Postavljen kamen temeljac za gradnju vatrogasnog doma DVD-a Dalmacija Dugi Rat

U četvrtak, 27.12.2018, ujutro u Dugom Ratu je postavljen kamen temeljac za gradnju novog vatrogasnog doma DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat, dobrovoljnog vatrogasnog društva koje je lani proslavilo prvih 80 godina postojanja i djelovanja u lokalnoj zajednici. Ukupna vrijedost investicije iznosi 9,16 milijuna kuna, dok prva faza izgradnje vatrogasnog doma iznosi oko 4 mil. kuna i biti će finacirana iz proračuna općine Dugi Rat, a završiti će se u roku od šest mjeseci.
Početkom studenog potpisan je i ugovor o izgradnji prve faze novog Vatrogasnog doma u Dugom Ratu koja obuhvaća građevinske radove s instalacijama. U ime investitora općine Dugi Rat, paraf na ugovor je stavio načelnik Jerko Roglić, a u ime izvođača, tvrtke Građenje Split d.o.o., Petar Kalinić, član uprave tvrtke.
Vatrogasno društvo u Dugom Ratu osnovano je davne 1938. godine kao Industrijska Vatrogasna četa tvornice "LA DALMATIENNE". U proteklih 80 godina postojanja društva bilo je, kao i uvijek u životu, uspona i padova, no svi problemi su riješeni velikom upornošću članova društva i uz pomoć bivše tvornice i lokalne zajednice. Jedan od najtužnijih dana društva bila je tragedija na Korčuli u kojoj je nezaboravni član društva Zdravko Rakela-Bembo izgubio život. Posljednjih 15-ak godina, takoreći od agonije i gašenja tvornice "Dalmacija", dugoratski vatrogasci muku muče kao podstanari u svom nekadašnjem (danas za vatrogastvo u 21 stoljeću sasvim neadekvatnom) domu gdje su bili i za cijelog mandata našeg bivšeg župana Ante Sanadera, tada i "prvog vatrogasca" države (sic!), samo uz veliko razumjevanje novog vlasnika "svog" doma - samozatajnih engleskih investitora. Tu su lani dugoratski vatrogasci u društvu svojih tuzemnih i inozemnih kolega i prijatelja svečano proslavili i prvih 80 godina djelovanja s najvećom željom - da iduću okruglu godišnjicu proslave u svom novom domu!
A kako je napokon krenulo, izgleda da će im se ta najveća želja i ispuniti. Nova općinska garnitura vijećnika te nova ekipa u županiji predvođena županom Blaženkom Bobanom napokon su "kliknuli" i stvari se iz domene vatrogasnih želja i snova nakon desetljeća čekanja u mjestu i tapkanja stranačkih drugova ipak počinju materijalizirati.
Ugovor potpisan u studenom, kamen temeljac postavljen danas, a pred ljetnu sezonu 2019. nadamo se da će radovi na prvoj fazi, sukladno planovima, biti i gotovi. Poslije još jednog berićetnog turističkog ljeta i "žetve" eura, nadamo se i njihovom nastavku, drugoj fazi..  jer strpljivo društvo koje ima vatrogasnu postrojbu od 45 osposobljenih vatrogasaca, mladež od 11 članova (a u tijeku je upis i novih), koja ukupno broji više od 80 članova, ekipa koja je najvažniji stup civilne zaštite u našoj maloj zajednici to itekako zaslužuje!

Piše: Mladen Banović
Gornja foto: Miroslav Lelas / Dalmacija Danas

Osim domaćina, dugoratskih vatrogasaca i dugoratskog načelnika Jerka Roglića, njegovog zamjenika Lovre Bilića, općinskih vijećnika, jutrošnjem polaganju su nazočili potredsjednik Vlade Damir Krstičević, župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi gosti.Na početku se prisutnima obratio Pavao Tomić, zapovjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat.

– Zahvalio bih se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u poticanju svega ovoga. Posebno bih se zahvalio općinskom načelniku, zamjeniku načelnika, općinskim vijećnicima i svima koji su zdušno za ovo dali sve i da započnemo gradnju doma. Osamdeset godina čekamo naš vlastiti prostor, posebice da bi mogli na pravi način obavljati operativne djelatnosti.

Nakon njega, emotivan govor održao je Frane Marčić, mladi predsjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat.

– Mogu samo reći da sam mnogo razmišljao što reći danas. Tresem se od uzbuđenja, a i svi članovi društva. Ovo je velik i emotivan dan za sve članove društva. Da vas nije, ne bi se imao kome graditi dom. Hvala općini Dugi Rat, županiji i veliko hvala Anti Sanaderu, predsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice.Nakon polaganja kamena temeljca, izjavu je novinarima dao i župan Blaženko Boban.

– Ulaganja u vatrogasce su se u posljednjih godinu i pol dana povećala za više od 100%. Ovom povećanju možemo zahvaliti programima na koje smo se kandidirali pri Europskoj Uniji. Primarna grana naše županije je turizam, a temelj svega je sigurnost. Stoga, svaki novac uložen za bolje uvjete vatrogastva, je uložen u razvoj gospodarstva Splitsko – dalmatinske županije, rekao je župan.

Pročitajte više s jutrošnjeg polaganja kamena temeljaca za novi Vatrogasni dom u Dugom Ratu na portalu Dalmacija Danas, koji je izvrsno upućen u vatrogasne teme.

Povezani članci

Who's Online

We have 62 guests and no members online