Obilježavanje 150 godina školstva u Jesenicama: Premijera dokumentarnog filma redatelja Stipe Ercegovića

Središnji dio proslave obilježavanja 150 godina školstva i škole u Jesenicama, održao se u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. u prostorima Osnovne škole "Jesenice" - Orij, Dugi Rat. Program je počeo već u subotu, 26.5. u atriju škole gdje se održala javna tribina na temu "Školstvo nekad i danas".
U ponedjeljak, nakon jutarnjeg polaganja vijenaca pred starom školom u starom selu Jesenice, te svete mise za sve učenike i sadašnje i bivše djelatnike škole u crkvi sv. Roka u starom selu Jesenice, u atriju OŠ "Jesenice" na Oriju održana je Svečana priredba učenika OŠ "Jesenice", a posjetitelji su mogli i razgledati i izložbu fotografija "150 godina škole u Jesenicama" Vlade Zemunika. Bogatom kulturnom programu, kojim su se u najboljem svjetlu predstavile i izvanastavne aktivnosti naših učenika, nazočio je i naš župan Blaženko Boban, bivši i sadašnji nastavnici škole te ostali uglednici koji su se odazvali pozivu, a umješno ga je vodila dramska umjetnica Ivana Giove Župa.
U utorak, 29.05. u 19 sati u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu održala se svjetska premijera dokumentarnog filma redatelja Stipe Ercegovića "150 godina škole u Jesenicama". U kino dvorani okupilo se poprilično zainteresiranih sumještana za projekciju filma o povijesti školstva u našem kraju. Uvodnu riječ prije premijere održao je ravnatelj osnovne škole Živko Dropuljić koji je publici predstavio redatelja filma, Stipu Ercegovića, koji se poslije premijere zahvalio i obratio prisutnima te sudjelovao u rasprava o viđenom filmu. Nezahvalan posao je sažeti 150 godina povijesti u 50-ak minuta dokumentarnog filma, kojeg bi valjalo dobro pogledati još par puta prije neke suvislije kritike, no meni je, da podjelim s vama i svoje impresije "na prvi balun" falilo malo više iskaza još živućih svjedoka o školstvu u Jesenicama iz prve polovine 20. stoljeća, a i kasnije, nekima nije sjelo "forsiranje" splitskog kola kao glazbene podloge, nekome pak nešto drugo,.. no nadajmo se da će Ercegovićev film uskoro osvanuti i na popularnom Jubitu te na internet stranicama naše škole, pa i u eventualnom "director' cut" ili "producer cut" izdanju, tako da ga svi zainteresirani mogu pronaći i pogledati...
Premijeru su svojim prisustvom uveličali i niz uzvanika, među kojima je fotograf Feđa Klarić te naša velika operna umjetnica Biserka Cvejić, naša Kriljanka, koja je rođena u Jesenicama kao Biserka Katušić, svjetski verdijanski mezzosopran, a istodobno je s profinjenim osjećajem za stil i savršenim vladanjem jezikom izvanredno tumačila i francuske operne likove. Od 1961. redovito je gostovala u Metropolitanu u New Yorku, koji je bio pozornica njezinih najvećih uspjeha i priznanja. Pjevala je u milanskoj Scali, Areni u Veroni, napuljskom San Carlu, londonskom Covent Gardenu, Boljšoj teatru u Moskvi, Teatru Colon u Buenos Airesu, u Tokiju te drugdje.

s projekcije


PROGRAM PROSLAVE

Subota, 26.05.

10:00 h - Tribina u školi: "Školstvo nekad i danas".
Na tribini sudjeluju: prof. Ivo Klarić, dr.sc. Hicela Ivon, Julija Tomasović, akademik dr. Radoslav Tomić.
Moderator: Svjetlana Buljević, ravnateljica Narodne knjižnice Omiš
 

stare škole u jesenicama i krugu

Ponedjeljak, 28.05.

 9:00 h - Polaganje vijenaca pred starom školom u Jesenicama.
 9:30 h - Sveta misa za sve učenike i djelatnike škole u crkvi sv. Roka u starom selu Jesenice.
11:00 h - Svečana priredba učenika OŠ "Jesenice" - Orij, Dugi Rat.
               - Izložba fotografija "150 godina škole u Jesenicama" u atriju škole.


Utorak, 29.05.

19:00 h - Prikazivanje dokumentarnog filma Stipe Ercegovića "150 godina škole u Jesenicama" u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu.

Pozivamo sve zainteresirane na proslavu "prvih" 150 godina školstva u Jesenicama!

Vratimo se načas u (nove!) školske klupe i prisjetimo se svojih prvih učiteljica i učitelja i lijepih (osnovno)školskih dana..

Povezani članci

Who's Online

We have 98 guests and no members online