Aktivna i kvalitetna starost

Završna konferencija projekta Aktivna i kvalitetna starost okupila je pedesetak predstavnika javnog sektora socijalne i zdravstvene skrbi, kulturnih i obrazovnih institucija te umirovljenike sa šireg splitskog područja, piše Dalmatinski portal.
U sklopu projekta koji je trajao 2 godine organizirano je više od 650 različitih aktivnosti, u partnerstvu s Gradovima Split, Solin i Kaštela te 5 udruga: Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udrugom maslinara Kaštela Mastrinka te udrugom za palijativnu skrb Vita plus.
Po prvi puta provedeno je znanstveno istraživanje o kvaliteti života umirovljenika na ovom području, a osim aktivnosti za umirovljenike intenzivno se radilo na programu međugeneracijske suradnje sa školama i vrtićima. Uključeno je više od 350 djece i preko 10 škola. Aktivno i zdravo starenje prioritet je nacionalnih i lokalnih politika, a Smjernice za uključivanje umirovljenika poslužit će za kreiranje prostora za projekte usmjerene upravo starijim građanima.
Valjda će se ovom projektu pridružiti i naše udruge umirovjenika.
 

Prijave na program Zaželi

Čak 77 tisuća stanovnika starije dobi u Hrvatskoj ima teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i nemaju nikoga tko bi im pomogao. Država i ove godine police i financira zapošljavanje žena koje su dugo bez posla. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, Obitelji i socijalne politike objavilo je Poziv "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza III", kojim će se nastaviti financiranje zapošljavanja teže zapošljivih žena za pružanje potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Projektili prijedlozi mogu se slati od srijede, 25. svibnja, a Poziv će biti otvoren do iscrpljenja dostupne financijske omotnice ili najkasnije do 31. kolovoza. U okviru projekta će se zapošljavati žene u trajanju do šest mjeseci za pružanje usluge krajnjim korisnicima - starijim i nemoćnim osobama. Uz jedinice lokalne i regionalne samouprave, prijavitelji mogu biti neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom Temeljnom aktu imaju predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti, piše Jutarnji list.
 

Humani bikeri i Reborn zagrljaji

Moto klub "REBORN Dalmacija" iz Dugog Rata, koji čine bajkeri iz naše male općine, Kaštela, Splita, nakon par godina pauze "reborn-ao" je, odnosno "oživio" svoj legedarni moto susret, veliku feštu potkraj travnja, punu uspomena, a koja je opet okupila i staro i mlado što vozi dva ili četiri kotača, uživa u pivu, druženju i rock glazbi. Ove godine sve je to još uveličala 20-a godišnjica rada kluba koja je dolično, ma odlično proslavljena 30. travnja na plaži Golubinka u Dućama uz dobro poznatu ikonografija i kolorit moto partija, tradicionalni defile motorista kroz općinu, moto igre, rock glazba uživo, druženja u Caspera i oko šanka, dobru zabavu u večernjim satima uz generala Vucu i Živo blato, band Pojave i rasplesae ljepotice...
No to nije sve! Nakon uspješnog humanitarnog moto susreta članovi motokluba "REBORN Dalmacija" uplatili su donaciju na račun udruge "Zagrljaj" iz Dugog Rata.
- "Na našem humanitarnom koncertu prikupili smo 15.000 kuna. Bikeri iz Dugog Rata su ponovo pokazali svoje veliko srce, jer ovo nije ni prva, a ni zadnja humanitarna akcija koju organiziraju", kazali su novinarima predsjednik kluba Ante Lunja Lozić i potpredsjednik Leo Yoni Kovačić.
' "Članovi MK Reborn Dalmacija zahvaljuju svima koji su pomogli, također i ZAMP-u koji je s 10% od donacija sudjelovao u ovoj akciji. Posebno se zahvaljujemo Općini Dugi Rat, Turističkoj zajednici općine Dugi Rat te Wiener osiguranju, bez kojih se ovaj događaj ne bi mogao organizirati", poručuju humani bikeri iz Dugog Rata. Kraj akcije obilježen je druženjem dijela članova MK Reborn s članovima i štićenicima udruge "Zagrljaj" i načelnikom općine Dugi Rat Tončijem Baukom. U nastavku članka pogledajte i par foto detalja ...
 
