Kako do radnog mjesta?

Nova događanja oko (ne)zapošljavanja u Splitu ili šire u Županiji pokazuju sve otužniju sliku u kojoj prevladavaju sve siviji tonovi. Nažalost, na djeluje realizacija jedne od mojih navedenih mogućih strategija razvoja Splita, ona na konceptu 4 K (konobari, kuhari, kurve i kriminalci). Pisao vam već u Tribini Slobodne Dalmacije kako nemam ništa protiv prvih dvaju zanimanja, jer ona su osnova jedne od temeljnih djelatnosti u ovim krajevima, turizma. Koliko sam puta na konferencijama, pa i mojom studentima, naglašavao da bez definirane strategije, vizije i mjerljivih ciljeva nema ni analize postojećeg stanja, a ni planiranja izlaska iz krize, odnosno obrazovanja i zapošljavanja na novih radnim mjestima. A osnovno je pitanje: koja su to radna mjesta? Za gore navedena radna mjesta i ne treba naše sveučilište, a ne trebaju ni velika ulaganja. Moja je osnovna postavka da se visoki standard stanovništva postiže samo u industrijskim poduzećima, u kojima se stvaraju proizvodi i usluge s visokom dodatnom vrijednosti ...


KAKO DO RADNOG MJESTA?


UGLEDNI SPLITSKI PROFESOR S FESB-a TVRDI


Sedam klastera za razvoj hrvatskoga gospodarstva


Piše: Prof.Dr.sc. Ivica Veža
Izvor: Slobodna Dalmacija


Imam veoma dobru suradnju s jednim od najboljih tehničkih sveučilišta u svijetu, elitnim sveučilištem RWTH iz Aachena. Iz njihove prezentacije dobivene ovog mjeseca doznao sam da na RWTH studira oko 31.000 studenata, od kojih 49 posto studira tehničke znanosti, 25 posto prirodne znanosti, a devet posto medicinu. Imaju godišnji budžet od 611 milijuna eura.

Ne bih se ni javljao da ne planiraju u sljedećih 7 godina proširiti svoj kampus na površinu od 800.000 kvadratnih metara, uz investiciju od dvije milijarde eura i zapošljavanje novih 10.000 direktnih i indirektnih radnih mjesta. Planira se osnivanje 18 klastera iz suvremenih tehnologija (mikro-tehnologija, obnovljivi izvori energije, btomedicina, fotonika i dr.).

Lako se može izračunati kolika je investicija za jedno radno mjesto u novom Hiltonu ili Radissonu Blue, ili za gradnju stanova za tzv. investitore prema novom GUP-u (koji se mijenja kako se mijenja vlast) u odnosu na inovativna radna mjesta koja državi osiguravaju prosječni GDP veći od 30.00 eura,

To znači da se za otvaranje jednog inovacijskog radnog mjesta sa suvremenim tehnologijama investicija kreće od 50.000 pa do više od 200.000 eura.

Kao savjetnik župana izložio sam prije pet godina Županijskoj skupštini plan gospodarskog razvoja temeljen na sedam klastera (informacijsko-kumunikacijske tehnologije, brodograđevni, dobavijačka industrija, obnovljivi izvori energije, kamenarstvo, logistika i servis, te proizvodnja zdrave hrane). Ovaj prijedlog vijećnici su jednoglasno odobrili.

Klastere sam odredio na temelju analize znanstvenih potencijala Sveučilišta i Instituta, strukture postojećih poduzeća, te suvremenih tehnologija. Međutim, i pored svesrdnog zalaganja župana i Županijskog ureda za gospodarstvo nije se baš mnogo toga realiziralo.

Na temelju trogodišnjeg iskustva kao predsjednik Brodograđevnog klastera Splitsko-dalmatinske županije, koji sadrži 47 poduzeća i preko 8.000 zaposlenih (www.brodogradjevni-klaster.hr), mogu istaknuti da su glavni problemi u radu: međusobna komunikacija i povjerenje.

Još nemamo dovoljnu kritičnu masu ljudi koji znaju, hoće i smiju napraviti iskorak u realizaciji jednog novog koncepta razvoja Grada i Županije s temeljitim i sveobuhvatnim promjenama, kroz zajedništvo i međusobno povjerenje.

Smatrani daje planirano osnivanje Znanstvenog tehnološkog parka u Vučevici naša nova šansa!

Povezani članci

Who's Online

We have 447 guests and no members online