Posljednji dalmatinski grad u kojem je industrija preživjela

OmišPremda se u javnosti pojavljuju rjeđe od sredozemnih medvjedica, prave tvornice - one iz priča naših očeva: sa širokim halama, moćnim strojevima i trećim smjenama - čak je i u Dalmaciji moguće pronaći. Vjerovali ili ne, ipak nije sve opustošeno, opljačkano i razmontirano. Dapače, odmah uz more, na samo dvadeset kilometara od Splita, nalazi se oaza iz koje se napajaju radničke familije. Plaća, istina, nije kao u bankarskom sektoru, ali, da kucnemo o drvo, ne kasni. I tako već godinama. Usprkos tranziciji, privatizaciji i recesiji. Dakle, u Omišu smo. Posljednjem dalmatinskom gradu u kojem je industrija preživjela. Ako ste još uvijek skeptični, pođite do 'Omiala', 'Galeba' i 'Cetine'. Ili, ako vam je jednostavnije, pročitajte ovu priču u četiri nastavka. Priču s direktorima tvornica u kojima proizvoda - aluminijskih posudica, gaćica i tjestenine - doslovno ima za izvoz ...

OMIŠ

Posljednji dalmatinski grad u kojem je industrija preživjela

Još industrija u Dalmaciji ni propala! U Omišu preživjele tri proizvodne perjanice ...

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Omiš
  foto: Ante Čizmić / Cropix

Na kvizu uzaludnih znanja, poput, recimo, državne mature, pitanje o propalim dalmatinskim tvrtkama, negdašnjim industrijskim perjanicama, nesumnjivo bi, samo da ga se itko usudi postaviti, ulazilo u red lakših. I najveći kampanjci s lakoćom bi, naime, mogli nabrojati desetke firmi koje su šaptom padale pred novim, svijetu još nepoznatim poretkom u kojega je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća zakoračila mlada hrvatska država. A na tom popisu našlo bi se mjesta i za one tvrtke koje, svjedoci smo, još uvijek padaju. Ili se, pak, žuljevitih koljena nikako ne uspijevaju podići.

dalmacija dugi rat

No, što je s onima koje su opstale? Ima li ih uopće? Gdje se kriju i koliko biste za njih bodova na testu dobili?

Premda se u javnosti pojavljuju rjeđe od sredozemnih medvjedica, prave tvornice - one iz priča naših očeva: sa širokim halama, moćnim strojevima i trećim smjenama - čak je i u Dalmaciji moguće pronaći. Vjerovali ili ne, ipak nije sve opustošeno, opljačkano i razmontirano.

Dapače, odmah uz more, na samo dvadeset kilometara od Splita, nalazi se oaza iz koje se napajaju radničke familije. Plaća, istina, nije kao u bankarskom sektoru, ali, da kucnemo o drvo, ne kasni. I tako već godinama. Usprkos tranziciji, privatizaciji i recesiji.

Dakle, u Omišu smo. Posljednjem dalmatinskom gradu u kojem je industrija preživjela.

Omiš
  foto: Ante Čizmić / Cropix

Ako ste još uvijek skeptični, pođite do 'Omiala', 'Galeba' i 'Cetine'. Ili, ako vam je jednostavnije, pročitajte ovu priču u četiri nastavka. Priču s direktorima tvornica u kojima proizvoda - aluminijskih posudica, gaćica i tjestenine - doslovno ima za izvoz! ...

NASTAVLJA SE ...
 

Povezani članci

Who's Online

We have 296 guests and no members online