Tradicionalni svibanjski humanitarni koncert u Dugom Ratu u čast i sjećanje na našeg preminulog sumještanina Nikolu Kaćunića Talaju, održati će se u petak, 13. svibnja 2022. u organizaciji njegovih prijatelja okupljenih u humanitarnoj udruzi "Talaja". Proslava Talajinog rođendana jedna je od omiljenih manifestacije Dugoraćana, Dućana, Jeseničana, Omišana.. našeg, domaćeg svita, Talajinih prijatelja i poznanika, koja u pravilu dobrim vibracijama i mnoštvom odlično raspoloženih ljudi svih generacija ispuni "do čepa" prostor lijepog dugoratskog parka pored lučice, prostor idealan ali i neiskorišten za češća druženja, barenko u ovom lijepšem dijelu godine, i za fešte poput ove, koje će uz čašice razgovora, ples i pjesmu miljenika publike, naših Vox Box-ića, garant opet potrajati do ranih subotnjih sati. Super je to stvar za mjesto koje se izvan sezone užasava i zalaska sunca. Dođimo i proveselimo se! I ne zaboravimo, sva prikupljena sredstva iskoristiti će se za potporu učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s posebnim potrebama, u njihovim redovnim obrazovnim aktivnostima. Veselimo se ovom i nadolazećim druženjima u dugoratskom parku!
 
U onim davna, davna vremenima prije korone, tribala je to biti prava prvomajska fešta. Tribala se okupiti probrana ekipa, sve marendaši od formata, za radnog vremena marljivi radnici, barenko ova polovica koja još imaju sriću iz dana u dan odlaziti u Split na posao i vraćati se zadovoljni predvečer doma, svom malom mjestu koje se užasava i zalaska sunca, a kamoli neće zbog onih ugaslih tisuću i kusur radnih mjesta u samom mistu.
Ali eto, život ide dalje, nema druge nego i dalje radit, samo negdje malo dalje od doma, kad je već tako ispalo. Radna svakodnevnica, dikod koja fatureta, dikod koja večerica, fešta, dok se još i to smije..  A najslađe se bilo okupit oko prvomajske marende.. Fotografiranje prazničke marende je ukazom El Presidentea družine bilo najstrožije zabranjeno. Ne triba još uz ovakvu krizu i ovakvo i nepriličnu prvomajsku temu za ova zajebana vremena, fotografijama nesretnih papkara i onoga što je od njih nakon druženja ostalo zafrkavati ostatke ostataka nekadašnje radničke klase i poštene inteligencije, mahom osuđene na tripice i prvomajski fažol. Tako je skoro otpao, do uneredničke odlučne intervencije, i planirani radni naslov članka: "Pola na lešo, pola pečeno - (ne)rasičeno!" koji najbolje opisuje svojedobna prvomajska zbivanja u konobama naše bolje radne prošlosti.
No ništa zato. Ništa ne može izbrisati sijećanje na osmosatna druženja radničke klase i "poštene inteligencije" uz nadničarske priče iz nekih boljih, davnih vremena, spomen na radne drugove i drugarice između par slasnih zalogaja, uspomene na ratne drugove iz posljednjeg rata između par dugih gutljaja, evociranje uspomena na legendarne utakmice u Vili i na Oriju između sljedova lipih bokuna, sve to zaliveno jedva prigušenim emocijama i solidnom litražom jeftino nabavljene imotske Kujundžuše... sve je to prošlo i uvijek prolazi u trenu, kao ovih zadnjih 20-ak godina.. stigli ujutro, završili prazničku smjenu tek prid večer, neki krenuli potom na plažu pozdraviti Sunce, kad već nije zdravo već otvoriti i sezonu kupanja, pa potom završili na slatkom after-partiju uz palačinke i blagdanski nogomet taljanskih preplaćenih gurača lopte na Sportklubu..
Što izdvojiti od nekadašnjih prvih prvomajskih delicija? Juhu? Lešo janjetinu? Pečeno? Slatko? Vino? Palačinke? Ne znam, grij bi veliki bio sad i ovdje to nekako za masmedije rangirat, ali dolče garbo a'la Slobo, sakrij se malo u stranu Rino, ajme kad se sitim..., bio je to pravi praznik razmaženim nepcima!
Ponovilo se...
 

