Maškare u doba korone

Hoćemo li i ove godine u Maškare? Hoćemo, ali u virtualne! Bolje da nestane korone, nego sela i običaja, pa će se ipak u našem mjestu, koje ima dugu tradiciju maškara i veselog kostimiranog druženja, prirediti i ove neobične godine Dugorački krnjeval u svečanoj dvorani "Jerko" našeg virtualnog hotela "Marijetta" nadaleko poznatog svjetskog hotelskog lanca Marriott, u samom srcu virtualnog Korenat Point turističkog resorta u Dugom Ratu.
Poznato je da Dugoratska rivijera, koju odnedavno krasi ovaj turistički crni biser, ima dugu i vrijednu povijest maškaranja. U svakome se mjestu rivijere ljubav prema maškarama njeguje od vrtića, a uz maskiranje i veselo druženje s tetama, a kasnije učiteljicama i profesoricama života, a posebnu radost svim generacijama krajem siječnja i u koketnoj veljači već desetljećima pruža maškarana karavana koja se svakog vikenda razmili kilometarskim šetnicama Duća, pitoresknim ulicama Dugog Rata, brojnim divljim lučicama Jesenica, pri dnu kojih neoprezne kalafate vreba i Scila i Haribda, te pitomim brežuljcima maslina i vinograda između naših novih i starih sela, koje svake godine opet rađaju novim i novijim modernim vilama, ispod i poviše trase brze ceste Split - Omiš.
Godina za nama bila je daaleko od savršene, a donijela je i razna nova khm.. pravila. Zajedno smo uz stožerlije učili iz dana u dan, a virtualni, internetski svijet je dobio vodeću ulogu u svakodnevnom životu. Pomalo se s nostalgijom prisjećamo dana kada su na Dugoratskim trgovima, rivom i plažama maske najčešće nosili samo zaigrana djeca i zaljubljenici u maškare, i kada smo riječ maska prije svega vezivali uz radost, igru i zabavu. Sa željom da se i ove godine ljubitelji maškara okupe i druže i sačuva bogata maškarana tradicija, Dugi Rat će u 2021. maškare i kaeneval u potpunosti preseliti u virtualni svijet.
Neki će reći da je to opaka osveta lanjskog dugoratskog krnje, zle Corone, koju smo prvi spalili, i to još u veljači 2020., no papak Capak je siguran da je ovo samo njen drugi (revi)val koji će nestati dočim se procjepimo.
No dobro, dok spasonosno cjepivo ne stigne u našu staru ambulantu i dok nas doktorica ne prozove, mi ćemo se opet dobro zabaviti, sigurno i virtualno, prilagođeno zahtjevnim vremenima, strpljivo, diskretno i mnogo mirnije nego inače, a ovogodišnje će Dugoračke maškare biti trajan e-podsjetnik na minule dane, ispunjene satima često i gorkog smijeha  obično na neke čudne i neobične odluke stožerlija koje su nas ostavile bez posla i primanja i uskratila nam rekreaciju i lijepe kave s lokalnim ljepoticama i sigurna i ukusna druženja uz svijeće okolnih restorana, ostavljajući nam egzistencijalnu tjeskobu i duge, romantične šetnje lungomarem, uz divljenje prostornom planiranju lokalnih neimara, našeg Mucka i dragih općinara, uz prigušeno svijetlo mjesečine ili kandelabra.
Naravno, ovo je i svojevrsna najava ljepših maškaranih dana u bližoj budućnosti. Dakle, u 2021. će se Dugoračka maškarana ekipa družiti na društvenim mrežama i kanalima, prvenstveno na www.DugiRat.com i Facebook stranicima viđenijih lokalnih influencera i online posvoduša. U sigurnom će virtualnom okruženju istaknuto mjesto imati simpatični neslužbeni simbol ovogodišnjih Dugoračkih maškara s malim štihom Orija i Kariba, koja će ove godine biti zdravstvena djelatnica, uvijek spremna pomoći svima, i na svoj će se način boriti s brigama i problemima ...

