Vaterpolo klub KORENAT Dugi Rat

VK Korenat logotipVaterpolo klub KORENAT službeno je osnovan i registriran u HVS 1994.g, no neslužbeno djeluje od ljeta 1992. kada je nastao spajanjem dvije male skupine vaterpolo rekreativaca i entuzijasta koje su djelovale na području općine Dugi Rat (ekipa iz 'Ville' i ekipa s 'Malog Rata') a koje su se u sparnim ljetnim danima osvježavale igrajući vaterpolo (popularnu 'viktoriju' - igra na jednu 'branku') na mjesnim plažama ...

Nakon jedne prijateljske utakmice između ekipa 'Vile' i 'Malog Rata' došlo se na ideju za osnivanjem vaterpolo kluba. Od igrača dvaju sastava stvorena je osnovna igračka baza kluba, a rukovodećih dužnosti su se prihvatili Slobodan Tomić - predsjednik kluba i Andrija Franović - tajnik kluba.

VK Korenat u ljeto 1994. Treba istaknuti potporu tadašnjeg načelnika općine g. Branka Vojnovića u tom naumu. Izrada neophodnih rekvizita, dviju 'branki', konopaca za označavanje terena, semafora, povjerena je sportskom entuzijastu, g. Milanu Saraču.

Današnji sastav Upravnog odbora kluba, pored predsjednika Tomića i tajnika Franovića, čine njegovi članovi Darko Utrobičić, Armando Terzić, Jure Runtić, Toni Smirčić i Mladen Banović. Počasni predsjednik kluba je g. Stanko Bandalo.

Prije osnivanja VK KORENTA u Oriju je djelovao i vaterpolo klub ORKAN, no bilo je to u kraćem periodu od 1952. - 1955. Sve svoje treninge i utakmice vaterpolisti Korenta održavaju u Dugom Ratu, u Portu Orij.

Prije reflektora igralo se samo po danuPrvih godina utakmice su se igrale s početkom u 18:30 h, no što zbog velike vrućine i malog broja gledatelja u tom neprikladnom terminu, postavljeni su reflektori, uz pomoć tadašnje načelnice Svjetlane Ećim. Od tada se utakmice igraju u 21.00 h što je znatno povećalo zanimanje za vaterpolo u mjestu i podiglo broj gledatelja.

VK Korenat je uz VK Omiš i VK Rogotin idejni pokretač i osnivač 3. HVL. Liga je osnovana 1995 g. pod okriljem HVS, i održava se od tada svako ljeto. Liga "Jug" je podjeljena u tri skupine: Splitsku, Šibensku i Dubrovačku, čiji pobjednici na kraju razigravaju za pobjednika.

Korenat u GradacuNajveći uspjeh kluba je osvajanje prvog mjesta u skupini 'Split' u sezoni 2000., kao i drugo mjesto na turniru u Gradacu, te drugo mjesto u sezonama 1999. i 1997., dok u juniorskoj kategoriji 2 mjesto u sezoni 2001 i 1998, te 2 mjesto na Pharos cup-u 2000.

Natjecateljsku sezonu 2001 završili smo na trećem mjestu što je podbačaj u odnosu na prethodnu kad smo kao pobjednici svoje skupine razigravali za ulazak u drugu ligu.

Od nastanka kluba osnovna zadaća nije samo polučiti što vrijedniji rezultat, nego zainteresirati i animirati što veći broj djece s područja općine za vatepolo i sport općenito, tako da osim seniorske ekipe klub ima juniorsku i ekipu mlađih kadeta.

Škola plivanja za najmlađe, kroz koju prođe 20-30 djece, djeluje i zimi na bazenima u Poljudu u stalnom subotnjem terminom uz organizirani prijevoz i stručnog voditelja.

VK KorenatSvi članovi juniorske i ekipe mlađih kadeta su s područja općine Dugi Rat (Bajnice, Krilo Jesenice, Sumpetar, Mali Rat, Orij, Dugi Rat, Duće), dok seniorsku ekipu čine prvenstveno igrači iz neše općine, te igrači koji su prestali aktivno igrati vaterpolo a vezani su rodbinskim ili poslovnim vezama za Dugi Rat, i jedan (ili dva) dvojno registrirana nadarena juniora iz Splitskih klubova.

Glavni pokrovitelj dugoraćkih vaterpolista je općina Dugi Rat koja osigurava najveći dio neophodnih financijskih sredstava za rad kluba iz općinskog proračuna za sport. Valja nam navesti i zahvaliti se povremenim sponzorima tvrtki "Dalmacija-Iskra" iz Dugog Rata, te prijateljima kluba g. i gđi. Ćaleta, koji pomažu u svakom trenutku i financijski i materijalno i bez čije pomoći bi bilo puno teže uspješno završiti sezonu.

Publika u Portu OrijZahvaljujemo se ovdje i mještanima Orija, koji su nam pružili podršku kod postavljanja vaterpolo igrališta u Portu Orij, te koji imaju puno strpljenja i razumjevanja za naše bučne treninge i utakmice.

Posebno treba zahvaliti dvojici trenera, Alenu Novakoviću za 5 godina uspješnog treniranja i Momi Ćurkoviću (1997, 2002), koji su svojim znanjem, iskustvom i radom bitno pridonjeli kvaliteti i popularizaciji vaterpola u našoj općini, te posmrtno prvom kapetanu, Sergiju Bonačiću, koji je tragično preminuo 1994. u 22 godini.

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online