Ništa od brze ceste Split - Omiš

brza cestaKada koncem godine bude objavljen novi četverogodišnji plan gradnje hrvatskih cesta, vijest će postati službena: zaustavlja se gradnja brze ceste Split - Omiš! Potvrdio nam je to omiški gradonačelnik Ivan Škaričić, kazavši kako je, prema njegovim saznanjima, plan da se na određeno vrijeme odustane od gradnje ceste koja bi preko Podstrane, Jesenica, Dugog Rat i Duća vodila do ušća Cetine. Nije problem zaustaviti gradnju nečega sto se u osnovi i nije počelo graditi. Kako sada stvari stoje, prva dionica, ona što vodi kroz sedam Kaštela, bit će ujedno i posljednja jer novca za ostale jednostavno - nema! ...

PIŠI KUĆI PROPALO

DO KONCA GODINI BITI ĆE OBJAVLJEN ČETVEROGODIŠNJI PLAN GRADNJE HRVATSKIH CESTA, ALI...

Ništa od brze ceste Split - Omiš

Ivan Škaričić

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Naravno, nije problem zaustaviti gradnju nečega što se u osnovi i nije počelo graditi jer, podsjetimo, riječ je tek o poddionici prije pet godina ambiciozno predstavljene četverotračne brze ceste Trogir - Omiš vrijedne 200 milijuna eura.

Kako sada stvari stoje prva dionica, ona što vodi kroz sedam Kaštela, bit će ujedno i posljednja jer novca za ostale jednostavno nema.


Ambiciozno zamišljeno

obilaznica OmišaDržavni proračun je iscijeđen, a nova obećanja se, iz straha da ne ispadne smiješan, nitko ne usudi davati. Baš kao što iz današnje perspektive smiješno zvuči vijest iz lipnja 2006. o početku građenja brze ceste Trogir - Omiš koja bi, citiramo, trebala biti gotova do kraja 2008. godine.

Omiška obilaznica, vrijedna 326 milijuna državnih kuna, ipak će, prema Škaričićevam informacijama, biti privedena svrsi jer će se izgraditi most preko rijeke Cetine koji će se nastavljati na državnu cestu D 70 koja vodi do Blata na Cetini, pa će tako na svoje doći oni koji su upravo ovo rješenje još prije desetak godina nudili kao jedino logično.

Škaričić nije mogao decidirano reći kada će most biti sagrađen, no valja očekivati, tvrdi, kako bi se to trebalo dogoditi najkasnije za tri godine. U suprotnom, omiška će obilaznica, kada bude gotova koncem 2012., zaista postati cesta koja ne vodi nigdje, baš kako je, na užas Omišana, prije desetak dana upozorila 'Slobodna Dalmacija'.

'Vulićeva trasa'

plan ceste- Predugo čekamo da naš grad dobije obilaznicu, tako da će nas i ovo rješenje sasvim zadovoljiti jer će Omiš osloboditi prometnoga čepa. Pokazalo se da smo bili u pravu što smo 2007. godine inzistirali na početku gradnje jer smo, ako tako mogu reći, uhvatili zadnji vlak prije početka globalne krize.

Bili smo uporni, iako nas je grupa inženjera okupljena oko Ive Vulića pokušala sabotirati, tražeći da se izmijeni projektna dokumentacija, pri čemu su im pomagale i neke lokalne udruge građana - kaže Škaričić.

Na koncu je, istina, pobijedila svojevrsna varijacija' Vulićeve trase', no da se prije četiri godine pristalo na izmjenu projektne dokumentacije, radovi bi se, smatra Šakričić, odgodili za dvije godine, pa zatim, lako je moguće, zbog krize nikada ne bi ni započeli.


Cesta Gata - Zvečanje

brnistra Uskoro bi, kako kaže omiški gradonačelnik, trebali početi radovi na proširenju preostalih 300 metara nedavno obnovljene ceste od Omiša do Gata, no prava je vijest da se u Hrvatskim cestama pripremaju za otkup zemljišta na osam kilometara dugoj dionici nove ceste Gata - Zvečanje koja bi Omiš napokon trebala kvalitetno spojiti s autocestom u Blatu na Cetini.


Tri faze, a sve tri - iluzija

 Izgradnja brze ceste Trogir - Omiš bila je predviđena u tri faze: Trogir - Solin, Stobreč -Dugi Rat, Dugi Rat - Omiš. Od Stobreča do Omiša cesta je trebala ići južnom padinom Mosora, iznad Podstrane, Jesenica, Dugog Rata i Duća, a planirana je gradnja četiriju čvorišta.

Pred sam zapadni ulazu Omiš bila su, uz most preko Cetine, predviđena četiri tunela i šest vijadukata.

Od toga, međutim, nema ništa.

nema novca

Povezani članci

Who's Online

We have 159 guests and no members online