Adrenalinski centar Croatia: Puškaranje po Mosoru

U neposrednoj blizini Božićnog sela u Docu Gornjem nedavno je otvoren jedinstveni Adrenalinski centar Croatia. Površina ovog parka za air soft prostire se na oko 2.000 m2, a kako nam kažu vlasnici, predviđeno je i značajno proširenje. Air soft je terensko napucavanje, simulacija ratnih igara s replikama pravog oružja. Svi koji posjete ovaj dio Zamosorja moći će uživati u igri i dražima dalmatinskog krša poput kamenih usjeka, livada pa čak i malih pećina koje su savršene za skrivanje u ovakvim "ratnim" igrama... i za terensku primjenu Armandove West Point ratne taktike: bomba livo, bomba desno, rafal po sredini... pa tko "preživi" može ratne priče još jedom i za masmedije ispričat u Lučića konobi dok se elitni vod uvijek gladnih mosorskih ratnika krijepi soparnikom i pekom ispod cripnje...
- Za sada raspolažemo s dvadesetak replika, a uskoro ćemo nabaviti i više. Samo druženje u adrenalinskom parku traje oko 2 i pol sata. Iza toga pružamo ponudu hrane u izletištu Lučić. Čim zatopli krećemo i s raftingom, a u planu je proširenje ponudu adrenalinskih sportova na području drevne Poljičke knežije - govori Ante Nikola Lučić, voditelj Adrenalinskog parka za portal Dalmacija Danas.
Sve informacije i rezervacije na 091 605 55 27.
 

Omiške maškare 2023.

 

Umjesto čestitke za Valentinovo

Ma kakvi "Titanik", zaboravite "Zameo ih vjetar" i "Casablancu", ne trudite se ni sa "Zgodnom ženom" i "Prljavim plesom", jer unatoč svim njihovim poljupcima, potocima suza i epskim ljubavima, u svim tim celuloidnim klasicima zajedno nema ni približno onoliko romantike i seksipila koliko u svega tri i pol minute lipog video spota (u nastavku članka) kanadskog rock trija Danko Jones za pjesmu "Do You Wanna Rock?". Što ne znači da je i sama pjesma sladunjava ljubavna ljigica. Upravo suprotno, vjerojatno nikada do sada jedna ovako opaka rokačina nije bila predstavljena sa jednim ovako romantičnim videom. Stoga, guštajte! Eh, da, sretno vam i Valentinovo! ...
 

Humanitarna večer(a): Ljubav za ljubav

Omiš, subota predvečer, sportska dvorana OŠ Josip Pupačić, povod je humanitarni, a bit će i ukusne domaće spize, rašćike i tripica, a za dame koje nisu na dijeti tu je i zgodni i slobodni kuvar...
Dođite i budite dio ove omiške humanitarne kulturno-kulinarske priče.
 

Hajduk i gotovo!

Društvo prijatelja Hajduka Dugi Rat - Duće poziva sve članove i navijače Hajduka na učlanjivanje u Dugom Ratu, u subotu 21.01. od 9 do 15 h na ulazu u Dugi Rat.
Navijači Hajduka su u dva tjedna na račun Hajduka uplatili pola milijuna eura. Podrži i ti Hajduk. Prošle godine imali su rekordan broj članova našeg DPH (+460 članova!), ove godine se krenulo po novi rekord... sve za našeg Hajduka! Je, poskupilo je, a što nije? Članarin je 20 Eura, odnosno 10 Eura za penzionere (65+) i maloljetnike, uz izradu članskih iskaznica na licu mjesta...  Još da sredimo svoje redove i iz njih izbacimo one koje nam rade nerede po tribinama i kaznama prazne hajdučku kesu a pune kasu HNS-u.... di bi nam bio kraj! Valja i na tome poraditi u familiji.
Vidimo se u subotu ujutro u mistu... i u CB Liberty.
 
