Dugoratsko ljeto: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Predstava Hamleta u Dugom RatuU petak, 27. kolovoza 2010. na "novoj" ljetnoj pozornici, popularnom dugoratskom sportskom igralištu "Streljana", koje se pokazalo i kao izvrstan ambijent i za kulturne događaje, odigrao se jedan od vrhunaca ovogodišnjeg, skoro pa jubilarnog, devetog Dugoratskog kulturnog ljeta - "Predstava Hamleta u selu Dug..Mrduša Donja", klasik legendarnog šibenskog pisca Ive Brešana u nadahnutoj izvedbi Gradskog kazališta mladih Split. Brešanova predstava u kojoj su briljirali Filip Radoš, Antonio Franić, Franko Strmotić, Mia Roknić, Jolanda Tudor, Vinko Mihanović, Siniša Novković, u režiji Vanče Kljakovića kao da govori o današnjoj Hrvatskoj, isprepletenoj korupcijom, makinacijama, političkim primitivizmom kojem i sami često svjedočimo ...


DUGORATSKO LJETO

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja


Predstava Hamleta u Dugom Ratu

MAČAK: ...Triba, drugovi, žaliti šta su kultura i prosvita tute kod nas u zadnje vrime, stavimo kazti, pale dolika. Ja se pitam, drugovi, kako ćemo mi unapređivati našu socijalističku poljoprivredu, ako u namika ne bude prosvićenosti...

SELJAK: Ajde, Mačak, ne tamburaj! Otkad su te primili u Partiju, počeja si da glancaš, a prije si socijalizmu sve bogove skida.

DRUGI SELJAK: A kako se zvala prestava?

ŠIMURINA: Čekaj, majku ti božju... Jest... Pari mi se da se zvala "Omlet".

ŠKUNCA: Nije "Omlet", nego "Hamlet".

ŠIMURINA: Muči ti, učo, ne prekidaj me! Omlet ili Amlet, šta nije isti belaj.

ŠIMURINA: Dobro, druže Mate, kad ti veliš, dobro! E, pa, drugovi, kad baš oćete, prestava je išla ovako: Najprije je bija jedan kralj. Dobar kralj, napredan, socijalistički orijentiran. Dušu bi da za radni narod i sirotinju. I taj je kralj, drugovi, ima brata koji je bija niko i ništa, neprijatelj naroda, ljuta reakcija. Pa kad je un jedanput spava u polju, dođe ovi njegov brat i ne budi lin, ulije mu ništo u uvo, razridi mu moždane i na mistu ga usmrti. I unda, kad je to napravija, počeja se meračiti na njegovu ženu udovicu. A una, vraga izila, u prvo se vrime nikako šticavala i pravila se ki da joj se ne rači. Pa sve tako, oću li, neću li, drž' ovamo, drž' onamo, un ti nju priokrene, š njome u postelju, i sutradan ti se una lipo š njime vinča.

SELJAK: Vidi kurve, sriću joj vrag odnija! Ženo, sve ste iste, majku vam božju!

MAJKAČA: Nego šta si tija! Misliš da će ti se žena ubiti za tobom kad te vrag odnese!

MAČAK: Tako ti je to, moj brate! Nema ti u ženi vire. Privarit će te i s reakcijom kad joj dode škerac ....


Predstava Hamleta u Dugom Ratu


Dugoratska publika ispratila je velikim pljeskom splitske glumce sa scene, no mnogima je osim salvi smijeha ostavila i gorak okus i mučninu pri dnu stomaka, jerbo razne Bukare i ostale fukare drmaju našim sudbinama i dan danas, a njihov obol malodušju mladosti i sumornim perspektivama Lijepe naše je nemjerljiv.

Predstava Hamleta u Dugom Ratu

Veliki Ivo Brešan prikazujući kroz ironiju i sarkazam u ovoj crnoj drami neka prošla vremena komunizma i socijalizma, govori o izgleda svevremenskoj ljudskoj pokvarenosti te primitivizmu koji na našem prostoru i danas ostaje netaknut.

Doduše, nešto je bolje PR-ikriven, ali jednako otužan i opasan kao u vremenu kad je davne 1965. Brešan napisao zadnju rečenicu "Predstave Hamleta u Mrduši Donjoj".

Predstava Hamleta u Dugom Ratu


Naš suradnik Davor Grgat potražio je komentar ovogodišnjeg Ljeta od predsjednika organizacijskog odbora 9. Dugoratskog kulturnog ljeta  Gorana Tičića :

"Zadovoljni smo što smo unatoč recesiji uspjeli u Dugi Rat privući zvučna glumačka imena, a to potvrđuje i večerašnja predstava. Ovog ljeta smo priredili 15. kvalitetnih kulturnih događaja – među kojima smo u gostima imali i muzičare iz Slovenije..  Još nam predstoji Dječji festival "Glas Poljica 2010" s kojim ćemo zaključiti ovogodišnje jako uspješno Kulturno ljeto...", kazao je, između ostalog, Tičić.

Predstava Hamleta u Dugom Ratu
Predstava Hamleta u Dugom Ratu

Povezani članci

Who's Online

We have 57 guests and no members online