Crkvi u Katunima novi krov i kampanel

Počinje druga faza rekonstrukcije župne crkve Posrednice svih milosti u župi Katuni-KreševoOvih bi dana trebala početi druga faza radova na rekonstrukciji župne crkve Posrednice Svih Milosti u župi Katuni-Kreševo. Sakralno zdanje od sedamsto četvornih metara izgrađeno je početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća na inicijativu mariologa svjetskoga glasa fra Karla Balića i od tada je doživjelo nekoliko preinaka. - U zadnje vrijeme je krov crkve počeo prokišnjavati jer je salonitno krovište gotovo potpuno propalo. Umjesto krpanja odlučili smo se na temeljitu obnovu - kaže župnik don Većeslav Šupuk ...


KATUNI - KREŠEVO

Počinje druga faza rekonstrukcije župne crkve Posrednice svih milosti u župi Katuni-Kreševo

Crkvi u Katunima novi krov i kampanel visok 30 metara

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- U zadnje vrijeme je krov crkve počeo prokišnjavati jer je salonitno krovište gotovo potpuno propalo. Umjesto krpanja odlučili smo se na temeljitu obnovu. Prema projektu tvrtke G-D-ARH d.o.o., građevinsko poduzeće “Akropolis” iz Stobreča nadogradit će objekt za dodatnih pet metara, izgraditi novi 30 metara visoki kampanel, te potpuno novo krovište u obliku križa - riječi su župnika don Većeslava Šupuka.

računalna simulacija izgleda crkve u Katunima - Kreševu
  Računalna simulacija izgleda crkve u Katunima - Kreševu


Za grube radove 2,5 milijuna kuna

Radovi će se odvijati u nekoliko faza. Tako da će samo za grube radove župa platiti 2,5 milijuna kuna, a u skladu s financijskim mogućnostima ići će se u daljnje radove. Glavni cilj agilnog i upornog katunsko-kreševskog župnika jest ostvarenje želje mariologa dr. fra Karla Balića, o crkvi Posrednice Svih Milosti kao hodočasničkom mjestu.

U prilog tome ide činjenica što je taj najveći sin tog kraja, čiji zemni ostaci počivaju u župnoj crkvi, na drugom Vatikanskom koncilu iznio tezu o Gospi kao posrednici svih milosti, što je poslije definirano kao sigurna nauka.

- Budući da je župa investitor, a financijski nam je pomogla i Nadbiskupija, Općina Šestanovac i u manjem obujmu Županija, pozivam svoje župljane, poglavito one koji žive izvan župe, a ima ih podosta, da i oni pomognu izgradnju crkve. Ne želim ni od koga ni kune primiti ako to nisu učinili iz vjere i ljubavi prema svojoj župnoj zajednici - napominje fra Šupuk.

Međutim, izgradnju pomalo usporava paralelna izgradnja mrtvačnice u krugu crkve, što dodatno opterećuje proračune župljana tog kraja, jer se oba projekta izvode uglavnom od milodara vjernika.

gangaši iz Radobilja
 Gangaši iz župe Radobilja

- Upravo želim da iz ljubavi i žrtve ovog vjernog puka, ova crkva bude naš ponos, a uvjeren sam da će naš trud Svevišnji stostruko nagraditi - zaključio je, dodajući kako je ovaj zahvat kruna njegova župnikovanja u župi Radobilji, a ove zahtjevne radove sa svojih 75 godina života naziva svojevrsnim labuđim pjevom.