DomPok: Do kada će se Željko Kerum rugati građanima

Željko Kerum, posrnuli poduzetnik, političar, ali ponajprije osoba vrlo upitnih etičkih načela, koji već 12 godina participira u vlasti na razini grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, opet se ruga hrvatskom pravosuđu, DORH-u, PNUSKOK-u, svim službama zaduženima za provođenje istraga financijskih malverzacija u Republici Hrvatskoj, ali ponajviše svim poštenim građanima Splita, ali i cijele države. Naime, odavno je poznato da je Kerumovo poslovno carstvo doživjelo potpuni potop i propast te da su mu sve tvrtke u stečaju. Taj slučaj ne bi bio nikakav društveni problem da Željko Kerum nije ostao dužan vjerovnicima i Republici Hrvatskoj preko milijardu i sedamsto milijuna kuna! Postavlja se vrlo jasno pitanje zašto nitko ne traži od Željka Keruma da odgovori gdje su novci? - poručili su iz splitskog ogranka Domovinskog pokreta...
 
Hrvatska je svoj čuveni “ravnomjeran regionalni razvoj” započela još prije 24 godine, no on je još uvijek daleko od ikakve ravnomjernosti.
– Ovaj potres je na brutalan način u fokus javnosti stavio činjenicu ogromnih razlika u kvaliteti života samo 50-ak kilometara od metropole. Dok se Banija bori s preživljavanjem u blatu, po Zagrebu gledamo desetke milijuna kuna uloženih u fontane, mramorne ceste i žičaru, a u Splitu je novac bačen na milijunske proslave, koncerte, izmišljene natječaje i neuspjeli metro. Pravo je vrijeme da osvijestimo činjenicu kako je ovom najsiromašnijem dijelu Hrvatske potrebna intenzivna pomoć cijele zemlje, ne samo danas, ne samo idućih nekoliko mjeseci, već idućih nekoliko godina kako bi se obnovili domovi, ali i infrastruktura neophodna za normalan život – upozorila je Kristina Vidan, predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju, koja predlaže da Grad Split kroz idućih 5 godina izdvaja po milijun kuna godišnje za pomoć krajevima Banije stradalima u potresu kako bi dao svoj doprinos brzoj i kvalitetnoj obnovi ovog već od prije siromašnog i nerazvijenog dijela Hrvatske
Promatrajući zbivanja u Baniji nakon potresa lako je zaključiti da je sad pomoć intezivna, možda i pretjerana u nekim aspektima poput količine hrane i odjeće. Fokus javnosti će trajati još kratko vrijeme, a po dosadašnjim iskustvima kada su u pitanju katastrofe, nakon toga će nastradali biti zaboravljeni i od javnosti i od sustava koji bi im dugoročno trebali pomagati, prenosi Dalmacija Danas.
 
Stranka Centar u srijedu, 16.12.2020., organizira prvu u nizu radionica o bio-otpadu i proizvodnji komposta, sa svrhom održivog pristupa prema prirodi. Građane će se educirati i na koji način mogu povećati svoje kapacitete za odlaganje bio otpada bez dodatnog osobnog troška, kako bi ih informirali o njihovim pravima i mogućnostima radi prikupljanja bio otpada. Tom prigodom će se građanima splitskog kotara Kopilica donirati vrtni komposter kako bi primjerom pokazali kako i na koji način pravilno postupati s bio otpadom. Prva u nizu radionica održat će se u 15:30 satu na na dječjem igralištu Kopilica, a građane koji žele ove radionice i u svom kvartu ili mjestu pozivamo da se prijave putem maila info @ hrvatskaucentru.hr ili na mobitel 091204 8973. Donacijom palmi i maslina splitski ogranak Centra odlučio je pomoći stanovnicima Kopilice u uređenju okoliša i na taj način barem malo doprinijeti njihovoj borbi za ljepše i ugodnije okruženje u kojem žive.
 

