Tribina u Splitu: Grad nakon ulaska u EU

"Grad nakon ulaska u EU" naziv je javne tribine koja će se održati u sklopu Splitskog ljeta u nedjelju, 28. srpnja na Carrarinoj poljani s početkom u 21 sat. Tribina se održava se kao suradnja programa Forum / 59.Splitsko ljeto i Urbanistička početnica / Platforma 9,81. Sudionici će odgovarati na pitanja možemo li se u jačoj boji pojaviti na nekoj europskoj karti koja se ne odnosi na godišnje odmore ili biznis u turizmu i nekretninama? Bojimo li se te nove velike pozornice ili nas ona potiče da na njoj zaigramo? Ulaz je slobodan ...

TRIBINA

Grad Split nakon ulaska u EU

Izvor: DalmacijaNews

Tribinom će moderirati arhitekt Dinko Peračić iz Platforme 9,81, a živahnu raspravu jamče sudionici: mr.sc. Nina Obuljen Koržinek, istraživač Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO,  Juroslav Buljubašić , splitski poduzetnik, dr.sc. Roko Andričević, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu i dr.sc. Igor Baković, savjetnik gradonačelnika Splita za kulturu i znanost.

Sudionici će odgovarati na pitanja možemo li se u jačoj boji  pojaviti na nekoj europskoj karti koja se ne odnosi na godišnje odmore ili biznis u turizmu i nekretninama? Bojimo li se te nove velike pozornice ili nas ona potiče da na njoj zaigramo?

Tribina Grad nakon ulaska u EU dat će uvid u položaj  Splita u europskom kontekstu. Prikazat će koliko smo spremni iskoristi europske i druge privatne fondove za izgradnju turističke infrastrukture i "uljepšavanje". Pokazat će koliko smo ambiciozni i odlučni izgraditi i druge vrijednosti, konvertibilne u Europi. Otvoriti će i pitanje gdje smo u tom procesu mi građani sa našim navikama, potrebama i željama.

Jasen Boko, ravnatelj drame splitskog kazališta, smatra da  Splitsko ljeto treba njegovati tradiciju agore, javnih rasprava na gradskim trgovima o svim temama bitnim za grad i građane. Program Forum predstavljaju otvorene tribine na kojima je ulaz slobodan i na kojima sudjeluju osobe iz javnog života koji grad i naš današnji trenutak žive, o njemu promišljaju i pišu.

Projekt  Urbanistička početnica bavi se osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša.

Osnovni cilj ovog projekta jest educirati mlade ali i sve zainteresirane o urbanizmu, prostornom planiranju i gospodarenju prostorom. Drugi je cilj informirati širu javnost o temama urbanog planiranja i utjecaja lokalnih i nacionalnih politika na prostor te potaknuti raspravu i pokazati inovativne načine planiranja, označavanja, identifikacije i komunikacije o i sa prostorima javnosti.

U projektu sudjeluju arhitekti, urbanisti, sociolozi, dizajneri, teoretičari, umjetnici, novinari i aktivisti iz Hrvatske i šire.

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and one member online

  • admin