Stručnjaci uzalud upozoravaju: Trogir - Omiš najopterećenija cesta u državi

cestaStručnjaci već godinama uzalud upozoravaju da su prioritet u cestogradnji upravo dalmatinske prometnice. Dionica Trogir - Omiš trebala bi biti što prije dovršena jer je sada na njoj najveće prometno opterećenje u državi, veće od čvora Lučko pred Zagrebom. Izgradnja brze ceste Trogir - Omiš bila je predviđena u tri faze: Trogir - Solin, Stobreč - Dugi Rat, Dugi Rat - Omiš. Od Stobreča do Omiša cesta je trebala ići južnom padinom Mosora, iznad Podstrane, Jesenica i Duća, a planirana je gradnja četiriju čvorišta. Političari moraju prestati misliti na politiku i struci dati priliku kako bi se konačno počele graditi ceste oko Splita, od Omiša do Trogira, te što bolje povezati sjever i jug zemlje. Sada je došlo vrijeme da svi koji mogu neka pomognu - kaže Ivan Vulić iz Sektora za građenje Hrvatskih autocesta ...

DALMATINSKE PROMETNICE JOŠ UVIJEK NA ČEKANJU

Stručnjaci upozoravaju: Trogir - Solin najsmrtonosnija cesta

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

cesta Stručnjaci su već nekoliko puta upozoravali na probleme, pokušavajući ukazati na prioritete, vodeći se u prvom redu prometnim opterećenjem kao jednim od glavnih kriterija, no do sada, bez ikakvog odjeka. Tako bi dionica Trogir - Omiš trebala imati prioritet jer je sada na njoj najveće prometno opterećenje u državi.

Primjerice, čvor Lučko, ulaz na autocestu s kojega će se uskoro opet spominjati velike gužve, još uvijek ima manje vozila. Iako je cesta u Stobreču dnevno prosječno opterećena s čak 59.182 vozila, a ona solinska s više od 47 tisuće vozila, stalne gužve i te kako upozoravaju da i ove ceste moraju ući među prioritetne planove.

Izgradnja brze ceste Trogir - Omiš bila je predviđena u tri faze: Trogir - Solin, Stobreč - Dugi Rat, Dugi Rat - Omiš. Od Stobreča do Omiša cesta je trebala ići južnom padinom Mosora, iznad Podstrane, Jesenica i Duća, a planirana je gradnja četiriju čvorišta.

Kod dionice Trogir - Solin jako je bitna i sigurnosna dimenzija, tvrde u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, jer je ova dionica jedna od najopasnijih cestovnih dionica u državi, a brojka od više od stotinu poginulih u 11 godina, potvrđuje da se radi o najsmrtonosnijem pravcu na hrvatskim cestama.

 Drame na magistrali kroz Kaštela bilježile su se cijeloga ovog ljeta, posebno vikendima, kada su kilometarske kolone bile svakodnevica. Za vrijeme kišnih dana, uz postavljenu signalizaciju, te uz brojne priključke na cestu stvaraju se gužve, dok prometne nezgode uzrokuju pravi kaos.

cestaBolje ceste potrebne su i za bolje rezultate u turizmu, o kojem u velikoj mjeri ovisi i državni proračun - kaže Ivan Vulić, kako bi se autocesta što bolje povezala s obalom.

Upravo zbog toga, smatraju svi stručnjaci, potreban je stručni pristup kako bi se pronašli prioriteti i među pravcima Prgomet - Plano, Vučevica - tunel - Kaštela, Klis - Solin, Blato na Cetini - Omiš, Tunel “Ravča” - Drvenik.

Preostala cestovna infrastruktura bila je predviđena Programom gradnje i održavanja 2009.- 2012. U istom Programu su i Most kopno - otok Čiovo, spojna cesta Zagvozd - Imotski, obilaznica Dicma i Sinja, hvarska cesta Sućuraj - Jelsa, Dugi Rat - Naklice.

Povezani članci

Who's Online

We have 79 guests and no members online