Osnovan ogranak Domovinskog pokreta u Dugom Ratu

U Dugom Ratu je krajem rujna 2020. održana osnivačka skupština ogranka Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Članovi su jednoglasno donijeli odluku o osnivanju ogranka i za predsjednicu izabrali Dijanu Ercegović, prvu ženu na čelu nekog od ogranaka Domovinskog pokreta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Osim predsjednice, izabrani članovi predsjedništva ogranka su Matej Maras, Ivo Poljak, Ivan Turić i Hrvoje Čopac. Dijana Ercegović je u svom govoru pozvala članstvo na zajednički rad za dobrobit lokalne zajednice. Osnivačku skupštinu su svojim prisustvom uveličali donačelnik Dugog Rata, Lovre Bilić, predsjednik Općinskog vijeća, Bernardin Petrić i vijećnik, Romeo Tomaš.
 

Puljak i Orešković: Ukinite HDZ-ov Nacionalni stožer

Stranka Centar je zatražila ukidanje HDZ-ovog Nacionalnog stožera i predložila osnivanje Stožera nacionalnog jedinstva.  - "Ovaj Stožer je vlastitom krivnjom izgubio autoritet i povjerenje građana. Možemo se prepustiti mogućem kaosu društva, kolapsu zdravstvenog sustava i optuživanja tko je više kriv, otporu nekih skupina građana koje ćemo onda drastično kažnjavati ili možemo biti odgovorna država i  priznati da nam sada preostaje samo jedan izlaz i scenarij: raspuštanje ovakvog nekredibilnog Stožera i sjedanje za stol predsjednika države, premijera sa svojom saborskom većinom i saborske oporbe, kako bismo pokazali građanima da se možemo izdići iznad dnevnopolitičkih podmetanja i barem na nekoliko mjeseci biti građanski i nacionalno odgovorni. Za provedbu i održivost mjera bitno je da ih svi prihvaćamo i ozbiljno provodimo, a svi znamo da uz njih ozbiljno ne stoji niti sama saborska vladajuća većina. To vidi cijela Hrvatska, svaki naš građanin, pa se pitam kako će ti isti građani disciplinirano i uvjereno slijediti mjere uz koje ne stoji čak ni saborska većina", kazala je supredsjednica Centra Dalija Orešković, u okviru virtualne press-konferencije, održane putem platforme Zoom..
 

Jerko Roglić i dalje predsjednik HDZ-a Dugi Rat

Diljem Hrvatske HDZ-ovci su preotekle nedjelje birali nekoliko tisuća stranačkih dužnosnika na izborima za lokalne čelnike stranke pa su tako lokalni HDZ-ovi izbori odrađeni i u Općini Dugi Rat, a ovu najbrojniju i najjaču stranku u općini i njeno najvećm mjestu u kojem već deseteljeće vlada blaženi status quo i dalje će voditi Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat. Potpredsjednici ogranka su Tihomir Zemunik i Lovre Bilić. U Omišu je (napokon) došlo do promjene u vrhu (i ne samo u vrhu) HDZ-a Grada Omiša i Poljica. Joško Banović dobio je uvjerljivo više glasova od Ivana Škaričića, njegovi potpredsjednici su Tihana Barišić, Tomislav Bartulović i Petar Bulić., a i gradski odbor stranke je osvježen novim, mlađim članovima stranke. 
Čestitamo svim biranima i izabranima uz želje da se ne umore lobirajući i radeći za dobrobit svojih, naših malih mjesta.
 

