguće nanovo početi pa i sam život...
21h / izložba KAZALIŠNE FOTOGRAFIJE, in memoriam umjetničkom fotografu Željku Šunjiću / Galerija AZ - ulaz slobodan (gošće glazbeni duo The BEBE)
Izložba 'Kazališne fotografije' in memoriam je nedavno preminulom umjetničkom fotografu Željku Šunjiću, prijatelju kazališta Mali princ.
Cijene ulaznica su simbolične i iznose 20 kn odrasli i 10 kn djeca.
U nastavku članka pročitajte što poviše Prika iste večeri spremaju Gaćani...
 

Malena mjesta srca moga..

U čast Tinu Ujeviću, povodom obilježavanja godišnjice njegove smrti, udruga "Tvornica" Dugi Rat priredila je poetsko-kazališnu večer u u petak, 12.11.2021. u Dugom Ratu. Monodramu posvećenu Tinu, "Malena mjesta srca moga - Priča o Tinu Ujeviću" Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, odigrao je Marijan Grbavac Mirić.
Sjetna, ali lijepa večer i druženje dugoračkih ljubitelja Tinove poezije nažalost nije obilježio i značajniji odaziv publike. Ništa čudno u ovom nevremenu, u kojem je kultura.. samo još jedan žedan kamen na studencu.