Otvorene su prijave za online edukaciju o provedbi politika za mlade. Edukacija je namijenjena organizacijama civilnog društva i održat će se na platformi Zoom 20. i 21. siječnja, od 10 do 14 sati.
U kontekst u nedavnog usvajanja Gradskog programa za mlade Grada Splita, ovo je odlična prilika za splitske udruge da osnaže svoje kapacitete za provedbu evaluacije lokalnih politika za mlade. Edukaciju će voditi dr. sc. Nikola Baketa, a sudionici i sudionice naučit će osnovnu terminologiju lokalnih i nacionalnih politika te što su ciljevi, mjere, indikatori, rokovi i nadležnosti u policy dokumentima. Upoznat će izvore praćenja politika za mlade te dobiti konkretne upute kako u proces evaluacije uključiti mlade - najavljuje Goran Biličić iz Info zone.
Edukacija se održava u sklopu projekta “Savjeti mladih - kako dalje?”, usmjerenog na jačanje zagovaračke pozicije organizacija civilnog društva i osnaživanje smislene participacije mladih u savjetodavnim tijelima na lokalnoj i regionalnoj razini.
Prijavnica za sudjelovanje dostupna je ovdje.
 

Kupačice

Les Grandes Baigneuses!
Kupačice na dugoratskoj plaži već u sred Siječnja.
Prve ove godine. Bravo, cure! Svaka čast.
A sad, pomislim si, ajde kući po kupaće - sezona je otvorena! - nemoj samo stat tu s novinama i lijepim pogledom s šentade praznog kafića, čekajući na prvi svibnja... ili da se kupačice popnu gore... na topli čaj s keksom kojeg im nema tko pristavit.
Je, lipo ih je vidit, prve kupačice na plaži u Novom ljetu 2023., i to već u siječnju, dvije šesne fureštice, kupačice, ali one prave, s ljetnim cvikama, šugomanima, coffe to go, debelom knjigom čoput onih Čikinih, kremom za sunčanje, ma svom ljetnom plažnom opremom, cure koje se po izlasku iz mora (koje se ovih dana pjeni na čak 16 stupnjeva Celzijusa) ne žure odmah presvući i prvac kući (kao ja u kasnu jesen prije nego što se tradicionalno prehladim), već onako, lipo su se nakon kupanjca i izlasku iz mora bezbrižno i osunčale na dugoračkoj plaži unatoč laganom siječanskoj burinu i začuđenim pogledima naših šetača do nigdje i nazad...
Da sam Cézanne, ili barenko Čizmić, ovaj bi prizor kistom ovjekovječio za sva vremena, a ne samo foto ćirnio za vadit mast zimogroznima na portalu, po mistu i Europi. Prve dvije kupačice na dugoračkoj plaži u sred Siječnja. Neš ti vijesti, ali lipo ih je vidit.
Les Grandes Baigneuses!
 

Vodič za spajanje blagdana u 2023.

Nijemci imaju 30 i više neradnih dana, a kako su oni naši uzori u radišnosti i efikasnosti, valja vidjeti kako da i sretno zaposleni u Hrvatskoj ne budu osuđeni na 20 neradnih dana, odnosno na četiri tjedna godišnjeg odmora. Bez ikakvih intervencija kalendar 2023. nam daje četiri duga vikenda, a uz svega četiri potrošena dana godišnjeg odmora možemo dobiti i četiri mini godišnja. Super! Nakon dvije godine "suše" neradni dani i praznici prilično dobro padaju u ovoj godini za sve koji si žele i mogu priuštiti spajanje vikenda. Osim Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka, tri neradna dana padaju prije ili poslije vikenda (četiri ako se pribroji i Stjepanovo koji je vezan za Božić). Tako će i bez  ikakvih intervencija kalendar donijeti četiri duga vikenda. Još tri praznika te Tijelovo padaju na utorak ili četvrtak pa se uz četiri dana godišnjeg može dobiti još četiri 'mini' odmora tijekom godine. Omiljenu računicu u zaposlenih Hrvata mrse tek Dan pobjede koji pada u subotu i Dan svih svetih koji je usred tjedna.
Biti će ovo dobra radna godina, predosjećam...
 
