Promocija knjige Poljički parnas II

Promocija knjige Poljički parnas II u starom selu DućeU okviru Dugoratskog ljeta 2010. u bajkovitom ambijentu starog sela Duće, pored crkve Sv. Ante, u utorak, 27. srpnja 2010. održana je promicija knjige "Poljički parnas II" autora dr. Nedjeljka Mihanovića. U prilično prohladnoj ljetnoj večeri u lijepom ali unatoč tome napuštenom starom dućkom selu, dušu nam je razgalila autorica prikazanog 30-minutnog filmskog dokumentarca o Poljičkoj republici i njenoj heroini Mili Gojsalić, na oduševljenje svih nazočnih koji su ispunili sva improvozirana sjedeća mjesta koje su i ovaj put marljivo pripremili samozatajni djelatnici vlastitog pogona naše Općine, a bilo je i mladosti (i vijećnika čak!) koja je zaposjela sve okolne zidiće. S biografijom autora knjige "Poljički parnas II" dr. Nediljka Mihanovića upoznala nas je njegova ponosna kći Hrvatka, a Ana Kadić pročitala je kraći ulomak iz autorove knjige ...


DUGORATSKO LJETO

Promocija knjige "Poljički parnas II"

Piše: Zorana Vuković

Hrvatski književnik i kritičar, a kasnije i političar, Nediljko Mihanović rođen je 1930. g. u Sitnu Donjem, doktorirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, član Matice Hrvatske, te Uredničkog odbora biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti, a obnašao je i dužnosti ministra prosvjete i kulture Republike Hrvatske (1992. godine).

Bio je i zastupnik HDZ-a u Saboru RH od 1992.-1999. godine. Od svibnja 1994. do završetka mandata u studenom 1995. bio je predsjednik Zastupničkog doma i predsjednik Sabora RH. U prvom i drugom sazivu Sabora bio je predsjednik Saborskog odbora za naobrazbu i znanost. Dr. Mihanović je bio glavni urednik časopisa Državnost od 1997-99. godine. U mirovinu, ali vrlo "aktivnu". odlazi 2000. godine.

Njegov dugogodišni bogati znanstveni rad obilježen je nizom objavljenih eseja, bibliografskih i leksikografskih priloga te priređivanjem kritičkih izdanja djela hrvatskih pisaca. Iako umirovljen, dr. Mihanović i dalje piše, te nam je najavio rad oko uskoro završene nove knjige danas očito popularne političke tematike Hrvatske od devedesetih naovamo.

Ovako bogata biografija u izlaganju ponosne kćeri Hrvatke, popraćena je burnim pljeskom, nakon čega nam je iz Poljičkog parnasa II, Ana Kadić, aktivna članica udruge "Tvornica", pročitala jedan kraći ulomak knjige.
 
U svom izlaganju, glavnom dijelu ove večeri, dr. Nedjeljko Mihanović upoznao nas je s značenjem same riječi "parnas". To su brda pored Olimpa, rekao je, brda muza koje su inspirirale grčke pjesnike, a ova naša brda su inspirirala mnogobrojne pjesničke velikane drevne Poljičke republike, naglasivši: "...da nigdje u Hrvatskoj, pa čak ni u svijetu, nema na tako malom zavičajnom kruug toliko značajnih imena kao na području Poljica, čije ime su diljem svijeta pronijeli brojni vrsni književnici, pjesnici, teolozi, znanstvenici, povjesničari, jezikoslovci, humanisti i mnogi drugi..".

Promocija knjige Poljički parnas II u starom selu Duće

Knjiga "Poljički parnas II" je monografija o Poljicima, njenom bogatoj prošlosti, njenim sačuvanom starohrvatskom jeziku glagoljici,.. s naglaskom "... da su kroz oba stoljeća koja knjiga obuhvaća, prvi učenici iznjedreni iz Ilirskog sjmeništa na Priku u Omišu i to kao jedinoj školi koja je zadržala glagoljicu na ovom području te poslije iz sjemeništa u Splitu, što je u ono vrijeme nasilnog uvođenja tuđih jezika u naše ustanove, bio jako važan čin...".

Vrlo zanimljivo je bilo izlaganje dr. Mihanovića u ovoj prohladnoj ljetnoj noći, za koje vrijeme su nazočni upijali svaku njegovu riječ, priča iz prošlosti Poljica i poljičkog kraja, pa tako i odupiranje tadašnjeg kneza mletačkom duždu i Veneciji:  "... da im neće zabraniti nitko plovidbu hrvatskim morem pa ni oni, svi mogu slobodno ploviti, ali za razliku od današnjih političara, ondašji knez nije tražio mišljenje arbitražnog suda već je zauzeo svoj strogi stav o tome - ravopravnost plovidbe ...

Mihanović je rekao i ".. Kad bi naši političari bolje znali hrvatsku povijest od 1830. g. ne bi im palo napamet da se to događa danas oko Istre i našeg teritorija...".

Zanimljivo je bilo čuti i da je mletački dužd svake godine vršio "čin vjeridbe" s našim morem polagajući prsten u njega - toliko mu je značilo.

Knjiga Poljički parnas II sadrži, dakle, osim povijesti Poljica i najzanačajnije citate i osvrte na djela mnogobrojnih Poljičana, kritike te biografije njenih poznatih autora s naprijed nabrojenih područja, na ponos i slavu ne samo nas Poljičana, već i cijele Hrvatske, u odabiru Nedjeljka Mihanovića.

Među mnogim istaknutim starim i starijim velikanima koje je dr. Mihanović nabrojio, svakako je i slavna četvorka "četverolist hrvatske poezije" novijeg doba: Josip Pupačić, Jure Kaštelan, Nikola Milićević i Drago Ivanišević.
 
Ova poučna, ponosna i hvale vrijedna večer, završila je uručenjem DVD-a prikazanog dokumentarnog filma o Poljicima i Mili Gojsalić, autorici ovog članka, koja već četvrtu godinu za redom piše pod pseudonimom  "Nasljednica" za lokalne portale i za svoj blog - zbog djevojačkog prezimena Gojsalić, što je obradovalo i njenog oca Arsena Gojsalića te supruga.

Promocija knjige Poljički parnas II u starom selu Duće
 
Na kraju večeri svi okupljeni "zagrijali" su se malo uz čašicu razgovora te nastavili druženje uz domaće, poljičke delicije i odličnu riblju paštetu našeg marljivog "tvorničara" Jadrana.

Povezani članci

Who's Online

We have 131 guests and no members online