Split: Stručnjaci u raspravi na temu istraživanja nafte u Jadranu

Dvodnevna radionica 'Iskorištavanje nafte i plina iz podmorja: koristi, prijetnje i izazovi' počela je u srijedu,27.5.2015. ujutro na Ekonomskom fakultetu. Stručnjaci i znanstvenici zainteresiranoj će javnosti argumentirano govoriti o ključnim izazovima, rizicima i prednostima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, temi koja je podijelila hrvatsku javnost. Organizatori ove dvodnevne radionice - međunarodna udruga The International Emergency Management Society (TIEMS), Sveučilište u Splitu, Agencija za ugljikovodike i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, očekuju veliki odaziv na radionicu, te pozivaju sve građane da se pridruže i sudjeluju u raspravi ...

RADIONICA

Iskorištavanje nafte i plina iz podmorja: koristi, prijetnje i izazovi

Izvor: Dalmatinski portal

Među više od 20 hrvatskih i svjetskih stručnjaka u područjima energetike, sigurnosti i društvene odgovornosti, vjerojatno je najpoznatije ime William Wolf, norveški stručnjak, koji više od 15 godina radi kao tehničko-procesni inženjer za sigurnost u Europskom centru za istraživanje mora.

Uz Wolfa, o norveškom iskustvu vezano uz problematiku sigurnosti prilikom iskorištavanja nafte i plina, govorit će mr. Magne Ognedal, bivši generalni direktor norveške tvrtke Petroleum Safety Authority, specijalizirane za sigurnost na moru i povezanih objekata na kopnu, koji je veći dio svog radnog vijeka proveo u industriji sigurnosti radnog okruženja na norveškim naftnim platformama.

Mr. Darko Domović, tehnički savjetnik Oil Spil Education centra u Rijeci, jedan je od domaćih stručnjaka, koji će držati predavanje na temu iznenadnih onečišćenja mora i potrebe njegove nadogradnje za intervenciju kod velikih izljeva. Osim što je radio u regionalnom centru za onečišćenja i hitne slučajeve na Malti, iskustvo je stekao kao voditelj operacija u slučaju izljeva nafte u Jadranu u INA-inom Odjelu za okoliš.

O potencijalima iskorištavanja Jadrana govorit će akademik i doktor znanosti Mirko Zelić, redoviti profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu te član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Osim iznimno bogate karijere upravo u području proizvodnje nafte i plina, Zelić je autor osam inovacija koje su znatno utjecale na proces proizvodnje nafte i plina, te patenta za bolje zbrinjavanje otpada u duboke geološke formacije.

Prof. dr. sc. Igor Dekanić održat će predavanje na temu 'Tehnološki, ekološki i ekonomsko-koncesijski argumenti za istraživanje ugljikovodika u RH'. Dekanić je, osim što je bio savjetnik i pomoćnik ministra za znanost i tehnologiju, karijeru gradio i u INA-i. Trenutno je redovni profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu, a autor je šest knjiga i 90-ak znanstvenih i stručnih radova iz područja ekonomike naftne privrede, energetike i strategije razvoja. Obnaša i dužnost zamjenika predsjednika Znanstvenog vijeća za energetiku HAZU-a.

Povezani članci

Who's Online

We have 403 guests and no members online