Stranački izbori u HDZ-u

Do lokalnih je izbora preostalo manje od pola godine, a u dvjema najvećim političkim strankama, HDZ-u i SDP-u, traju unutar stranačka preslagivanja i zauzimanje pozicija. Središnjice HDZ-a i SDP-a u potrazi za kandidatima koji će dobiti ključne bitke na lokalnim izborima i uvjeriti birače da su spremne na promjenu obrazaca ponašanja zbog kojih se lokalne sredine postavljaju visoko na ljestvicu percepcije korupcije, piše Iva Boban Valečić na stranicama Večernjeg lista.
U HDZ-u se za lokalne izbore pripremaju kroz nastavak unutarstranačkih. Članstvo u županijskim, gradskim i općinskim organizacijama u nedjelju, 22.11. će prvi put izravno izabrati svoje predsjednike i potpredsjednike, baš kao što su proljetos izabrali predsjednika i četvero potpredsjednikana nacionalnoj razini.
Dugorački ogranak HDZ-a ima tešku dilemu oko izbora predsjednika, izabrati Jerka Roglića ili sadašnjeg načelnika općine? Za stranačke potpredsjednike dugoračke "plave bluze" će na izborima amenovati Tihomira Zemunika i Lovru Bilića. U Splitu je isto tako "neizvjesno". Tamo je predsjednički favorit mladi Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave.
No zato će u Omišu, odnosno u Poljicima biti uistinu neizvjesno. Članovi HDZ-a birati će predsjednika između Joška Banovića i Ivana Škaričića. Na prošlim stranačkim izborima iznenađujuće je slavio "notorni" Škaričić, a da li je u Poljičkom HDZ-u sazrijelo vrijeme za promjene i hoće li se prilika dati i mladim i progresivnijim snagama, neopterećenim politčkim "nasljeđem", vidjeti će se večeras.
U Podstrani će se predsjednika općinske stranačke organizacije birati između Tomislava Buljana i Mladena Vuke. Sritno svima!  (a ne samo njima)
 

Komunalna fronta protiv kriminalne koalicije?

Sprema li se velika “anti HDZ-HGS” koalicija u Gradu Splitu i županiji? Sudeći po dobro informiranim novinarima portala Dalmacija Danas i prema aktualnim planovima i sentimentima njihovih sugovornika, takav razvoj situacije na gradskoj ali i županijskoj političkoj sceni nije isključen, dapače izgledan je – jedna šira platforma centra mogla bi uključivati sve opcije kojima aktualna vlast nije “legla”. A takvih je poprilično iako, istina je i to, dolaze s raznolikim svjetonazorskim pristupima. Zajednički nazivnik oko kojeg bi se mogli okupiti, jer svi u tom smjeru pokazuju iste ili slične afinitete, ukratko se može nazvati “komunalna ideologija”. Dakle, želja za uređenijim, funkcionalnijim gradskim institucijama i rješenjima. Dalmacija Danas saznaje da ke već krenula serija sastanaka i dogovora u tom smjeru u kojem su sudjelovale ključne osobe za ostvarenje takvog projekta, a to su bivši članovi stranke Pametno, neki članovi MOST-a, zatim HSLS-a, nezavisni,..  Cijeloj priči se već priključio dio bivših članova Pametnog, kojima se odmak u smjeru nacionalnog nikako nije svidio jer svoju aktivnost vide uglavnom ili isključivo na lokalnoj razini.
"Komunalna" politička platforma mogla "napasti" i Split i Županiju istodobno, gdje vlast, ta zna se, drži "kriminalna" koalicja HDZ-a i Kerumovog HGS-a. Kuloari čak pričaju i o Anti Praniću, mladom i agilnom gradonačelniku Vrgorca, kao potencijalnom kandidatu za župana, no pravo pitanje jest može li među letargičnim Dalmatincima ova potencijalna politička platforma centra privući dovoljno birača željnih promjena?
 

Stranka Pametno kakvu smo poznavali odlazi u povijest

Iz novoosnovane stranke Centar koja je nastala fuzijom stanke Pametno i Stranke s imenom i prezimenom izašli su splitski gradski vijećnici Kristina Vidan, Jakov Prkić, Sani Mardešić, Branimir Urlić i županijski vijećnik Ante Renić. Umjesto Nenada Uvodića u Gradsko vrijeće se vraća Renato Čupić. Stranka Pametno inače je bila najjača opozicijska stranka u splitskom Gradskom vijeću.
- "Do danas je izašlo 40 članova iz novoimenovane stranke, na ovaj način izdane su godine volonterskog angažmana članova ogranka Split, a na neki način je izdana i volja biračkog tijela. Zbog toga se mi danas pridružujemo našim članovima, i mi kao vijećnici izlazimo iz stranke Centar. Da su se procedure poštivale i da se ujedinjenju dalo vremena, sve bi se odvilo na puno ljepši i pametniji način. No, samovoljom pojedinaca koji očito ovu stranku drže svojim vlasništvom, sve se odigralo na ovaj način i rezultiralo nezadovoljstvom članstva” - kazala je gradska vijećnica Kristina Vidan. Slijede dogovori sa članstvom u kojem obliku će nastaviti svoje djelovanje, no na predstojeće lokalne izbore izaći će sa svojim kandidatima...
 
