Približavanjem glavnog dijela turističke sezone stanje u hrvatskom turizmu postaje neiscrpna tema za raspravu. Širi se panika oko turizma. To je štetno i potpuno nepotrebno. Povod raspravi uglavnom bude neki aktualni događaj ili pak izjava nekog aktera za koju se mnogi "zapale" pa krene rasprava nadugo i naširoko po svim medijima... što samo pokazuje koliko je turizam u hrvatskoj javnosti zapravo - neshvaćen.

Širi se panika oko turizma. To je štetno i potpuno nepotrebno.

"Diže se zemlja na noge jer se tobože "pljačkaju turisti", a kad supermarketi u dvije godine UDVOSTRUČE cijene prehrambenih proizvoda i svih ostalih nužnih svakodnevnih potrepština, to prođe bez ikakvog medijskog terora kakav se čini hrvatskom turizmu. Zašto? Zato što se ti supermarketi oglašavaju u medijima....
To LICEMJERJE je odvratno, demonizira se čitava jedna grana gospodarstva i gomile dobrih i poštenih ljudi koji u njoj rade. A oni koji nas svaki dan pljačkaju prolaze nedirnuti.
Turizam nije ničije pravo, turizam je opcija. Ali brate kruh, mlijeko i WC papir bi trebali biti svačije pravo, a njihovu cijenu prihvaćamo i pokunjimo glave. Ali turizam nas pljačka... Kako da ne... Medijsko dno dna."

 - Bernard Jurišić
 
Pozivamo sve iznajmljivače i njihove goste da posjete Povijesni muzej Poljica u Gatima i upoznaju khm.. Milu Gojsalić. Mila vas očekuje utorkom od 19 do 21 sat, a interpretacijska šetnja će se odvijati na engleskom ili hrvatskom jeziku. Upoznajte baštinu i običaje Poljičana! U sklopu projekta TZO Dugi Rat u suradnji s TZG Omiš i licenciranom interpretatoricom Nikolinom Radmilo Pivčević imat ćete priliku upoznati i etnografsku zbirku muzeja te okolne znamenitosti, savjetuju iz Turističke zajednice općine Dugi Rat.
 

Ambasadori turizma naše županije

Drugu godinu Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije provodi program 'Ambasador turizma Splitsko-dalmatinske županije' koji za cilj ima upoznati privatne iznajmljivače s globalnim trendovima, poglavito polazeći od načela transformativnog turizma koji se zasniva na modelima kulturnog i održivog turizma gdje se lokalna - autentična vrijednost prepoznaje kao nositelj destinacijske ponude. U sklopu projekta danas se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održao okrugli stol, a glavna poruka organizatora je povratak iskonskom, ne samo u turističkom, već u svakom pogledu. Jer gosti ne dolaze u Dalmaciju zbog kreveta, oni žele tjedan dana kvalitete našeg života...
 

Green Energy Island

Povodom proslave 100. obljetnice organiziranog turizma u petak, 28. travnja u Bluesun hotelu Elaphusa u Bolu na otoku Braču općina Bol i Turistička zajednica općine Bol u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziraju konferenciju o održivom razvoju otoka i digitalnoj transformaciji u turizmu - Green Energy Island.
Sudionici će biti jedinice područne i lokalne samouprave, javne ustanove, otočki OPG-i, obrti i trgovačka društva, lučke ispostave na otocima, turističke zajednice, hotelijeri i ostali pružatelji ugostiteljskih i turističkih usluga, LAG-ovi i FLAG-ovi, udruge, komore, stručne institucije, razvojne agencije, a program konferencije se sastoji od tema i panel diskusija u kojima sudjeluju predstavnici iz gorespomenutih grupa, nositelji primjera dobre prakse i poduzetničkih inicijativa u cilju razmjene iskustava i prijenosa znanja, najavljuje Dalmatinski portal.
U okrivu konferencije održat će se i paneli: 'Razvoj pametnih i održivih otoka / Zelena tranzicija - ključan gospodarski motor za razvoj otoka' te 'Modeli održivog upravljanja - fokus na obalno planiranje, upravljanje plažama, izdavanje dozvola i koncesija, osvrt na nacrt zakona o pomorskom dobru i morskim lukama'.
 
Splitsko – dalmatinska županija - Upravni odjel za turizam i pomorstvo objavila je Javni poziv za sufinanciranje manifestacija i projekata udruga i turističkih zajednica iz programa razvoja turističkih manifestacija i projekta na području Splitsko-dalmatinske županije u 2023.
Predmet Javnog poziva za sufinanciranje manifestacija i projekata udruga i turističkih zajednica iz područja razvoja i promoviranja turizma Splitsko-dalmatinske županije u 2023. godini je dodjela bespovratnih sredstava za projekte i manifestacije iz područja razvoja i promoviranja turizma.
Za sufinanciranje manifestacija i projekata u okviru ovog Javnog poziva raspoloživ iznos je 51.550,00 eura. Najmanji iznos traženih sredstava za sufinanciranje manifestacija i projekta je 300,00 eura, a najviši do 8.000,00 eura.
Cilj Javnog poziva jest osnažiti suradnju Splitsko-dalmatinske županije s udrugama i turističkim zajednicama u provedbi razvoja i valorizacije turizma na području Splitsko – dalmatinske županije , te poboljšanju i obogaćivanju turističke ponude, produženju turističke sezone, razvoju kongresnog, ruralnog i ostalih selektivnih oblika turizma aktiviranjem manje korištenih turističkih resursa i kreiranjem novih motiva dolazaka turista te posebno poticati razvoj Dalmatinske zagore kroz stvaranje cjelogodišnje ponude proizvoda i doživljaja.
Pravo na podnošenje prijave imaju udruge (i lokalne turističke zajednice) kojima temeljni cilj osnivanja i djelovanja nije stjecanje profita... 
 
