Promocija monografije 'Tin je bio prvi'

11.07.2021. – nedjelja
Dugi Rat, Poljički trg 1, 19:30 sati
Promocija monografije  "Tin je bio prvi“  
Autor: Vlade Zemunik
Organizator: Udruga "Tvornica“

11.srpnja ratne 1991., prvi hrvatski oklopni transporter "TIN" izašao je kruga naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i predan je 4. brigadi Zbora Narodne Garde.
- "Veličanstvena je bila primopredaja TIN-a, i ono što je izazvao na putu od Dugog Rata do Resnika ne može se najtočnije opisati riječju, delirij mase, ljudi, žena i djece u motoriziranoj koloni u prethodnici.. Došlo je do erupcije snage i morala naroda... "Tinovo" je stvarno najsnažnije oružje bilo moralni učinak Tek iza morala dolaze fizička, tehnička i taktička osposobljenost. Točnost navedenog dokazana je upravo u Domovinskom ratu..." - napisao je počasni građanin Dugog Rata, prerano preminuli general Ivo Jelić i prvi zapovjednik 4.GBR u svojoj knjizi "Čovjek i rat 1990–92."
Radnici uz podršku vodstva naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat, u ono teško vrijeme pubune i barikada, iza koje je stajala jedna od najjačih vojski tadašnje Europe, kada je razoružan i goloruk Hrvatski narod pod međunarodnim embargom krenuo u borbu za goli opstanak države, odlučili su napraviti oklopni transporter i od idejnog projekta, njegove razrade pa sve do konačne izrade, te bez obzira na sve opasnosti uspjeli su izvesti pravi podvig, pogotovo jer tvornica nije imala nikakva iskustva s vozilima te vrste, a niti sredstava i materijala za vojnu proizvodnju, no ipak je u samo nekoliko mjeseci iz tvorničkih hala izašao prvi "pravi" i potpuno funkcionalni hrvatski oklopni transporter. Nazvan je "TIN" i predan 4. brigadi na današnji dan.
Pored "TIN"-a u tvornici "Dalmacija" Dugi Rat izrađena su još dva transportera, "HOT 011" i "HOT 111" koji su predani na korištenje hrvatskim snagama u kolovozu, odnosno listopadu 1991. godine.
30 godina poslije u Dugom Ratu predstavljena je monografija "Tin je bio prvi" autora Vlade Zemunika.

Promocija monografije 'Tin je bio prvi'

Foto: Iz arhive DugiRat.com i drugih arhiva

Transporter TIN
Prvi hrvatski oklopni transporter - "TIN"

Transporter TIN

Transporter TIN

general Ivo Jelić
General Ivo Jelić (desno)foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

TIN
Nažalost, naš, dugoratski "TIN" je među onim oklopnjacima koji nisu dočekali kraj Domovinskog rata. Stradao je u jednoj od akcija 4. brigade u zadarskom zaleđu, u naselju Briševo.

tin muiral
Mural posvećen TIN-u u Dugom Ratu.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 79 guests and no members online