Moje prvo ljetovanje

I ove godine Centar za socijalnu skrb Omiš s partnerima kreće s projektom "Moje prvo ljetovanje". Cilj projekta je omogućiti besplatno ljetovanje obiteljima s djecom koje se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, čija djeca nikada nisu bila na moru. Ove su godine u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Vukovar odlučili osigurati ljetovanje za 10 obitelji (izabrane obitelji imaju od 1 do 3 djece) koje su korisnice socijalnih naknada i nikada nisu bili u mogućnosti djeci omogućiti odlazak na more. S predstavnicima lokalnih turističkih zajednica dogovoreno je da će se projekt provoditi u vremenskom razdoblju od 17.06.-23.06.2019.g. Osim smještaja, planira ae obiteljima osigurati prehranu, slobodne aktivnosti i zanimljive izlete kako bi djeci njihovo prvo ljetovanje ostalo u što ljepšem sjećanju. Ovim putem se pozivaju:
   - privatni iznajmljivače s područja Podstrane, Dugog Rata i Omiša, vlasnici hotela i kampova radi osiguranja smještaja,
   - vlasnici restorana koji su voljni osigurati ručak za naše korisnike
   - svi ljude dobre volje odnosno sve koji mogu svojim doprinosom na bilo koji način pridonijeti realizaciji ovog projekta.
Za sve informacije molimo da se javite u Centar za socijalnu skrb Omiš na tel.021/864 805; mob:099/673 8907 te na mail: soc.skrb.omis @ gmail.com. Hvala!
 

Ajmo u maškare!

Najveći županijski krnjeval, 24. Kambelovski krnjeval, odnosno 13. Dalmatian Carnival održati će se u nedjelju, 24. veljače sa početkom u 15 sati. Maškarana povorka kreće iz Marine Kaštela (Kaštel Gomilica) Primorskom cestom Dr. Franje Tuđmana do Dudanova puta gdje se spušta na Brce u Kaštel Kambelovcu.. Po završetku 13. Županijske povorke bit će organizirana večera i druženje za sve maškare. Na županijskom krnjevalu sudjelovati će i dugoratske maškare. Pozivamo sve zainteresirane dugoratske, jeseničke i dućke maškare da se pridruže lijepom nedjeljnom organiziranom izletu pod maskama u Kaštela. Prijevoz autobusom je rezerviran, slobodnih mjesta još ima, a svoje možete rezervirati pozivom na mob, 099/2772771 (Ana) i 091/2122910 (Mladen) gdje se možete i javiti glede dogovora oko zajedničke točke..
 

Vrime o' Mašakara ili peto godišnje doba

Vrime o' Mašakara ne predstavlja privremeni bijeg od svakodnevice, nego priliku da je shvatimo manje ozbiljno, a čak i da joj se pod krinkom dobro narugamo kroz mnoštvo zabavnih, sportskih i kulturnih događanja za sve uzraste i ukuse. Do Pokladnog utorka mnoga mjesta diljem Lijepe naše, pa tako i ovo naše, karnevalskim će manifestacijama obilježiti stoljeća pokladne tradicije, mesopusne i drevne običaje koji vuku korijene iz davnine, kada su prema narodnoj predaji "grde maske" urnebesnim veseljem rastjerivale sile zla, prizivajući proljeće, slaveći rađanje novoga života.. Organizirati će se u mnogima karnevalske povorke, priređivati karnevalski balovi, kostimirane priredbe za sve generacije, od ekipe iz vrtića, škole, pa sve do seniora koji će svaku pozornicu ili parter pretvoriti u veliku plesnu dvoranu. Svako misto koje drži do sebe ima svoju pokladnu feštu, a u nekima koncerti, izložbe, predstave, fešte ispunjavaju dane u iščekivanju krune karnevalskih svečanosti - velike maskirane povorke, tog pučkog natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, kroz vatromet boja, asocijacija i oblika.
 

