Malo poznate priče o Kaštelanu i Ujeviću

jure kaštelanTin UjevićGodine 1950. ugledna zagrebačka izdavačka kuća Zora izdala je zbirku pjesama velikoga hrvatskog pjesnika Tina Ujevića. Ta je zbirka Tinovih pjesama izašla uglavnom zaslugom Jure Kaštelana. Zbirka se zove "Rukovet", a pogovor joj je napisao Jure Kaštelan. Treba, međutim, napomenuti da je prva zbirka Ujevićevih pjesama pod naslovom "Lelek sebra" objavljena u Beogradu 1920. godine, i to - ćirilicom. I druga zbirka Tinovih pjesama "Kolajna" također je nastala u Beogradu godine 1926. I ona je objavljena ćirilicom i ekavicom. Napominjem da je 1947. godine tada svemoćni, ali zloglasni Radovan Zogović drvljem i kamenjem napao čitanku za srednje škole koja je nosila naslov »Primjeri iz književnosti« u koju je Vice Zaninović uvrstio i neke pjesme Tina Ujevića. Evo što tada, 1947. godine, službeni teoretičar tadašnjih "jugoslavenskih književnika" misli o Ujeviću čije su se pjesme našle u Zaninovićevoj čitanci: "Kao čovjek, Ujević je jedan od onih pjesnika koji su najviše osramotili zvanje književnika, te ni u tom pogledu ne može biti nikakav pozitivan obrazac mladom čovjeku ni pjesniku..."


Kaštelan i Ujević


Piše: Živko Strižić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Ima još takvih »bisera« o Ujeviću u tom Zogovićevu pamfletu koji nosi naslov "Primjer kako ne treba praviti primjere književnosti" (Zagreb, Kultura, 1947.).

Čini se da su se 1950. godine ipak smirile prilike na tadašnjoj jugoslavenskoj kulturnoj pozornici, kada se objavljuje zbirka pjesama Tina Ujevića "Rukovet", koju je priredio Kaštelan.

Budući da su prve dvije zbirke Tinovih pjesama objavljene u Beogradu, i to obje ekavicom i ćirilicom, Jure Kaštelan se kao priređivač "Rukoveti" obratio Ujeviću s pitanjem: "Tine, što ćemo s jezikom u 'Leleku sebra', odnosno u 'Kolajni'?"

Tin Ujević, imajući puno povjerenje u Kaštelana, reče: »Činite po svojoj volji.« U Zorinu izdanju »Rukoveti« Tinova je poezija kroatizirana.

Ovu mi je priču o Tinu Ujeviću onako uz kavu ispričao dragi pjesnik i književnik Jure Kaštelan.

 

spomenik Tinu Ujeviću
Spomenik Tinu

 

Povezani članci

Who's Online

We have 387 guests and no members online