VIDEO: Mora se konačno odabrati najbolje (EU) rješenje za čvor Dugi Rat brze ceste

Na 29. sjednici Općinskog vijeća općine Dugi Rat kao gosti nazočili su župan Zlatko Ževrnja, dožupan Ante Šošić, savjetnik župana Ivan Bačak, Niko Mrčić, ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje i Neven Matijević, predstavnik Hrvatskih cesta. Razlog njihovog dolaska bilo je sudjelovanje u raspravi o važnoj nacionalnoj temi, o planovima i izgradnji brze ceste Trogir – Omiš koja će prolaziti područjem naše Općine, no pitanje čvora Dugi Rat, odnosno trase spoja ceste D8 na brzu cestu iz Dugog Rata koja zadovoljava europske standarde, kao i kriterije za financiranje iz EU fondova, još uvijek nije rješeno. U prostornom planu općine Dugi Rat nalazi se varijanta koja, po riječima struke (Hrvatske ceste), ne zadovoljava kriterije za financiranje iz EU fondova.  - Riječ o doista zahtjevnom projektu, ali ključ rješenja, odnosno nastavka radova na izgradnji brze ceste na dionici Stobreč - Omiš nalazi se u ovoj Općini i pred njenim vijećnicima koji moraju nadići neke svoje različitosti i donijeti najbolje rješenje koje će se moći prihvatiti i u Europskoj uniji, jer bez novaca iz Europske unije država narednih 15 godina neće moći ništa investirati u cestogradnji, kazao je po završetku dvosatne dugoratske rasprave Zlatko Ževrnja, župan splitsko-dalmatinski...

DUGI  RAT

Rasprava o čvoru Dugi Rat brze ceste Trogir - Omiš na 29. sjednici Općinskog Vijeća

Tekst i slike: Davor Grgat
Video: Jakov Velić / TvDR


Obraćajući se domaćinu, predsjedniku Općinskog vijeća Josipu Banoviću i načelniku općine Jerku Rogliću  te ostalm dugoratskim vijećnicima, župan je izrazio zadovoljstvo što mu se pružila prilika da sudjeluje u raspravi oko ove važne teme, o  najzahtjevnijoj prometnoj točci buduće prometnice na našem području.

- Ovo je za nas jedan od značajnijih projekata, kojeg ne bismo okarakterizirali kao primorsko poljički, niti županijski već kao nacionalni problem brze ceste Trogir – Omiš, a posebno bi istakao  čvor Dugi Rat koji je vrlo važno za nas i u gospodarskom, turističkom i svekolikom gospodarstvu i prometu, a pogotovo u sigurnosti prometa i općem standardu prometa i sigurnosti u prometu. Važna je činjenica što bi se zatim prišlo uređenju i rekonstrukciji stare ceste, čime bi sadašnja, Jadranska magistrala od Trogira do Omiša poprimila izgled jedne gradske ulice sa svim obilježljima iste, mislim ovdje na nogostupe,  drvorede, semafore.. a čija vrijednost iznosi dvije milijarde i dvjesto milijuna eura. Prema tome skuplje je od izgradnje Pelješkog mosta, ustvrdio je župan.  

sjednica vijeća


O dugoratskom čvoru ove prometnice govorio je Neven Matijević iz Hrvatskih cesta koji je ustvrdio kako je ovo najzahtievniji čvor na  brzoj prometnici, ali da je uprkos svim izazovima struka ovdje dala "sve od sebe“ kako bi se projektu što kvalitetnije prišlo, pogotovo što se ovoj projekt planira financirati iz sredstava EU, pa samim tim, usponi ne smiju prelaziti 8% uspona, što je bio jedan od zahtjevnijih rješenja.

O problemu dugoratskog čvora i spojem na današnji prometnicu D8, govorio je i Niko Mrčić, ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje, a potom su vijećnici pitali goste kako će se riješiti ulaz u Dugi Rat ako se zna da Dugi Rat ni danas nema adekvatan prostor kamo bi se slivale kolone automobila sa buduće brze ceste na današnju cestu D8, i da li će se u tom slučaju rušiti pojedine kuće?

Sve u svemu, čvor Dugi Rat je po mišljenju vijećnika nezahvalna, teška i neizvjesna tema, pa su neki čak pitali da li postoje mogućnosti da se ova cesta premjesti iza planine Srinjine - Tugare(?!), ali odgovor je bio negativan.


A kako će mještani Duća reagirati?, pitali su neki. Mišljenje je vijećnika da će to izazvati još jedan dućki revolt jer svima je poznato kloliko su stanovnici Duća vezani za turizam pa im je i  svaki novi objekat - koji bi se u današnjim prilikama mogao graditi jedino nešto sjevernije – ta nova prometnica će ih spriječiti u tome, pa s pravom zahtjevaju da se trasa nove prometnice podigne nešto više, na što projektanti ne gledaju s odobravanjem.

I referendum o trasi čvora Dugi Rat, ako bude raspisan, i on će biti neizvjestan, saznajemo iz dugoratskih kuloara. A da bi stvar postala prihvatljivija, vijećnici, poglavito oni koji gravitiraju istočnom dijelu Općine,  u traženju rješenja zalažu se za optimalno rješenje -  ako bi bilo moguće  trasu za ulazak u mjesto Dugi Rat, u planu označenu plavom bojom, "nek ista ostane ali da se par stotina metara istočnije spoji sa cestom označenom crvenom bojom". Tek na taj način će biti "i ovce na broju i vuk sit" - ističu dugoratski vijećnici.

brza cesta kroz općinu dugi rat

No zato je potrebno i dobre volje projektanta i razgovor sa mještanima. Svima je dobro poznato o kakvom je terenu riječ, koji je  neravan, brdovit pa je teško izbjeći nagib veći od 8%.

Pri odlasku, zamolio sam župana Ževrnju da ocjeni raspravu ove sjednice, a on je sa zadovoljstvom konstantirao kako je riječ o doista zahtjevnom projektu ali da se ključ rješenja, odnosno nastavka radova, nalazi u ovoj Općini i njenim vijećnicima, koji moraju nadići neke svoje različitosti i donijeti najbolje rješenje koje će se moći prihvatiti i u Europskoj uniji, jer bez novaca iz Europske unije država narednih 15 godina neće moći ništa investirati u cestogradnji, kazao je naš župan.

Povezani članci

Who's Online

We have 98 guests and no members online