Upisi u speleo školu PD Imber Omiš

Mislite da vas privlače špilje i jame? Ukratko ćemo pokušati objasniti na koji način postati istraživač podzemlja. Za početak je potrebno završiti speleološku školu. Većinom se škola organizira jednom godišnje (obično početkom ožujka). Speleološka škola u organizaciji SO PD Imber Omiš počinje u utorak, 05.03.2019. s početkom u 19 sati. Program škole predviđa teorijska predavanja koja će se održavati utorkom u večernjim satima, praktičan rad na suhoj stijeni i u speleološkim objektima u okolici Omiša i Biokova. Teorijska nastava obuhvaća sve aspekte speleologije: upoznavanje sa speleološkim objektima, opremu, tehnike istraživanja, opasnostima u podzemlju...
Praktična nastava na suhoj stijeni podrazumijeva upoznavanje s opremom i uvježbavanje tehnika kretanja po užetu, što je uvjet za nastavak nastave u speleološkim objektima gdje se uvježbavaju tehnike istraživanja podzemlja. Praktična nastava obuhvaća šest vikenda na kojima je rad organiziran i subotu i nedjelju u trajanju cijelog dana. Noćenje na terenu predviđeno je samo za završnu vježbu. Potrebna oprema za polaznike tečaja: starija odjeća (kombinezon), obuća (gumene čizme) i dobra volja. Ostalu potrebnu opremu dobivate na korištenje. Voditelj škole je Nikolina Marić, instruktor speleologije, a odaziva se na mob. 098/9141505.
 

Dota Pit turnir u Spaladium Areni

Karte za AMD Sapphire Dota Pit turnir u slobodnoj su prodaji. Spaladium Arena će čitavih sedam dana, od 22. do 28. travnja biti transformirana u arenu gdje će najbolje eSport ekipe u ovoj iznimno popularnoj računalnoj igrici izići na megdan jedne drugima. Što se ekipa tiče, ujedno i najvećeg mamca za publiku, one u trenutku pisanja teksta nisu bile poznate.
– Dobili smo dobar termin što se turnira tiče. Školski praznici počinju 18. travnja, a sama nastava starta 29. travnja, u ponedjeljak. Tako da smo baš "upali" u proljetne praznike, zbog čega se nadamo dobroj posjećenosti Spaladium Arene za vrijeme cijelog turnira. Kako ćemo organizirati nagradne igre i razna druženja, a sve kako bismo što više ljudima približili gejmersku kulturu, vjerujem kako ćemo uspješno zadobiti pažnju kako mladih, tako i onih starijih – kazao je organizator turnira Ivan Marušić.
 

Kao da je bilo jučer..

Hotel "Zagreb" u Duilovu, negdi u ovo zimsko vrime prije 30 godina. Omiški informatičari. 4C razred. Moćna gomilica. Onda i sad. Pozdrav generaciji! 
 

Umjesto čestitke za Valentinovo

Ma kakvi "Titanik", zaboravite "Zameo ih vjetar" i "Casablancu", ne trudite se ni sa "Zgodnom ženom" i "Prljavim plesom", jer unatoč svim njihovim poljupcima, potocima suza i epskim ljubavima, u svim tim celuloidnim klasicima zajedno nema ni približno onoliko romantike i seksipila koliko u svega tri i pol minute lipog video spota (u nastavku članka) kanadskog rock trija Danko Jones za pjesmu "Do You Wanna Rock?". Što ne znači da je i sama pjesma sladunjava ljubavna ljigica. Upravo suprotno, vjerojatno nikada do sada jedna ovako opaka rokačina nije bila predstavljena sa jednim ovako romantičnim videom. Stoga, guštajte! Eh, da, malo sam uranio, ali sretno vam i Valentinovo! ...
 

Dičje maškare u Kaštelima

Teta Lile i Zvjezdana imale su u nedjelju poslijepodne poprilično toga za pročitati i govoriti, jer trebalo je brojnim gledateljima ispričati priču o svim točkama, a bilo ih je čak 23, na Dječjem krnjevalu u Kaštel Kambelovcu, kojeg je uspješno, 22. put organizirala KU Polantana. U maškaranoj povorci, koja je započela sa zastavom Polantane i malom kočijom kojom je upravljao Ivano Kapov, a koja se kretala od Baletne škole prema brcu u Kambelovcu, našlo se tako više od 650 mališana. Svi oni su, zajedno sa svojim tetama u vrtićima, učiteljicama u školi ili voditeljima u udrugama, već danima pripremali cijeli niz aktualnih, veselih, šarenih i kreativnih točaka te ih predstavili svojim prijateljima, rodbini i susjedima, piše Kastela.org.
 

