Zanimljivosti..

Ljepote sporta

mlada GrkinjaOno što nije imao muda (ili volje, ili vremena,..) napraviti naš Cropix, krajem 2008. napravio je njegov kolega Vladimir Dugandžić Dugi, poznati splitski fotoreporter! Popularni Dugi je na više međunarodnih vaterpolskih natjecanja okom foto kamere uz brojne sportske detalja s utakmica, atraktivne poteze, lijepe golove, ali i obrane, pokušao uhvatiti i golu istinu u bazenu, za utakmica najboljih svjetskih vaterpolistica. Veliki meštar kamere oboružan strpljenjem i dobrim teleobjektivom uspio je zabilježiti neke od najljepših, neki bi rekli i najškakljivijih (ali mi nismo takvi), trenutaka s ženskih svjetskih i europskih vaterpolo prvenstava. Dvanaest probranih slika našlo se na lijepom kalendaru koji je posve drugačiji od svih ostalih: osim što je tiskan u samo 101 primjerak, za uski krug prijatelja (zahvaljujući našem dugoratskom Cropixu jedan je moj! Hvala Sipa!, hvala Dugi!), na njemu se nalazi 12 fotografija ponajboljih svjetskih vaterpolistica, koje su, osim akcije u bazenu, publici slučajno i nepredviđeno darovale i pogled na svoje gole grudi ...

Ljepote sporta

Piše: Mladen Banović

Kalendar za novo sritno i berićetno 2009. po redu lito već ponosno krasi zid jednog splitskog ureda. Kolegice nemaju ništa protiv. Dapače, jedna je još lani na zid ponosno okačila kalendar ragbijaša Nade...

gole vaterpolistice

- Ove su fotke nastajale na svjetskim i europskim vaterpolskim prvenstvima u Melbourneu, Firenci, Budimpešti, Beogradu... Jednom je jedan moj mentor rekao kako treba znati gledati. A pritom i hvatati one najsitnije trenutke u kojima suparnice u žaru strasti u bazenu jedna drugoj maknu kostim, na tren pokazujući golo tijelo. Fotoreporterski gledano, za nas su to poslastice – kazao je Vladimir Dugandžić Dugi nedavno u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, kojem je u dizajniranju kalendara ruku dao Dragan Stojković.

gole vaterpolistice


U Slobodnoj Dalmaciji pred kraj 2008. godine izašao je članak o ovom atraktivnom kalendaru "Život je lijep" novinarke Tanje Šimundić Bendić. Evo nekoliko detalja iz njega ...


Svaka slika priča priču

Svaka fotografija ima i svoju priču, pojašnjava Dugi, napominjući kako hvatanjem ovakvih trenutaka nije izmislio toplu vodu. Slučajno pokazane ženske sportske grudi u kadar vole loviti i drugi prekaljeni fotoreporteri, no rijetki od njih u arhivu imaju sačuvano nešto poput fotke mlade Grkinje kojoj je u igri kompletno otpao gornji dio kostima.

gole vaterpolistice

- To je bio poseban trenutak, do kraja utakmice s Nizozemkinjama su ostale samo sekunde. Ali, njoj je ispao kostim i u trenu je trebala odlučiti hoće li obući drugi ili pucati na gol. Pucala je na gol. Nije se mislila oko golih grudi, ekipa i rezultat su joj bili važniji. A ja sam taj trenutak uhvatio u kadar – kaže Dugi.

Njegov je kalendar i svojevrstan protest, jer on želi pokazati fotografije koje ne pronalaze baš tako lako put do stranica novina.

- Treba pronaći nešto novo, nešto što se ne vidi, što živi samo djelić sekunde. Tu leži draž našeg posla. Zato sam kalendaru i dao naziv “Život je lijep”. Želio sam svojim prijateljima predati pozitivu, radost života -  poručuje Dugi.


A zašto nema Hrvatica?

Na kalendaru nema djevojaka iz Hrvatske jer se naš ženski vaterpolo, unatoč sportskim uspjesima djevojaka iz splitske "Bure" (višestruke prvakinje države i osvajačice kupa), još uvijek nije probio na svjetsku pozornicu - pojašnjava Dugandžić.

Veli kako je jedan njegov prijatelj samo zbog ovakvih snimki kupio profesionalnu fotografsku opremu i uputio se na natjecanje u Malagu, ali rezultati su mu bili slabi.

Iskustvo je ipak presudno.

gole vaterpolistice

Kad već spominjemo iskustvo, kojeg ne fali ni našem Cropixu, Anti Čizmiću, red je barem objasniti čemu ona rečenica o "mudima" s početka članka...

Ima već par godina da nagovaram našeg Cropixa da napravi za dugoratske prilike prilično smion kalendar - umjetnički kalendar naših (punoljetnih!) rukometaša Hrvatskog dragovoljca!

Prije neku godinu sličan kalendar napravile su australske sportašice, preklani i rukometaši Celja i jedna drugoligaška rukometna ekipa sa Kvarnera, i svi su oni izazvali veliki interes javnosti, a ni financijski efekt (svi kalendari bili su razgrabljeni) nije za bacit, pogotovo u dugoratskim prilikama, pa makar skupili samo par stotina (tko daje tisuću?) kuna. Bit će dostatno za feštu...

I tako je i ovo nedavno blagdansko vrijeme prošlo s spajanjem blagdana ali i opet bez spajanja Cropixova gušta (rukomet) i profesije (fotografija) i zabave (zafrkancija tijekom ali i poslije izrade, te nakon izlaska kalendara u javnost).

Istina, bilo je lani nekakvih stidljivih "pokušaja" na ovu temu. S Streljane je nekako na neki popularni Portal došlo par "umjetničkih" fotografija naših zgodnih sportaša s rukometnim balunima razmještenim na "strateškim" mjestima, no prije nego što im je počela značajnije rasti popularnost kod djevojaka, pa i djevojčica (na sliku se tko zna kako "ugurao" i jedan stariji tada malojetnik) iste su povučene (zbog te nepunoljetne osobe) u Cropixov tajni foto-bunker, mame su mogle odahnuti, a djevojke su još danima zvale tajnika kluba moleći i kumeći za barem umanjenu skeniranu fotografiju svojih simpatija, o čemu ovaj, naravno, nije imao pojma, a navala je bila tolika da je tajnik skoro morao promjeniti broj mobitela.

Hrvatski dragovoljac

Da li je napokon došlo vrijeme, ili ćemo morati pričekati duže nego na objavu ovog članka, za prvi umjetnički kalendar naših sportaša u režiji našeg Cropixa, dilema je koja će ostati bez odgovora barem do sljedećeg prosinca...

Srećom, ono što nije imao muda (ili volje, ili vremena,..) napraviti naš Cropix, krajem 2008. (i prije!) napravio je njegov kolega Vladimir Dugandžić Dugi, poznati splitski fotoreporter, pa tako imamo o čemu ovdje pisati.

Uostalom, puuno mi je lipše vidit na kalendaru ovu mali Grkinju (kad se Spajsica Jele već ostavila vaterpola) ...

gole vaterpolistice

... nego Našega Marina ili Dragu Slinu.


Drago Vojnović

Povezani članci

Who's Online

We have 233 guests and no members online