Filmska večer srijedom: 'Istočno od Bukurešta', rumunjska komedija

Filmska večer srijedom

Svake srijede novi film na otvorenom u Dugoraćkom "ljetnom kinu". Ove srijede (31. srpnja) navečer na Poljičkom trgu u Dugom Ratu s početkom u 21 sat pogledati ćemo simpatičnu rumunjsku komediju "12.08, Istočno od Bukurešta". Dojmljiv je to film rumunjskoga filmaša Corneliuja Porumboiuja (inače redatelja poznatog rumunjskog filma Policist, Adjectiv) o padu komunističkog režima i totalitarnog načina vladavine rumunjskog diktatora Nicolae Ceauşescua... Više od desetljeća nakon rumunjske revolucije vlasnik male TV postaje Virgil Jderescu (T. Corban) poziva u svoj studio umirovljenog povjesničara Piscocija (M. Andreescu), osamljenika koji zbog male mirovine radi kao Djed Božićnjak, te Manesca (I. Sapdaru), prezaduženog alkoholičara, ne bi li u emisiji uživo prodiskutirali prirodu revolucije te  pokušati odgonetnuti je li u njihovu mjestu Valsuiuju uopće bilo revolucije. Rasprava će biti vrlo zanimljiva, čak mjestimično žučna, a bit će prekidana telefonskim pozivima gledatelja TV Dugi Rat ...

FILMSKA VEČER SRIJEDOM

12:08 Istočno od Bukurešta  (A Fost sau n-a fost?)

Redatelj i scenarist: Corneliu Porumboiu
Uloge:   Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Sapdaru, Mirela Cioaba, Luminita Gheorghiu
Zemlja:  Rumunjska
Godina:  2006.

Rumunjski diktator Nicolae Ceauşescu je sišao s vlasti u 12:08 sati, 22. prosinca 1989. godine, istog dana kada je bila Rumunjska revolucija, što je označilo kraj komunističkog režima. Film na osebujan način svjedoči o jednom prijelomnom trenutku Rumunjske.

Film je osvojio nagradu za najboljeg debitanta na Filmskom festivalu u Cannesu, a na Zagreb Film Festivalu osvojio je posebno priznanje žirija.

Povezani članci

Who's Online

We have 215 guests and no members online