Nakon što je stranka Pametno, bez prethodnog provođenja unutarstranačkih izbora i konzultacija s članstvom, preimenovana u Centar, raspao se matični ogranak stranke. Proteklog tjedna Pametno Split napustilo je više od 40 članova, a u petak, 20.11. šest vijećnika, pet gradskih - Renato Ćupić, Sani Mardešić, Jakov Prkić, Branimir Urlić i Kristina Vidan te jedan županijski – Ante Renić. Medijsku objavu bivših vječnika bivše stranke Pametno prenosimo ispod u cijelosti.

- "Bez provedenih unutarstranačkih izbora, krnje predsjedništvo stranke Pametno dopustilo je ulazak u stranku članovima STRIP-a i Daliji Orešković koji su preko noći postali ravnopravni članovi Predsjedništva stranke koja je pritom dobila i novo ime Centar. Tim bi se riječima najkraće mogao opisati događaj koji je presudio ovotjednom egzodusu članova splitskog ogranka, njih više od 40. Vrhunac situacije svakako je današnji odlazak vijećnika. Godine rada i volonterskog angažmana te volja birača ozbiljno su izdani i predani na upravljanje potpuno novim ljudima, strancima čiji je politički angažman praktično započeo nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore. I možda ne bi bilo problema da su se poštovale demokratske procedure i Statut, te da se procesu ujedinjenja i novoj suradnji dalo vremena, ali nije. Sve je to napravljeno na brzinu, vođeno samovoljom nekolicine koji stranku smatraju svojom i ničijom drugom" - započela je  Kristina Vidan..
 
Pametno i Stranka s Imenom i Prezimenom ujedinile su se u stranku Centar. Prvo je to ravnopravno ujedinjavanje dviju političkih stranaka u Hrvatskoj. Cilj Centra je okupljanje što većeg broja uglednih pojedinaca, a zalagat će se za više građanskih sloboda, manji utjecaj države u ekonomiji i promovirati snažne antikorupcijske politike.
Na Skupštini stranke Pametno održanoj u nedjelju, u članstvo i predsjedništvo u ravnopravnom odnosu primljeni su predstavnici Stranke s Imenom i Prezimenom, čime se dogodio čin spajanja ovih sestrinskih stranaka pod novim nazivom Centar. Na izbornoj skupštini članovi su izabrali supredsjednički model vođenja stranke, na čijem će se čelu tako naći Dalija Orešković, Marijana Puljak, Marin Račić i Dario Carev kao supredsjednici Centra.
- "U okviru tih nastojanja, Centar će u što kraćem roku pokušati zadobiti povjerenje birača iskazano u anketnom rejtingu većem od pet posto te se pripremiti za lokalne izbore, kako bi u svim urbanim centrima ponudili program i kandidate koji mogu realizirati stvarne promjene", poručili su iz Centra..
 
"Željko Kerum slavi! Tek koji mjesec prije izbora za Banovinu, raspala mu se najopakija politička konkurencija. Marijana Puljak ostaje ovog tjedna, naime, bez pet svojih vijećnika u Gradskom vijeću Splita. Pametno, tj. Centar tako gubi klub vijećnika jer u stranci ostaju samo Marijana Puljak i Natalia Tafra Bazina. Do konca tjedna stranku Marijane Puljak trebali bi napustiti Branimir Urlić, Sani Mardešić, Kristina Vidan i Jakov Prkić, koji formalno nije član, te Renato Čupić, koji je stranku napustio 2018. godine, a prije koji dan je donio odluku da se vrati u Gradsko vijeće umjesto zamjene Nenada Uvodića. Vijećnici koji odlaze iz Pametnog, tj. Centra, formirat će svoj klub vijećnika i od idućeg tjedna oni će biti najjača splitska oporba", piše Dragan Miljuš na stranicama Dalmatinskog portala.
 

