Bajs: Ne bih se uzdao u brzu i laku zaradu, nego u pomake u kvaliteti

turizam - moreTuristička sezona je prošla bez velikih potresa, uz odličan posjet, a da nije bilo lipanjskih kiša i sada rujanskih poplava, možda bismo govorili o dostizanju 2008. Pitanje je koliko je to zasluga turističkih institucija, pogotovo Ministarstva turizma, gdje je velikim dijelom uhljebljen kadar HSS-a bez ikakve stručnosti, a koliko splet okolnosti i činjenica da Hrvatskoj, s odličnim cestama, gravitira gotovo pola milijarde Europljana. Na žalost, prema svemu sudeći, ni letvica ambicija za 2011. neće biti podignuta visoko, štoviše, aktualni ministar turizma smatra da nećemo tako brzo stići glavne mediteranske konkurente ...


TURIZAM

Napokon moramo shvatiti da se mi moramo podrediti gostu, a ne on nama

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


I ove se godine pokazuje da je turizam jedna od rijetkih stvari koje državi služe na čast, perjanica gospodarstva i naše svakodnevice. Glavna je sezona prošla bez velikih potresa, uz odličan posjet, a da nije bilo lipanjskih kiša i sada rujanskih poplava, možda bismo govorili o dostizanju 2008.

Pitanje je koliko je to zasluga turističkih institucija, pogotovo Ministarstva turizma, gdje je velikim dijelom uhljebljen kadar HSS-a bez ikakve stručnosti, a koliko splet okolnosti i činjenica da Hrvatskoj, s odličnim cestama, gravitira gotovo pola milijarde Europljana.

Damir BajsNa žalost, prema svemu sudeći, ni letvica ambicija za 2011. neće biti podignuta visoko, štoviše, aktualni ministar turizma smatra da nećemo tako brzo stići glavne mediteranske konkurente.

Ministar turizma Damir Bajs ulazi u posljednju godinu mandata, a s njim smo razgovarali o tijeku turističke 2010., planovima i financijama za sljedeću godinu, propustima i načinu da se to ispravi, mogućnostima da Hrvatska jednog dana zaradom sustigne glavne konkurente, te osnivanju fonda za turizam, što bi, kaže Bajs, trebala bit točka na 'i' njegova četverogodišnjeg posla.


DAMIR BAJS:

- Nije se smjelo dogoditi da mjenjačnice ne rade za Uskrs, da nautičare u predsezoni i posezoni dočekaju zatvorene benzinske crpke, da ne mogu 'tankati' nedjeljom i praznikom.

- Jednom napokon moramo shvatiti da se mi, posebice u izvanpansionu, moramo podrediti gostu, da se gost neće podređivati nama.

- Ministarstvo nastoji ispravljati anomalije, ali to što se događa često je pod nadležnosti lokalnih samouprava, kojima smo, istina, dali preporuke što bi bilo dobro za turizam.

- Ako želimo od turista koji su nas izabrali za odmor "izvući novac", potaknuti ih na trošenje, onda nam se takve stvari ne bi smjele događati, kao, primjerice, da gost ne može promijeniti devize u mjenjačnicama.

- Nije sporno da Hrvatska od turizma može zarađivati više. No, ne bih se uzdao u brzu i laku zaradu, nego u pomake u kvaliteti te samu činjenicu da su hotelijeri udvostručili broj hotela s četiri i pet zvjezdica.


PROČITAJTE VIŠE ...

Povezani članci

Who's Online

We have 219 guests and no members online