Spajalica: U 2012. može se 'navući' 30 neradnih dana

odmorBez obzira kako sumorne prognoze bile za 2012. godinu, kalendar radnim Hrvatima donosi jednu vijest koja će im sigurno izmamiti osmjeh na lice - to je godina spajanja blagdana. Raditi se mora, ali mora se radni čovjek i odmoriti, stoga je lijepo znati da bi praznici s vikendima sljedeće godine mnogima mogli donijeti pregršt malih godišnjih odmora uz minimalni utrošak slobodnih dana. Naime, prosječan Hrvat koji ima 25 radnih dana godišnjeg odmora, uz malo akrobacija i vještine mogao bi u 2012. "iskamčiti" još tridesetak slobodnih dana ...

LIJEP HRVATSKI OBIČAJ SPAJANJE PRAZNIKA I BLAGDANA

U 2012. može se 'navući' 30 neradnih dana

Izvor: Večernji List

Iako nam prvi dan nove godine počinje u neradnu nedjelju, već u petak 6. siječnja, blagdan je Sveta tri kralja (Bogojavljenje), pa se vikend produljuje - i eto ukupno tri slobodna dana, piše Večernji list.

Potom stiže Uskrs, koji uvijek pada u nedjelju, no, zato je 9. travnja, Uskrsni ponedjeljak, tradicionalno neradni. Potom stiže 1. svibanj, koji ove godine pada na utorak, pa će oni vještiji spojiti ponedjeljak s vikendom i prvomajskim utorkom, i tako dobiti čak četiri slobodna dana.

Slijedi Tijelovo, u četvrtak 7. lipnja, koje također tradicionalno pada četvrtkom, a ako tome pridodate i petak, vikend se produljuje na nova četiri neradna dana, piše Večernjak.

Na kraju lipnja stižu Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, koji pada u petak, te Dan državnosti, koji pada na ponedjeljak, 25. lipnja, pa su to, sa subotom i nedjeljom, čak četiri slobodna dana.

odmor

U kolovozu Dan domovinske zahvalnosti pada u nedjelju, 5. kolovoza, ali se Velika Gospa smjestila u sredinu tjedna – u srijedu 15. kolovoza, što otvara mogućnost 'spajanja' čak pet neradnih dana.

Na početku listopada slavit ćemo Dan neovisnosti 8. listopada, koji pada u ponedjeljak i jamči tri neradna dana.

Svi sveti su u četvrtak, 1. studenoga, pa se petak, 2. studenoga već može neslužbeno proglasiti neradnim danom jer su Sisvete (uz Veliku Gospu) najveći migracijski blagdan u Hrvata, kada ljudi najviše putuju i posjećuju druga mjesta, što jamči nova četiri neradna dana.

I na kraju, za razliku od ove godine, Božić pada u utorak. Blagdan Svete Obitelji je u srijedu, pa se slobodno može računati na čak pet spojenih dana. Na samome kraju još četiri moguća neradna dana jer je Nova godina u utorak, pa sa spojenim ponedjeljkom i vikendom čini pravi mali godišnji odmor.

Povezani članci

Who's Online

We have 182 guests and no members online