Brodosplit ima posla za još samo mjesec dana

brodosplitNakon što je Povjerenstvo za praćenje privatizacije Brodosplita odbilo ponudu samoborskog DIV-a ocjenjujući ponuđeni plan dokumentom koji ne jamči održivost poslovanja splitskoga brodogradilišta, još se ne zna hoće li se i Vlada složiti s mišljenjem tog savjetodavnog tijela. Sindikati su poručili ministru gospodarstva Đuri Popijaču da se što žurnije očituje o preporuci Povjerenstva te da Vlada ne čeka listopad za donošenje odluke jer vrijeme curi i radi protiv splitskih brodograditelja, koji imaju posla još mjesec dana. Sindikalni čelnici kažu kako je sada najvažnije da se država postavi kao dobar i socijalno osjetljiv poslodavac, odnosno da za svoje potrebe naruči gradnju dvaju brodova od splitskoga škvera. Prodajom tih brodova u trenutku konjunkture ostvario bi se prihod i pokrio mogući gubitak iz gradnje, pri čemu bi obje strane bile na dobitku...


ŠKVER BLUES

Brodosplit ima posla za još samo mjesec dana

Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
»Vrijeme više nije na našoj strani. Sada sve ovisi o Vladi, koja može, ali i ne mora prihvatiti preporuku Povjerenstva. No s obzirom na to da je ono osnovano s ciljem da bude savjetodavni servis izvršne vlasti u privatizacijskom postupku, vjerujem da će Vlada voditi računa o toj činjenici«, rekao je Vjesniku predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević.

Sindikalni čelnik kaže kako je sada najvažnije da se država postavi kao dobar i socijalno osjetljiv poslodavac, odnosno da za svoje potrebe naruči gradnju dvaju brodova od splitskoga škvera. Prodajom tih brodova u trenutku konjunkture ostvario bi se prihod i pokrio mogući gubitak iz gradnje, pri čemu bi obje strane bile na dobitku.

»Ne samo da bi se osigurala zaposlenost navoza dok se ne premosti neizvjesna situacija, nego bi i država bila na dobitku jer bi dobila profitabilne brodove koje bi mogla prodati čim se tržište oporavi«, ističe Dragičević.

Gradnja brodova povjerila bi se tvrtki kćeri Brodosplit-plovidba, što znači da Europska komisija ne bi trebala imati zamjerku na ponuđeno rješenje jer je riječ o subvencioniranju tvrtke koja se bavi prijevozom tereta.

»Ne znam zašto Nadzorni odbor Brodosplita još nije odobrio odluku o sklapanju tog posla, a najavljivali su da će to učiniti do kraja srpnja. Zar u Vladi nitko ne shvaća što će se dogoditi kad navozi ostanu prazni«, upozorava Dragičević.

I sindikatima je jasno da brodogradnja više ne može opstati na istim temeljima kao i do sada jer fiskalni kapaciteti države više ne mogu pratiti veliku potrebu za stalnim financiranjem škverova.

S druge strane, privatizacijski postupak predugo traje, što se pokazalo kao ograničavajući faktor u poslovanju škvera, a problem su i banke koje više ne žele pratiti brodogradnju, kao i svjetsko financijsko tržište koje uskraćuje zaduženja.

U dokumentu Europske unije stoji da uvjet za zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju nije restrukturiranje brodogradnje nego prihvaćanje održivih programa restrukturiranja kojima bi Europska komisija dala zeleno svjetlo.

U slučaju splitskoga škvera, jednog od najvećih industrijskih sustava u Dalmaciji s oko 4000 radnika i više tisuća kooperanata, još se ništa ne zna osim da posla ima do sredine rujna.

Da vrijeme više ne radi ni za splitski škver, ali ni za državu, potvrdio je nedavno i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović kazavši kako je sada došao onaj trenutak koji se godinama odgađao, a odnosi se na restrukturiranje brodogradnje, što je jedini put prema dostizanju razine održivog poslovanja.

Što se tiče Brodosplita, ta je tvrtka prošle godine ostvarila gubitak od 90 milijuna kuna, s tim što je trenutačno minus škvera 3,2 milijarde kuna veći od temeljnoga kapitala, a riječ je o obvezama po kreditima nastalih u zadnjih šest godina.

Sindikat metalaca, koji je u srpnju najavio pa odgodio veliki prosvjed 4000 splitskih škverana, kojima bi se pridružilo i oko 1000 radnika Brodotrogira, poručuje da je »odluka o pokretanju sindikalnih akcija samo zamrznuta« te da je sada »loptica prebačena Vladi koja mora odlučiti želi li se suočiti s masovnim buntom brodograditelja«.


Odluka je na Vladi

Neovisno o tome što je Povjerenstvo odbacilo ponudu samoborskog DIV-a, jedine zainteresirane tvrtke za kupnju Brodosplita, drugi privatizacijski krug još nije završen jer odluku donosi Vlada.

Hoće li program restrukturiranja napraviti privatni vlasnik ili unutarnje snage splitskoga škvera, a to su Uprava i sindikati, još se ne zna, ali se zna da planovi moraju sadržavati komponentu vlastitog udjela od 40 posto, jer ćemo u protivnom dobiti odbijenicu Europske komisije.

Primjerice, ako država snosi 60 posto troškova restrukturiranja, privatni vlasnik mora sudjelovati s 40 posto, što je za Europsku komisiju jamstvo da takav investitor u cijeloj priči prepoznaje poslovnu šansu.

Povezani članci

Who's Online

We have 117 guests and no members online