U Dugom Ratu je i službeno krenuo projekt djeljenih romobila u kojem su svim zainteresiranim mještanima i gostima dostupni dijeljeni električni romobili islandske tvrtke Hopp. Ispred domaće firme Nuverandi d.o.o. službenom početku rada pisustvovali su Nives Grizelj, Ivan Lejo te Patryk Binieda, predstavnik islandske franšize. Načelnik općine Dugi Rat Tonči Bauk doslovno je objeručke prihvatio romobile, sigurno se provozao kroz mjesto i bolje upoznao novog pomoćnika u prometu kroz općinu Dugi Rat - Hopp romobile!
Ne sumnjamo da će mladi, a pogotovo naši gosti, dragi turisti prigrliti Hopp romobile pri istraživanju svih lijepota, znamenitosti i zakutaka naše općine. Probajte i vi napraviti đir romobilom. Preuzmite službenu Hopp Scooters aplikaciju i u sljedećih 7 dana ostvarite dvije besplatne vožnje.
Hopp romobile možete preuzeti na sljedećim lokacijama: isred ureda naše TZ na ulazu u Dugi Rat, na dugoratskoj rivi kod lučice te na šetnici kroz Duće, na predjelu Golubinka. Eh da, bilo bi super kad bi se uz najam romobila s njim posudila i kaciga jer sigurna vožnja je najljepša vožnja.
 

Lakomi avanturisti opet u akciji

Ekipa prijatelja iz Trnbusa svake godine novu godinu otvore skokom u hladnu Cetinu, pa tako su i ove. Radi se o Lakomim Avanturistima, kako ih je "krstio" naš legendarni alpinist Stipe Božić kada je vidio da se na kamionskim zračnicama spuštaju niz najopasnije brzace na Cetini.
Naravno, strogo su vodili računa o temeljitim pripremama prije samog skoka jer  skakanje u hladnu vodu se nikako ne savjetuje bilo kome prije prethodnog detaljnog raspitivanja i pripreme.
A kako je kupanje u hladnoj Cetini izgledalo na početku Nove 2023. pogledajte u nastavku članka ...
 

Najbolje videoigre 2022.

Može se reći da je 2022. bila prosječna godina za videoigre. Drugi će reći da smo ove godine doživjeli brojne tektonske pomake i prvi put okusili snagu nove generacije konzola.
Bila je ovo godina velikih poteza. Microsoft je najavio kupnju Activision Blizzarda za 69 milijardi dolara, Sony je kupio Bungie za 3.6 milijardi, Netflix se počeo širiti na svijet videoigara, filmska industrija također, dobili smo Sonyjev pandan Game Passu. Posljedice pandemije polagano su nestale, Nintendo Switch počeo je pokazivati ozbiljne znakove starenja, handheld tržište počelo se ozbiljno širiti, Steam Deck je "umjereno otkriće godine" koje još uvijek nema jake brojke, ali ima ogroman potencijal da postane ozbiljan igrač.
A ako vas zanima koje su najbolje igre godine, pročitajte u nastavku članka izbor i komentar gamer... novinara Indexa, ili još bolje, ne čitajte kritike, samo dajte šansu tim igrama. I oprezno ako ste u osjetljivim godinama ili tek zalječeni igroholičar, jer video igre mogu stvoriti ovisnost i kroničan nedostatak vremena, testirao još u prošlom stoljeću, ali pamtim još i danas...
 