DUGORAČKE VIRTUALNE MAŠKARE

Maškare u doba korone

Piše: MBGlavna tradicijska karnevalska događanja, bal pod maskama, u iduća će se tri vikenda održati u novom centru novog Dugog Rata, novootvorenom turističkm resortu Korenat Point Resort, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera (prije svega, bez okupljanja gledatelja), a koja će se snimiti i prikazati naknadno online, na TvDR.U ponedjeljak će u općinskoj vijećnici naš dragi načelnik Jerko Roglić uz blagoslov predsjednika Općinskog vijeća Bernardina Petrića tradicionalno predati ključ grada starom-novom meštru opozicije Domagoju Vukoviću, čime će početi i simbolična vladavina opozicijskih maškara u virtualnoj Općini Dugi Rat.Na Poljičkom trgu u Dugom Ratu će se pred Poklade, u svetu nedjelju, 14.veljače 2021. u posljepodnevnim satima, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera (prije svega, bez okupljanja gledatelja), održati virtualno suđenje ovogodišnjem Krnji, trećem nadolazećem soju onog lanjskog, koji je krivac za svo zlo u 2020., čije će se paljenje na rubu lučice dočekati s posebnim nestrpljenjem. Prije no što krivac bude simbolično osuđen i spaljen, simpatična vila pročitati će tradicionalnu šentencu, virtualnu, dakako!Ove će godine posebnu ulogu imati maškarani vremeplov, odnosno sjećanja i uspomene na maškarane dane koji su za nama. Sukreatori zanimljivih sadržaja, koji će pomoći da ove naše Dugoračke virtualne maškare budu što raznolikije biti će naši lokalni influenceri s Facebooka i Instagram posvoduše, koji će na svojim profilima share-ati svoje najuspjelije ili najdraže maškarane fotografije, ispričati anegdote s karnevalskih događanja, otkriti maškarane tajne, najdraža sjećanja, neuspjela zavođenja i slično.I naša Turistička zajednica poziva sve maškare da putem društvenih mreža pošalju svoje fotografije s Dugoratskih krnjevala. Najuspjelije će se nagraditi virtualnim popustom na smještaj i noćenje u našem prvokategorniku u Korenat Pointe resortu.Planira se održati, virtualno dakako, i izložba starih karnevalskih fotografija, objaviti razne zanimljivosti i kratki video-isječci u kojima će iskusne maškarice i Zorro maškaduri ispričati crtice iz davnih dugoračkih, dućkih, jeseničkih maškaranih dana...

Organizirat će se virtualne radionice, čiji će sudionici, uz ostalo, moći naučiti, virtualno, dakako, i kako izraditi jednostavnu masku za lice ili kako pripremiti tradicionalne maškarane slastice.

Ukratko, za vas smo, dragi naši ljubitelji maškara i maškaranih običaja, pripremili raznovrsne virtualne sadržaje na našim virtualnim maškaranim online odredištima dugoraćana.

Stoga, redovito pratite popularnije lokalne influencere, pišite vašem predstavniku u mjesnom odboru, općinskom vijeću, javljajte se, šaljite vaše prijedloge za poboljšanje infrastrukure i kvalitete života u našim malim mjestima za kratkog mandata vlade opozicijske maškarane vlasti u našoj maloj općini.

I ne zaboraviti share-ati i post-ati svoje omiljene stare maškarane fotografije, karnevalske doživljaje ili video-uratke. Najuspješnije će se objave, u izboru općinskog komiteta, i nagraditi virtualnim nagradama.

S osmijehom ćemo u svetu nedjelju pred Poklade zajedno simbolično opet spaliti, virtualno dakako (da ne zabrinemo Pavu i naše drage vatrogasce) našeg Krnju, najnoviji opasni engleski soj, a s njim i sve brige i probleme i najaviti sretni i, vjerujem, svima bolji ostatak 2021. godine, cvjetno zeleno proliće, nezaboravno lito vilovito, turbo sezonu i nastavak slobodnog življenja punim plućima!A onda Čista srida. I, što bi Arsen rekao, sud svita!

Povezani članci

Who's Online

We have 306 guests and no members online