Slobodna: U studenome DIV ulazi u splitski škver?

škver radniciNakon što je premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade u četvrtak pozvao sve nadležne u tom slučaju da se što prije potpiše privatizacijski ugovor za “Brodosplit” sa samoborskim DIV-om, neslužbeno doznajemo kako je tijekom četvrtka konačno postignut finalni dogovor između resornih ministarstava i čelnika DIV-a. Prema tim informacijama, privatizacijski ugovor će biti potpisan nakon donošenja rebalansa državnog proračuna sredinom studenoga. Prema neslužbenim informacijama, postignuti dogovor je na tragu sporazuma iz ožujka ove godine, a tada je bilo utvrđeno da ove godine Vlada na sebe preuzme trošak restrukturiranja od 450 milijuna kuna, a DIV 147 milijuna kuna. Splitsku tvrtku čeka i veliko restrukturiranje u kojem će se broj administrativnih radnika značajno smanjiti, dok bi za dobar dio proizvodnih radnika posla u idućim godinama, ako bude sreće i pameti, ipak trebalo biti ...

ŠKVER BLUES

U studenome DIV ulazi u splitski škver?

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

brodosplitPodsjetimo, Slavko Linić, ministar financija, rekao je kako će u procesu restrukturiranja “Brodosplita”, koji traje pet godina, država potrošiti ukupno pet milijardi kuna. Inače, u međuvremenu od izjave premijera Milanovića do postizanja konačnog dogovora Ministarstvo gospodarstva je poslalo priopćenje u kojem se navodi kako potpisivanjem ugovora o privatizaciji taj ugovor postaje i ovršna isprava na osnovi koje DIV može ovršiti državni proračun ako mu se ne isplate sredstva iz programa restrukturiranja.

Bio je to, kako se čini, “poguranac” iz Ministarstva gospodarstva prema Ministarstvu financija da se krene jače u pregovore s DIV-om, a u tom razdoblju je pregovarački tim Vlade s DIV-om i usuglasio “troškovnik” za ovu godinu. Vlada je tako uspjela srediti jedan veliki problem vezan i uz ispunjavanje zadnjih deset zahtjeva Europske unije, dok samoborski DIV kreće u veliku avanturu spašavanja posrnuloga splitskog škvera.

Veliko restrukturiranje

brodosplitSplitsku tvrtku čeka i veliko restrukturiranje u kojem će se broj administrativnih radnika značajno smanjiti, dok bi za dobar dio proizvodnih radnika posla u idućim godinama, ako bude sreće i pameti, ipak trebalo biti.

Kako je već rečeno, svi radnici koji budu višak i ne budu prekvalificirani i premješteni na druga radna mjesta unutar tvrtke dobit će otpremnine, a taj trošak će snositi država.

Povezani članci

Who's Online

We have 405 guests and no members online