Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/dugirat/public_html/images/stories/galerija/galerija/20111119_balotana
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/galerija/galerija/20111119_balotana

Balote: Rekreacija koja je ujedinila mještane svih generacija

Balotana u Dugom Ratu I u subotu, 19. studenog 2011. godine, doduše nešto ranije nego što je uobičajeno, na balotani u Dugom Ratu su se okupili ljubitelji balota. No umjesto uobičajene partije valjanja i bombizavanja prionuli su na lopatu i mistriju, na ciment, vodu, mišala se malta, u iskopanu rupu postavio novi stup "reflektora", pa se stručno bacilo oko njega kamen, dva, "temeljca", da bi im i Jadranka pozavidjela, pa se nalilo, šalovalo, skockalo sve za pet, da bi i šjor Bacilaja, koji je ovu radnu akciju sigurno nadgleda s nebesa, bija ponosan na ovu novu "generaciju" balotaša koja je lipo subotnje jutro  iskoristila da nastavi radove na sređivanju dva zoga balotane, da se poboljša rasvjeta i da se balote u mistu koje se obično užasava zalaska sunca može igrati takoreći non-stop. Lipo je vidit ove nove, mlade, poduzetne generacije, okupljene oko nešto starijih legendi balota, u radu na realizaciji zajedničkog cilja. Nažalost, malo toga može nas okupit zajedno u volonterskom radu... 

AJMO BACIT NA BALOTE

Rekreacija koja je ujedinila mještane

Tekst i slike: Ante Jerčić, Mladen Banović
Foto:
Ante Jerčić

Nekad nije bilo tako, ali hvala Bogu, neke stvari se i u našem mistu mjenjaju nabolje. Nadamo se da mladost koja je pokrenula obnovu balotane neće stati s inicijativama za boljim i sadržajnijim društvenim životom! Naše i vaše je da im damo u tome podršku, da im "damo ruke", a ne da ih "kočimo".

Kako ih je samo bilo lipo vidit na "radnoj akciji", tako ih je lipo sinjat svakodnevno na balotani, a hvala bogu nije nam ni mrsko ni vidit ih okupljene oko lonca, teće, pjata,... Za želudce radnika pobrinuli su se naši poznati mladi dugorački kuhari Rino Pavlić i Filip Pavković iz dugoratske udruge Dalmatinska špica.


RADNA AKCIJA NA BALOTANI

Slobo Tomić miša maltu

U subotu, 19. studenog na dugoratskoj balotani mještani su se organizirali te se bacili u daljnje uređenje terena.

Sad je došlo na red postavljanje rasvjetnog stupa te dovođenje rasvjete na drugi dio zoga jer je na tom djelu osvjetljenje bilo lošije. Pri postavljanju stupa dali su ruke mještani svih generacija.

uređenje balotane

Iskopali temelje , udrili par puta macon i stup je postavljen i zabetoniran!

stup je postavljen

Dok su oni radili na uređenju balotane naš kuhar Rino Pavlić i njegov pomagač Filip Pavković su se pobrinili da svojim specijalitetima nahrane sumještane koji su pomogli bilo kako na napredovanju balotane.

uređenje balotaneu Dugom Ratu

uređenje balotaneu Dugom Ratu

uređenje balotaneu Dugom Ratu

Ovo je jedan od nažalost rijetkih primjera gdje se vidi sloga i zajedništvo među generacijama u našem malom mistu.

Stoga svaka čast našem Rinu koji je pokrenuo cjeli projekt rekonstrukcije zogova na dotad zapuštenoj balotani u srcu mista i sumještanima svih generacija koji su se odazvali da sudjeluju u ovome!

Hvala svitu!


FOTO IZVJEŠĆE

Foto: Ante Jerčić

{gallery}galerija/20111119_balotana{/gallery}

Povezani članci

Who's Online

We have 166 guests and no members online