Klub sretnih samaca

- Ako ste sami, bez obzira na spol, godine života, zanimanje ili bračni status, a želite nešto bolje u svojem životu, dođite na sastanak Kluba sretnih samaca.
Tim riječima organizatori pozivaju zainteresirane građane koji, kako ističu iz Kluba, žele zajedno pobijediti usamljenost i raznim aktivnostima uljepšati si budućnost.
- Ako imate ideju kako oplemeniti naša druženja, osim novih poznanstava, edukativnih predavanja, raznih radionica, igraonica, večeri poezije, smijeha, pjesme, plesa, izleta, putovanja i slično, dođite u četvrtak, 24. siječnja, u 16.30 u splitski kafić “Teatar”, Ulica Ruđera Boškovića 18 (kod robne kuće “Prima 3”). Ne budite tužni i sami, nego u društvu - kreativni i nasmijani - naglašavaju iz Kluba sretnih samaca.    Pa da čovik, ako je sam (a i ako nije), ne bi svratio..
 

U školskim klupama nakon 40 godina

Tridesetak “mladih osmaša”, školske generacije 1977./78. iz nekadašnje OŠ “Slavko Kadić" u Oriju, nakon 40 godina okupilo se prošle subote u klupama škole koja je u međuvremenu promijenila naziv u “Jesenice”. Okupljanje u atriju škole bilo je puno emocija jer je tu došlo i do nekoliko prvih susreta nakon završetka osnovne škole. Nakon školskog zvona, uputili su se zajedno sa svojim učiteljem Antom Kokićem u svoj nekadašnji razred i sjeli u klupe na svoja nekadašnja mjesta, prisjetivši se doživljaja iz sretnih školskih dana. S pijetetom su spomenuli i sve kolege i učitelje kojih više nema među njima. Dok je učitelj obavljao prozivku, svi su u kratkim crtama sumirali svojih prošlih 40 godina. Tako se doznalo da su nekadašnje osmaške ljubavi okrunjene s dva uspješna braka. Ugodno druženje uz pjesmu i ples nastavilo se do ranih jutarnjih sati u hotelu “Krilo” u Krilu.
 

Alo generacijo, vidimo se u subotu opet u školi

Alo generacijo, žene, muževi, djevojke lipotice i vječni mladići, generacijo 70/71 koja je stidljivo navukla crne školske papuče, obukla plave kute i hrabro zakoračila preko praga škole na Oriju i sjela u stare drvene klupe Osnovne škole "Slavko Kadić" te rane jeseni Gospodnje 1977., pod paskom strogog ravnatelja Cukre, ali i pažnjom naših dragih nastavnica/ka i razrednica/ka.
Alo generacijo, koja je te iste stare drvene klupe osam godina poslije, u rano ljeto 1985., napustila barenko pinkicu zrelija i nešto učenija i pametnija..
Nađimo se nakon lanjskog "re-uniona" opet na lijepom zajedničkom druženju, ćakuli uz "evociranje" uspomena na bezbrižne osnovnoškolske (i kasnije) dane, i to u ovu subotu, 19.01.2019., u 19 sati u prostorima naše stare škole na Oriju, već neko vrijeme s novim imenom, maštovitim "Jesenice", dok su svi naši vrli pjesnici, književnici i zaslužni pučki tribuni još uvijek na čekanju na Sustipanu i drugdje, a ponajviše u ladičarima naših domoljubnih "komisija" za (pre)imenovanja koji se još "sučeljavaju" s prošlošću..
U školi ćemo se opet okupiti, prošetat malo šotobraco po atriju i učionicama. Tu ćemo se nakon okupljanja i uslikat, pa dođite u dogovoreno vrijeme. Foto Vlade je naručen i dolazi, a imamo i svoje mobitele za pravit sebiće, fejsiće i instaće, no nećemo raditi nikakve "milenijske" fotografije, jerbo nismo još toliko stari! Što ima da smo izašli iz tih klupa i krenuli u život? Svega par desetljeća. Neš' ti.. Potom ćemo oko 19:30 produžiti dalje na generacijsku feštu i lijepo se zabaviti u konobi "Bracera" na Glavici.
Pozovite sve naše drage kolege iz osnovnoškolske generacije na sad već tradicionalno (jeeeee!) druženje uz lipe bokune, čašice razgovora, živu dalmatinsku pismu i vatreni ples.. Vidimo se! (Dođite! Nema picavanja!)
 

