Izložba Milana Berbuča u Muzeju grada Omiša

U Muzeju grada Omiša od utorka u 21 sat može se pogledati izložba Milana Berbuča, hrvatskog slikara podrijetlom iz Slovenije, pod egidom 48. Festivala dalmatinskih klapa.

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija


Crtica o umjetniku

Rođen u Ljubljani 1920., Milan Berbuč se školovao na ALU u Zagrebu, gdje se sredinom pedesetih definitivno preselio i umjetnički djelovao do kraja života.

Prvih godina nakon studija bio je jedan od najangažiranijih predvodnika u avangardnim probojima poslijeratnog slovenskog slikarstva, protagonist povijesno ovjerene grupe Skupina 53'.

Sredinom pedestih, boraveći studijski u Amsterdamu, (Parizu i Londonu) obogatio je svoja slikarska iskustva i stekao afirmaciju. Ranih šezdesetih zaokupljan apstraktnim okušavanjima svojstveno je afirmirao individualno i posebno u univerzalnom govoru apstrakcije.

Njegov konačni izbor bila je "nova figuracija" koja mu je pružila široko polje likovnog očitovanja rubnim slojevima figurativnog slikarstva. Pomni analitičar strukture prostora i ljudskih značajeva, svojstveno je pratio tendencije suvremenog trenutka.

U svojoj apstraktnoj dionici ili još značajnijoj paradigmatskoj sintezi alternativnog krajolika, dao je svojstven doprinos problematskoj raznolikosti slikarstva druge polovine dvadesetog stoljeća.

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online