Na Dućama se nasipaju plaže

Duće se nasipanjem svojih nadaleko poznatih kilometarskih pješčanih plaža pripremaju za nadolazeću turističku sezonu. Nakon Omiša gdje je nasipao Veliku Plažu plovni bager refuler izmjestio se na Duće gdje na rubu vala tamnošnjih plaža nasipa pjesak, pržinu, salbun, koji je izvađen iz tek nešto dubljih i udaljenijih slojeva podmorja. Sličan projekt nasipanja plaža na Dućama napravljen je prije 20-ak godina. U međuvremenu more, valovi i morske struje su učinili svoje i plaže su nam opet "preuske" da prime sve zainteresirane kupače i turiste. I dok projekt nasipanja Omiške Velike plaže ima i svoju drugu fazu u kojoj bi se radio podvodni prag oko polovice omiškog lukobrana s ciljem usporavanje podvodnih struja koje odnose pijesak s plaže, dugoratski projekt nasipanja Dućkih plaža tu drugu i značajnu fazu nema. Nije da se tome Dućani nisu dosjetili, već što izgradnja podvodnog praga koji bi smanjivao utjecaj valova i struja te spriječavao eroziju plaža na kilometarskim dućkim plažama košta preveliki novac kojeg Duće i općina Dugi Rat danas nemaju..

NEKAKO S PROLJEĆA..

Na Dućama se nasipaju plaže

Piše: Mladen Banović

Stroj Refuler jednostavno nije dovoljan niti je ovakvo nasipanje plaža, prebacivanje pijeska iz dubine na kraj vala, konačno rješenje. S vremenom će se plaža opet povući. Novac utrošen na ovo nasipanje može se, s izvjesnim vremenskim odmakom,  smatrati i bačenim novcem.

odbojka na plažiNo činjenica je da se nešto mora i moralo napraviti. Da li raditi ovakva, ipak privremena rješenja, ili pak jače upregnuti moždane vijuge, angažirati i stručnjake, "snimiti" situaciju i napraviti kvalitetan plan i projektnu dokumentaciju te tražiti i naposljetku osigurati sredstva za njegovu realizaciju pa tek onda napraviti "pravu stvar", kvalitetno rješenje koje će "zadržati" veći dio pijeska na plaži nego što je to slučaj danas?

Ljudi, znamo, u najboljoj namjeri rade greške, nasipavaju plaže misleći da će se plaže održati takvima godinama. Nijedna ovako "prihranjena" plaža se neće održati, jer ih morske struje i valovi jednostavno "pojedu".

Potrebna je kompletna studija struja, batimetrija i slična mjerenja, da bi se prema tome napravili izračuni za pragove ili kaskade u moru te točno odredila potrebna dužina pera, a sve kako bi uspješnije prkosili prirodi i zadržali na kopnu "oteti" mu pijesak na kojem se turisti(ce) tako vole bezbrižno prepuštati suncu. I pogledima.

Alternativa su ova brdašca šljunka koja vidimo u travnju i svibnju na šljunčanim plažama diljem naše Općine, prije nego što dođe "bagerčić" da to sve lipo izravna "u pripremi sezone", mahom na "strateški" raspoređenim mjestima koja se prečesto preklapaju sa lokacijom stanovanja nekih naših vjećnika.. :-))

Eto, možemo i dalje nasipati svake godine plaže iznova i iznova i bacati nemale "pare" na kamione šljunka. A možemo, za promjenu, i angažirati stručnjake i pokušati naći neko pametnije rješenje. Nije da ih nema. Nije da ih ne znamo. Eto, samo Dugoratsku plažu, plažu na Glavici i plažu na Solinama  već godinama znanstveno proučava dr.sc. Kristina Pikelj, a u Dugom Ratu je u organizaciji udruge "Tvornica" održano već nekoliko predavanja na ovu važnu temu (iduće je planirano za jesen :-).

Ne znam, pa neću ni grješiti dušu, jesu li stručnjaci kontaktirani i/ili konzultirani od strane naših općinara i/ili vijećnika kad se odlučivalo o ovoj važnoj temi prihrane plaža. Nadam se da jesu. Ja se ovdje dobronamjerno (neki bi rekli i naivno) nadam da se s našim novcem predviđenim i odvojenim za ovu namjenu, nasipanje i prihrana plaža na području općine Dugi Rat, ništa više ni nije moglo napraviti!

Nisam samo siguran da li se moglo i pametnije..

Na dućkoj plaži

Povezani članci

Who's Online

We have 95 guests and one member online

  • admin