Koja je širina okvira vrata/ulaza u svaku prostoriju? Postoje li pragovi u apartmanu i koja je njihova visina? Je li sanitarni čvor prilagođen (ručka u tuš kabini i kod wc-a, spušteni umivaonik, walk in tuš, ulazak u tuš kabinu, prostor pored wc-a)?  Kakav je ulazak u sam objekt (stepenice, rampa)? Ima li kuća za odmor dizalo?
Vjerujemo da Vam to nisu prva pitanja kod traženja smještaja, no osobama s invaliditetom koji žele i vole putovati slična pitanja su među najvažnijima pri odabiru turističkog smještaja.
Udruga Centar za razvoj vrijednosti izradila je priručnik 'Pristupačan turizam za osobe s invaliditetom'. U priručniku su sabrane jedinice pristupačnog smještaja za osobe s invaliditetom po cijeloj Republici Hrvatskoj. Sve jedinice u priručniku imaju prilagođene prostorije bez pragova, dovoljno prostora za manevar kolicima te prilagođen sanitarni čvor. Vjerujemo da će ovaj priručnik biti od velike koristi osobama s invaliditetom i olakšati im planiranje svojeg putovanja već ovo ljeto.
Priručnik možete besplatno preuzeti ovdje.
 

Kongres obiteljskog smještaja u Splitu

Hrvatska udruga obiteljskog smještaja organizira 2. Kongres obiteljskog smještaja u ponedjeljak, 27. ožujka 2023. u Hotelu Radisson Blu u Splitu. Kongres u suorganizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije namijenjen je svim nositeljima obiteljskog smještaja, dakle svim iznajmljivačima.
- Ove godine idemo u punoj snazi, trajat će dva dana, a obilježit će ga predavanja domaćih predavača. Na Kongresu sudjeluju gosti predavači i iz Francuske, Italije i Slovenije koji su na čelu udruga i organizacija koji se bave poslovanjem obiteljskog smještaja, te će nas uputiti u novitete i načine na koji se svaki mali iznajmljivač može istaknuti od konkurencije. Po broju iznajmljivača smo prva županija u Hrvatskoj i zato ga organiziramo u Splitu. Interes je velik, broj sudionika je ograničen i pozivamo sve zainteresirane da se prijave  - kazala je predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković te dodaje kako je cilj ovoga projekta približavanje krajnjem iznajmljivaču.
Marković je poručila kako je glavna svrha kongresa upoznavanje iznajmljivača s novim trendovima, brendiranjem i potporama obiteljskom smještaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji te poreznom politikom. Gosti predavači zastupat će teme koji su iznajmljivačima od važnosti u uspješnom poslovanju..
 
Privatni smještaj 'temelj' je turizma, stoga treba biti pažljiv u bilo kakvom novom oporezivanju tog smještaja, poručeno je u subotu sa Foruma obiteljskog smještaja (FOS). Više od 106 tisuća domaćinstava bavi se privatnim iznajmljivanjem više od 600 tisuća kreveta što čini oko 60 posto ukupnog smještaja, istaknuto je na 7. FOS-u u organizaciji Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji je okupio oko 300 sudionika-privatnih iznajmljivača iz cijele Hrvatske, s ciljem rasprave aktualnih tema.
- "Sve dok u Hrvatskoj nema dovoljno hotela, u čemu za mediteranskom konkurencijom zaostajemo dva do tri puta, obiteljski ili privatni smještaj će imati jako važnu ulogu u turističkoj ponudi" - rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Važno bi, naglasio je, bilo klasificirati ponudu smještaja da se odvoji rentijerstvo od smještaja u domaćinstvima, jer rentijerstvo je ne samo nelojalna konkurencija privatnom i drugom registriranom smještaju, nego i dodatni pritisak na komunalnu i drugu infrastrukturu, a bez davanja koja plaćaju domaćinstva koja se time bave. S obzirom na ulaganja, smatra da taj smještaj treba imati dulju sezonu, sada ima tek 15 postotnu godišnju popunjenost.
Savjetnik za razvoj turizma u lokalnoj zajednici i jedan od najboljih poznavatelja kretanja u obiteljskom turizmu Nedo Pinezić istaknuo je kako je ta vrsta turizma važna za mnoge  lokalne zajednice i ostanak mladih u njima, pa stoga i svaka porezna intervencija u taj segment treba biti dobro promišljena i pažljiva...
 
U srijedu 15. ožujka 2023. održana je konferencija 3T - Tourism, Travel & Tech u organizaciji IT magazina BUG. U to prohladno jutro u osvit još jednog proljeća, posjetitelji konferencije su došli u zagrebački Kaptol centar po solidnu dozu optimizma. Konferencija je to koja spaja turizam i tehnologiju, bez koje turizam u suvremenom obujmu ne bi postojao, a u svom 6. fizičkom i online izdanju okupila je stručnjake iz različitih područja turističkog i IT sektora kojima je isporučila aktualna stajališta o trendovima i prognozama u poslovanju. 3T je najavljena kao rasprava o mogućnostima upotrebe AI u turizmu i taj motiv se provukao kroz gotovo sva izlaganja, uz zajedničke zaključke - AI nikada neće zamijeniti čovjeka, Hrvatska još može biti predvodnica u realizaciji maksimalne održivosti turizma na Mediteranu, a ponuda za cjelogodišnji turizam uopće nije upitna..