106. obljetnica početka rada Tvornice u Dugom Ratu

Jučer smo tiho, skoro neprimjetno, u ovoj strašnoj kakofoniji oko korone, obilježili 106. obljetnicu početka rada Tvornice u Dugom Ratu

Zbilo se to u subotu, 14. ožujka 1914. kada su prve četiri monofazne Bartolijeve peći od 2400 kVA puštene u pogon u novoj tvornici u Duće polju. Elektičnu energiju osigurala je nova hidroelektrana "Kraljevac", prva hidrolektrana na Cetini, koja je koristila prirodni pad slapa Gubavica od 70 metara u Zadvarju za pogon dva generatora snage 16.000 kVA i za proizvodnju električne energije, a koja je puštena u rad u ožujku 1912. Istodobno sa gradnjom peći za proizvodnju kalcijeva karbida kapaciteta 10 tona u danu u Duće Polju građene su i tri peći belgijskog proizvođača Kherna za poizvodnju vapna, koji je bio osnovna sirovina za proizvodnju karbida, kapaciteta 11 tona dnevno kao i pogon za proizvodnju kalcijeva cijanamida, te dvije kolone za proizvodnju plinovitog dušika....

100 godina poslije, u petak, 14. ožujka 2014. u 18 sati u nekadažnjem kinu Dalmacija udruga "Tvornica" iz Dugog Rata priredila je izložbu fotografija iz raznih epoha Tvornice i našeg mjesta koje je izraslo poviše nje, te osoba, mahom radnika, naših sumještana..

106 godina poslije, u subotu, 14. ožujka 2020., zbog trenutne situacije sjedim doma uz laptop i čašu vina. Valja barenko prigodnim člankom obilježiti ovu obljetniciu kad su sve druge javne mogućnosti otkazane. Ali doma nemam s kime pošteno ni nazdraviti. Stari ćaća, jedan iz plejade umirovljenih i izraubovanih tvorničkih radnika, više ne pije ni bevandu... A bome nemam više ni kome nazdraviti. Tvornica "Dalmacija" Dugi Rat, ono što je ostalo "očerupano" od nje, već je odavno srušena, a na njenom stogodišnjem "landmarku" još se ni ne nazire njen turistički "nasljednik", najveća planirana brownfield investicija u ovom dijelu Hrvatske koja bi trebala pizati oko 250 milijuna eura. Nažalost, od tog famoznog "Korenat Point Resorta" još nema ništa (ali piše Frenki da bi se nešto valjda moglo pokreniti poslije 31.3.2020.). Živi bili pa vidjeli!

A 106. obljetnicu početka rada naše Tvornice u Dugom Ratu, sve manja grupa nostalgičnih Dugoraćana obilježiti će garant dočim ova nevolja od korone mine, u intimističkoj formi, u svojoj, privatnoj organizaciji, negdje put nekadašnjih Dućkih polja, u Bracere ili kod Ljube, uz okrepljujuću juhu od starog pivca, zavodnika koji je platio glavom, uz najcrnji rižot kojeg je Dalmacija vidjela, neizrecivo tužne bržole s antikoronskim povrćem, sjetne recitale i epitafe časnoj pokojnici i njenom fantomskom nasljedniku...

106. obljetnica početka rada Tvornice u Dugom Ratu

Piše: Mladen Banović


Za one koji žele znati više, Nenad Raos s instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba napisao je znanstveni rad na temu "Povijest proizvodnje kalcijeva karbida u Hrvatskoj (1897. – 1945.)" s kojim se možete upoznati na ovoj poveznici.


tvornica dugi rat

"Danas je kalcijev karbid, CaC2, sporedni produkt, no u prošlom je stoljeću bio glavni proizvod bazne kemijske industrije. U radu je prikazano njegovo otkriće, početak proizvodnje na prijelazu 19. u 20. stoljeće te primjene. Poseban je naglasak dan na povijest dviju hrvatskih tvornica za proizvodnju kalcijeva karbida i cijanamida, prve u Dugom Ratu pokraj Splita od 1914. do 1979. i druge, u Skradinu i Šibeniku, od 1897. do 1945. Ukazano je i na svjetske ekološke probleme proizvodnje kalcijeva karbida i drugih proizvoda dobivenih iz kalcijeva karbida, emisiju ugljikova dioksida te onečišćenje okoliša živom (masovno trovanje u zaljevu Minamata, Japan).", piše Raos u svom radu.


IZVOR:  Povijest proizvodnje kalcijeva karbida u Hrvatskoj (1897. – 1945.), Nenad Raos, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb.

PROČITAJTE VIŠE..

 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 210 guests and no members online