Na Dućama ništa nova

Kišna subota, vrijeme odmora, prve jutarnje kave, hanza novina, aviona i ostalih laži.. Vanka teška južina hametice (daleko bolje od bagerčića koji nasipa mulo na Golubinki) nabacuje melankoniju na rubove popularne plaže na Dućama. Sidim u toplome u polupraznom kafiću, možda Ona svrati.. ali čisto sumnjam. Na mokrom pijesku koji će za par mjeseci opet vrviti bjelosvjetskim šušurom, smijehom, cikom, vriskom.. životom, nema ljepotica dana, nema šetača pasa, ma nema ni trekera slalomaša koji se vješto znaju provuć i između ljenih kišnih kapi..
Samo dama u crnom kaputu, u jutarnjoj šetnji do mula i nazad. I tako par puta.. Kad se umori bilo bi lijepo da svrati na crni čaj i rastvori dušu..
Na Dućama ništa nova.
 

Zimsko druženje MK Reborn Dalmacija

MK Reborn Dalmacija iz Dugog Rata organizira svoj II. Winterparty - zimsko druženje u idiličnom seoskom okruženju (možda padne i snijeg!). Dugoratski bajkeri pozivaju sve kolege bajkere i bajkerice i sve ljude dobre volje i željne mirne i dobre zabave da im se pridruže u subotu, 19.1.2019 u starom selu Jesenice od 17 sati u prostorijama stare škole Jesenice. Zabave, ića, pića i dobre atmosfere neće faliti...
 

Grafiti naši svagdašnji..

Autorima grafita vjerojatno nikada neće ponestati inspiracije. "Pisci" dovitljivci su vrlo maštoviti, kakva god lokalna tematika bila, a u posljednje vrijeme bude se i "slikari".. Kod ovih prvih, počevši od onog nezaboravnog sumpetarskog "Dolina mozgova" s prigodnom E=mc2 ilustracijom, pa maloratske plažne galerije legendarnog Bore, dugoratskih sudskih presuda fantomskoj Milici Goreti neznanog fiškala, omiškog "Izvoz veći za 1,2 %", pa splitskog "Nisam u krizi, ali mi je dosadno...", "Uvijek me uhvate dok pišem gra", "Jebo zid!", "Neki piju od radosti, neki od tuge, a neki od jutra", "Hajduk prvi, Ivan Pavao drugi", pa legendarnog zagrebačkog "Mijenjamo tenisača za jebača"... i mog omiljenog ali prostorno nedefiniranog "Dajem se, Ines" (svuda i uvijek ;-)..
U zadnje vrijeme raduje nas i zanimljivi likovni izričaj naših grafitera. Počevši od "Torcidine škole grafita", Talajinog murala u parku, pa do "zaljubljenog Mjesečara", rada mladih dugoračana Ane Heski i Tonija Marušića, pa do ovih "Fly" grafita koji niču duž dugoratske plaže..
 
Završila je čarolija Božićnog sela u Docu Gornjem. Donedavno malo poznato selo u srcu drevne Poljičke knežije, u ljutom mosorskom kršu, razuvjerilo je i najskeptičnije kada je u pitanju popularnost ove adventske manifesticije. Već na otvaranju početkom prosinca postalo je jasno da će Božićno selo biti vrlo posjećeno, što se i ostvarilo, piše portal Dalmacija Danas. Ovaj dio Zamosorja ne pamti da je jedna manifestacija oživjela cijeli kraj, dovela brojne ljude iz Dalmacije i ostatke Hrvatske, i da je dobar glas o ovom kraju pronijela diljem zemlje. Božićno selo je zatvorilo svoja vrata, a o svemu je Rade Popadić s portala DalmacijaDanas porazgovarao s Tihomirom Lučićem koji stoji iza cijelog uspješnog projekta Božićnog sela u Docu Gornjem.