Spajanje Pametno i Stranke s Imenom i Prezimenom

Nakon dugotrajne rasprave i iznošenja argumenata, velikom većinom glasova delegata Skupština stranke Pametno u srijedu, 28.10.2020. je usvojila predložene izmjene Statuta, čime je uspješno odrađen prvi korak za spajanje sa Strankom s Imenom i Prezimenom. Skupština je time ujedno potvrdila odluku o spajanju koju je prethodno izglasalo predsjedništvo stranke na nacionalnoj razini, kao i predsjedništvo ogranka u Splitu. Vrijedi zabilježiti da je većina delegata spitskog ogranka stranke glasala protiv izmjena Statuta, a samim time i ujedinjenja sa STRIP-om. Potpredsjednica stranke i čelnica splitskog ogranka Kristina Vidan u srijedu je dala ostavku na stranačke dužnosti ocjenjujući da će ujedinjenjem s STRIP-om stranka "uskoro otići u povijest neuspjelih trećih opcija".
- "Čak 70 posto delegata ogranaka iz cijele Hrvatske glasalo je za predložene izmjene Statuta. Ova odluka samo je potvrda da je spajanje logičan korak koji želi većina naših članova, kao što to žele i birači. Suradnja sa Strankom s Imenom i Prezimenom podrazumijeva nastavak dobrih rezultata postignutih na izborima. Želimo ujediniti resurse, ljude, znanje, iskustvo i energiju u jednu novu snagu koja ima velik potencijal za rast, a time i priliku za snažniji utjecaj na političkoj sceni. Kao i uvijek do sada, naš politički rad bit će transparentan i potpuno u službi građana" - poručila je predsjednica stranke Marijana Puljak.
Podsjetimo, nakon izmjena Statuta, slijedi organizacija izborne skupštine u nedjelju 15.11.2020., na kojoj će se, sukladno uputama Ministarstva uprave, birati tijela nove organizacije. Na skupštini će se prema Statutu birati tijela stranke, 4 supredsjednika, predsjedništvo, glavni tajnik i nadzorni odbor. Kandidacijski postupak predviđa kandidiranje dvije izborne liste: listu za predsjedništvo i listu za nadzorni odbor.
 
Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak u četvrtak se u Saboru obratila kolegicama i kolegama zastupnicima, u ime prvog ženskog kluba u povijesti Hrvatskog sabora. Riječ je, podsjetimo, o Klubu zastupnica IP-a, Pametno i GLAS-a. Kako je tom prilikom naglasila, svaka generacija političara ima novu priliku za stvaranje, a umjesto plakanja nad sudbinom, napada i kritiziranja, ova će opcija usmjeravati Hrvatsku prema rješenjima budućnosti...
 

Mi se ne šporkajemo za šaku vlasti

Marijana Puljak, nositeljica liste koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus za X. izbornu jedinicu, na stranicama Slobodne Dalmacije obratila se glasačima sljedećom objavom.

Drage moje Dalmatinke i Dalmatinci, pred nama su možda i najvažniji izbori do sada. Znam da ste to već čuli i moguće da vam je i puna kapa politike, ali ovaj put je situacija zaista drugačija. Naime, klima u društvu nam sve više ukazuje da se, konačno, mijenja odnos prema dvije najveće stranke, koje su Hrvatsku dovele na dno svih rang lista razvijenih zemalja. Ovaj put se pojavio ozbiljan izbor za birače i vladajućima više ne koristi ni ono prodavanje magle kroz priču o bačenim glasovima.
Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa ulazi u Sabor i postaje vaš glas. Već smo u Splitu odbili biti tzv. žetončići, štitit ćemo isključivo interes Dalmacije i građana cijele Hrvatske i u Saboru. Zbog toga su mnogi nervoni ovih dana, pa nas lažima pokušavaju skinuti sa scene. Ali, neće u tome uspjeti. Znate li zašto? Zbog vas. Zbog toga što imamo sve veću podršku normalnih, razumnih, poštenih, tolerantnih ljudi, koji u nama trenutačno vide jedinu ozbiljnu snagu, koja se nije šporkala za šaku vlasti, ni u Splitu, ni u županiji, a nećemo ni u Saboru.