Užežin blagdana: Dolče garbo a'la Slobo

Bila je to prava prvomajska fešta! Okupila se probrana ekipa, sve marendaši od formata, za radnog vremena marljivi radnici, barenko ova polovica koja još imaju sriću iz dana u dan odlaziti u Split na posao i vraćati se zadovoljni predvečer doma, svom malom mjestu koje se užasava i zalaska sunca. A kamoli neće onih ugaslih tisuću i kusur radnih mjesta. Ali eto, život ide dalje, valja nam i faturetavat i feštavati dok još i to smijemo.. Fotografiranje je bilo ukazom Predsjednika najstrožije zabranjeno jer ionako bi to mnogi uz ovakav članak i nepriličnu prvomajsku temu u ova zajebana neoliberalna vremena shvatili samo kao mučku provokaciju ostataka radničke klase i poštene inteligencije. Tako je otpao i planirani radni naslov članka: "Pola na lešo, pola pečeno - (ne)rasičeno!" koji najbolje opisuje prvomajska zbivanja u pitoresknoj konobi na samom kraju uzbrdice vijugave dućke ulice Put Apartmana bb. No ništa zato. Osmosatno druženje ostataka radničke klase i poštene inteligencije uz nadničarske priče iz nekih boljih, davnih vremena, spomen na radne drugove i drugarice između par zalogaja, uspomene na ratne drugove iz posljednjeg rata između par dugih gutljaja, evociranje uspomena na legendarne utakmice u Vili i na Oriju između sljedova lipih bokuna, sve to zaliveno jedva prigušenim emocijama i solidnom litražom jeftino nabavljene imotske Kujundžuše... sve je to prošlo kao u trenu, kao ovih zadnjih 20-ak godina, tako da smo ubrzo počeli tući i prekovremene.. Stigli ujutro, završili prazničku smjenu tek prid večer, neki krenuli potom na plažu pozdraviti Sunce, kad već nije zdravo već otvoriti i sezonu kupanja, pa potom završili na slatkom after-partiju uz palačinke i Juventus-Benficu na HTV2.. Što izdvojiti od delicija ovog dugog prvog dana svibnja.. Juhu? Lešo janjetinu? Pečeno? Slatko? Vino? Palačinke? Ne znam, grij bi veliki bio sad i ovdje to nekako za masmedije rangirat, ali dolče garbo a'la Slobo, sakrij se malo u stranu Rino, ajme kad se sitim..., bio je to pravi praznik razmaženim nepcima! Ponovilo se...  I hoće! Već za koji dan.. Vrijeme je za novi.. Prvomajski uranak!
 
Moto klub "REBORN Dalmacija" iz Dugog Rata, koji čine bajkeri iz naše male općine, Kaštela, Splita, nakon par godina pauze najavljuje "reborn", točnije "revival" svog tradicionalnog moto susreta u već uobičajenom terminu potkraj travnja, točnije 30. travnja na plaži Golubinka u Dućama. Jedan od povoda fešte je 20-a godišnjica rada kluba koji je, podsjetimo se, nastao 2001. nakon raspada MK Uspomena, kada se većina članova odlučila za stvaranje novog kluba s novim imenom i tako je rođen Reborn. Moto klub Reborn Dalmacija nastao je s idejom o zajedničkom druženju i uživanju u vožnji motora. Članovi kluba su pretežno ozbiljni, obiteljski ljudi koji motore doživljavaju kao hobi i kao strast. Svoj prvi moto susret organizirali su potkraj travnja 2004. u auto-kampu "Raj" u Dućama. I ovo će svečarsko izdanje "Reborn"-ovog moto-susreta na Dućama, na parkingu plaže Golubinka obilježiti dobro poznata ikonografija i kolorit moto partija, tradicionalni defile motorista kroz općinu, moto igre, rock glazba uživo, druženja u šatoru i oko šanka, đir do dugoratske rive,... a dobru zabavu u večernjim satima garantiraju Vam live bandovi Vuco i Živo blato i Pojave. Dodite u miru ili ostanite doma!
 

Sritan vam svima Uskrs

Sritan i blagoslovljen Uskrs svim čitateljima, sumještanima, prijateljicama (i prijateljima, naravno :-), svim Poljičanima te svim ljudima dobre volje, ma gdje bili, koji slave!