Molimo slavite bez petardi

"Kao i ranijih godina, svjedočimo i mnogim slučajevima psihičkih šokova, stradavanja i bježanja ljubimaca, kućnih životinja zbog buke nastale bacanjem pirotehničkih sredstava. Prema podacima iz Italije, oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi. Velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili zastoj srca, dok iznenadni bljeskovi svjetla iznimno štete pticama, koje noću slabije vide, a mogu oštetiti i ljudski vid", upozorili su Prijatelji životinja povodom nadolazećih blagdana, te su podsjetili da je korištenje petardi potpuno zabranjeno i apelirali na građane da ne koriste ni druge vrste pirotehnike.
A koliko je opasna sva pirotehnika govori događaj od prije dvije zime iz Dugog Rata na Badnjak kada je uoči dolaska malog Isusa pola mog susjedstva + familija + prijatelji, sat, dva, grozničavo tražilo po mjestu i njegovim zakutcima jednog prelijepog psa koji se preplašen blagdanskom pirotehnikom u večernjoj šetnji otrgnuo vlasniku s uzice i netragom nestao u bombastičnoj dugoratskoj zimskoj noći.
Nakon stresne potrage pronađen je nakon sat, dva nepotrebne Božićne nervoze cijelog susjedstva...
Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu.
 

Posjetite adventsku kućicu Vlajland

U petak, 30.12. Vas zabavlja Dream band. Početak koncerta najavljen je u 20 h. Dođite u što većem broju te nam pomozite da postignemo naš humanitarni cilj, poručuju iz Vlajlanda. Sto se tiče spize, u ponudi su ukusni ćevapi u somunu koje vam pripremaju grill majstori Venco & Dule. Uz brojne bogate nagrade lutrije, ne propustite osvojiti onu glavnu a to je ulaznice za 4 osobe u Božićno selo Dolac Gornji + 4 kuhana vina.
 

Rekla je 'da'!

Božićno vrijeme pršti emocijama. Svijeće, jelke, borovi, svijetla, ukrasi, adventi, večere, koncerti, fešte,.. a posebno je romantično na mjestima koja su pomno okićena, a jedno od najskockanijih koje morate posjetiti i najokićenijih je i Božićno selo u Gornjem Dolcu. Upravo je to bila najbolja kulisa jednom Mladenu iz roda Bajamića da zaprosi svoju Antonelu u okićenom mosorskom kršu Nartu, na imanju obitelji Lučić.... 
- 'Rekla je - da' - presretan je bio ponosni prosac, a lijepa buduća mladenka još i više, poručuju iz Božićnog sela, a potom su mladom paru započele pristizati i čestitke.
- "Nama je današnji događaj dokaz da je Božićno selo, jednom riječju - ljubav" - rekao je vlasnik imanja Tiho Lučić nakon zaruka mladog para, uskoro i mladih Bajamića. Sritno im!
Božićno selo u Nartu, u Gornjem Dolcu, u nikad sjajnijem izdanju otvorilo je svoja vrata svima krajem studenog, nakon dvije teške "korona" zime, stoga ne dvojite hoćete li ovih blagih dana i Vi s svojom djecom i obiteljima put Gornjeg Dolca. Nema kiše, nema ni ljute zime, ali ima puno svijetla, dobrote i ljubavi u Božićnom selu. Dođite i uživajte. Vidimo se...
 

Na Badnje jutro..

Općina Dugi Rat, Turistička zajednica Općine Dugi Rat i Udruga mladih kuhara “Dalmatinska špica” iz Dugog Rata pozivaju Vas na tradicionalno Badnje jutro u Dugom Ratu uz Blagdanski bakalar. Besplatne porcije ovih naših božićnih delicija dijelit će se na BADNJAK, u subotu, 24. prosinca 2022. godine, s početkom u 10:30 sati u parku u Lučici. (U slučaju kiše, vidimo se na kolodvoru kod stare tvornice!). S mirisima tradicije, druženja i božićne radosti, osjetite duh našeg Dugog Rata i postanite aktivni sudionik jednog lijepog običaja ...