U(ne)redništvo
 

Split 4 Ukraine

Napravljena je web aplikacija Split 4 Ukraine preko koje Hrvati mogu ponuditi dugoročni najam, posao i usluge ljudima iz Ukrajine. Osnovna ideja ove aplikacije bila je omogućiti svim poslodavcima, vlasnicima smještaja i poslovnih prostora te stručnjacima i profesionalcima iz raznih područja na području Splita i okolice, a i cijele Hrvatske da na jednostavan način mogu ponuditi posao, smještaj, uslugu ili aktivnost ljudima iz Ukrajine, a koji su zbog ruske agresije na Ukrajinu morali napustiti svoju zemlju i došli u Hrvatsku gdje se nalaze pod privremenom zaštitom te da im se na taj način olakša život i umanji šok i trauma od rata te da im se na ovaj način pomogne u pronalasku smještaja, posla te da im se omogući integracija u društvo, a ovo se posebno odnosi na najranjivije skupine društva kao što su žene i djeca.
Također, pozivamo sve ljude iz hrvatskih malih sredina, koji su u mogućnosti ponuditi po normalnoj cijeni ili besplatno dugoročan najam stanova i kuća, a sve što trebate napraviti je popuniti podatke preko aplikacije "Split 4 Ukraine" i poslati zahtjev zajedno sa cijenom ili besplatno, a onda će članovi i voloneri Udruge za ukrajinsku kulturu CVIT Split dalje predložiti ljudima koje sve prekrasne mogućnosti obiteljskog zivota mogu imati i u manjim gradovima, što je nemoguce zbog sezone osigurati na moru.
S obzirom na to da je Split kao i Dubrovnik poznat ljudima iz Ukrajine, većina njih dolazi tu, ali kako je na moru skoro pa nemoguće pronaći smještaj za dugoročni najam tijekom cijele godine, na ovaj način bi se omogućilo da ljudi iz svih gradova u Hrvatskoj predaju svoje ponude.  Ljudi iz Ukrajine žele imati miran obiteljski život u miru i prirodi i ne traže oni samo more, samo ne znaju gdje otići i zbog toga dolaze u turističke gradove. Udruga Cvit zajedno sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i ostalim službama pomaže ljudima da ostvare svoja prava i da im se olakša integracija u društvo.
 

Maškare uz glazbu u živo u subotu u Pina

Vrime je od korone, ali vrime je i od Maškara! Nažalost, ni ove prevrtljive veljače nema tradicionalnog Dugoratskog krnjevala, ni maškara u kinu i u lučici, ali malo dalje, put Orija, u plažnom Pino baru u subotu od 20 sati gorjet će sve od plesa pod maskama, olitiga maškara uz glazbu u živo. Zabavljati će Vas i glazbene želje ispunjavati band Magic Wish, pa svratite po svoju porciju dobre izvansezonske vikend zabave u našem malom mistu. Ta vrijeme je za malo opuštanje od covid mjera i da se malo proveselimo i narugamo sa životom u ova tmurna, ratna vremena. Dobro došli!
 

Kamena klupa

Bila je dio jedne mladosti, bila i ostala... Prolazili ste sigurno, milili, kroz Omiš, kroz centar Omiša. Morali ste, ako ste ikada Jadranskom magistralom, malo po malo, metar po metar, sat po sat, makar vam se činilo kao - dan po dan, tjedan po tjedan, putovali za Makarsku, Dubrovnik, iz Zadra, Šibenika, Splita, Rijeke, Zagreba. U smjeru juga i istoka ili obratno, put sjevera, i zapada. No, to nije ta priča. O cesti, ali jest o putu, putu života. I baš kada ste prošli most na Cetini, ili lokalnu luku, ovisno iz kojega smjera dolazili, i pogledali prema velikoj pješčanoj plaži Punta, prvo što biste ugledali, uz more, tamarise i borovinu, ugledali biste nju, dugu i duguljastu, a na stvarnosti njenim posjetiteljima - premalu, nisku, a visoku kada se ležerno izvalite u njenom podnožju... sivkastu, a tako lijepu... začudnu, kamenu, a toplu betonsku, hladno bi nam dodali i ono - armiranu, klupu, simbol grada gusara i dalmatinskih klapa. Niste je primijetili odavno, a putovali ste i prolazili baš tuda? Naravno, jer je nekada - bila, a sada je nema. Netko se dosjetio pa ju je prije ravno 18 ljeta demolirao, demontirao, srušio, razrušio, macolao, maknuo iz temelja, udarivši udarnički žestoko, ali ne i demolirajući, demontirajući, srušivši, razrušivši, macolavši i maknuvši iz temelja mnogih srca. I uspomena. Tisućama, desecima tisuća, možda i stotina, nekada mladih, danas srednjovječnih ili već ostarjelih, 30 40, 50, 60- godišnjaka... ona je i dalje tu, u mislima, prvim skrivenim pogledima, poljupcima, notama, akordima, prijateljstvima i brakovima i rastavama... i... toliko toga... na istom mjestu, i ne ide, ne miče se - nikuda. Kao čvrsta i neraskidiva nit koja povezuje, generacije, u Omišu i - izvan. I stalna, premda oku nevidljiva, vječna muza, inspiracija, slikarima, zanesenjacima, piscima, pjesnicima... trubadurima… Bila je dio jedne mladosti, bila i ostala... Bit ćeš opet tu, naša. Mala, a - velika...
 

Teta Alemka, ovoga Orijanina ne triba cjepit

13. veljače je 2021., dakle vijest i članak je od lani. Bura puše u svih 16, čak je i snig ujutro padao, trenutno je minus jedan u zraku na Oriju, more je na još ugodnih 11, 12 stupnjeva Celzijusa, galebovi su odavno na sigurnom, u toploj zavjetrini, a naš Ante Žilić, okrepljen toplom juhom i lešo janjetinom za nedjeljni ručak, kao svakog dana u godini spustio se i jučer lipo do plaže na kupanje. I nema veze što je ljuta zima i što zeko traži mamu i što Hajduk slavi rođendan i što je sutra Valentinovo... jer zdrav običaj je dobar običaj od koje ne valja ni za ovako burovitog dana odustati. Jer plivati se mora! Kako lani, tako i ove godine. 2022.
A i dobro je za zdravlje, kaže naš Ante koji već godinama prakticira kupanje u moru tijekom cijele godine. I naravno da ne zna što je to prehlada, što je kovid... Ovo ima samo u Dalmaciji i u Sibiru, zafrkavaju ga zabundani prijatelji s Orija koji  poručuju stožeru i teti Alemki da ovog stasitog momka s Orija ne triba cjepit.. Bravo Ante, plavi, pardon, bili dijamante s Orija!
I Dalmacija Danas je lani imala priču o našem Anti...
 

Umjesto čestitke za Valentinovo

Ma kakvi "Titanik", zaboravite "Zameo ih vjetar" i "Casablancu", ne trudite se ni sa "Zgodnom ženom" i "Prljavim plesom", jer unatoč svim njihovim poljupcima, potocima suza i epskim ljubavima, u svim tim celuloidnim klasicima zajedno nema ni približno onoliko romantike i seksipila koliko u svega tri i pol minute lipog video spota (u nastavku članka) kanadskog rock trija Danko Jones za pjesmu "Do You Wanna Rock?". Što ne znači da je i sama pjesma sladunjava ljubavna ljigica. Upravo suprotno, vjerojatno nikada do sada jedna ovako opaka rokačina nije bila predstavljena sa jednim ovako romantičnim videom. Stoga, guštajte! Eh, da, sretno vam i Valentinovo! ...
 

Žilin skok za Kalu!

Livaja, Krovinović, Kalinić, Peri... žive navijači Hajduka svoj san o tituli, barenko kupu, ako ne i duploj kruni, jer vrime je... Evo je i naš cjelogodišnji kupač u moru, popularni Orijanin Ante Žilić, na svoj način proslavio povratak solinskog "dijamanta" na Poljud. Je li Nikola Kalinić taj novi, krunski dragulj u kruni koja se već godinu dana kuje u dugoratskim visokim pećima, pardon, u Poljudskoj draguljarnici i iz vikenda u vikend na prvoligaškim travnjacima diljem Lijepe naše, saznati ćemo svi tek na proljeće...  A danas, kao i svaki dan poslije dobrog ručka, bacio se Ante Žilić u prohladno more na svom Oriju, bućnit se malo, osvježit i isplivat koje kilo zdravlja, ali kaže danas u kameru svog kroničara da je to poseban skok i zimsko kupanje samo za proslavu povratka Nikole Kalinića!
Ajmo Kale, ajmo bili! Vrime je...
 

Hodaj! Nebo strpljive voli..

Kada vam netko kaže da hodanje nije trening, nemojte ga slušati. Slušajte radije Gibonnija... jer svaka aktivnost je dobra aktivnost, a to vrijedi i za hodanje koje vam može pomoći da postignete ciljeve koji se tiču dolaska u kondiciju i gubitka kilograma. Većini ljudi hodanje će odgovarati više nego trčanje. Između ostalog i jer hodati mogu duže nego trčati, a suprotno čestom mišljenju, hodanje je učinkovit način sagorijevanja masnoća. Redovite sesije hodanja smanjuju rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Zato se svima koji pate od pretilosti, ali i onima koji nemaju prethodno iskustvo s vježbanjem preporučuje hodanje. Aktivnost je to kojoj ne smetaju ni niske zimske temperature. Dapače, dobro se obucite, uživajte u šetnji do Suhog Potoka ili Omiša, i nazad... i ćutit će te se lipo. Hodaj! Nebo strpljive voli... a možda se do lita salo u pločice pretvori...