Potpiši za referendum

Radnici za referendumSindikati su u srijedu počeli dvotjednu akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu kojima bi se, po njihovoj ocjeni, urušio sustav kolektivnih ugovora. Kako bi prisilili vlast na raspisivanje referenduma, sindikalci do 23. lipnja u ponoć moraju prikupiti potpise 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno oko 450.000 ljudi. Državnom izbornom povjerenstvu uputili su zahtjev za očitovanjem o točnom broju potpisa potrebnih da bi Hrvatski sabor donio odluku o provedbi referenduma, a na građane koji se žele potpisati apeliraju da sa sobom ponesu jedinstveni matični broj građana (JMBG), jer je to nužan identifikacijski podatak ...


REFERENDUM


Jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima?


Izvor: HINA


U prikupljanje potpisa uključila se "vojska aktivista", članova sindikata i građana koji su se željeli priključiti, koji će tijekom idućih 15 dana prikupljati potpise na trgovima, ispred poduzeća i ustanova, škola i bolnica u svim hrvatskim županijama i gradovima, te po selima, najavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević.

Referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima".

Time bi se građani izjasnili protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a po kojima bi prava iz kolektivnog ugovora vrijedila još samo šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora. Također se omogućuje otkazivanje svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme.

 Poslušnost ili ponos i građanska odgovornosti?  

Piše: Sizif / kastela.org
Izvor: kastela.org


Napokon je započelo sindikalno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o novom prijedlogu Zakona o radu. Pokušati će ostvariti ono što nikom do sada nije pošlo za rukom i prikupiti 450 000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.

Upravo zbog toga odlučili su se javno obratiti za pomoć raznim nevladinim udrugama, Crkvi, oporbenim strankama i svima onima čije ime nešto znaći u ovoj zemlji. Potporu nekih udruga, estradnjaka i oporbenih stranaka već su i dobili.

Na prvi pogled rekli bismo logičan potez sindikalnih vođa. I zaista, je, logičan je. Ali upravo je ta logičnost ono što mene muči.

Sada već davno, tamo 90.-te mislio sam da će dolaskom demokracije nestati i ona partijska stega i da će građani neovisno o političkim vođama razmišljati svojom glavom i gledati ono što je za njih najbolje.

Ako je gledati po rečenoj logičnosti čini se da to još uvijek nije tako. Jer da je stegu i poslušnost zamijenila građanska odgovornost onda u ovoj situaciji za radnika kakva je danas, sindikati ne bi trebali tražiti ničiju pomoć već bi se radnici odgovorni prema sebi i društvu sami masovno odazvali.

Ponavljam, lijepo je vidjeti Severinu na Trgu bana Jelačića, godi potpora udruga i oporbenih stranaka i hvala im na tome ali ja smatram da je ovo pitanje dostojanstva radnika kao čovjeka i da se ta potpora mora podrazumijevati.

Ako određene stranke ili grupacije smatraju nepotrebnim podržati radničke zahtjeve ne treba ih niti moliti niti prisiljavati već im na izborima reći sve što mislimo o njima.

A stranačka stega? U 21. st., na pragu ulaska u EU, mislim da je jednom zauvijek trebamo ostaviti u ropotarnici povijesti.  Ali i za koga je trpiti? Za ljude čiji prljavi poslovi izlaze na vidjelo još za trajanja njihovih mandata i čiji politički život završava Remetincem?

Zbog vjere u sposobnosti naših tzv. poduzetnika? Možda bih ja i imao vjere u njih da su svoja carstva izgradili vlastitim dugogodišnjim radom, ali je velika većina njih sve dobila pljačkom i dobrim političkim vezama. Čim padne određeni političar odmah pada i s njim povezani poduzetnik. Da li je to sposobnost ili kriminal?

Onaj tko nije vlastitim radom stvorio ili stvarao tvrtku neće nikada znati cijeniti ni rad ni radnika. I trpiti danas takvu spregu politike i kapitala i svjesno raditi u korist vlastite štete a za dobrobit maloj grupici povlaštenih je mazohizam. Ma ne mazohizam, to je ludost.

Mi nikako ne želimo početi razmišljati svojom glavom već stalno čekamo nečije upute. Ma, ostavite se ljudi poslušnosti, velikih vođa i lažnih svemogućih. Svemogući je samo jedan. Samo nezrela društva s manjkom samopoštovanja čekaju upute i traže čvrstu ruku. U zrelim društvima vlada samopoštovanje i građanska odgovornost.

Da li ćete i dalje čekati upute ili pokazati da imate samopoštovanja i građanske odgovornosti, na vama je. Ja sam svoj potpis već dao i odlučio se za ovo drugo.

Važna napomena! Prilikom davanja potpisa obvezno je dati i JMBG. Ne OIB već JMBG! Naime, iako OIB zamjenjuje JMBG, Zakon o referendumu, kao i mnogi drugi, nije usklađen sa promjenama koje su se u međuvremenu dogodile.

Povezani članci

Who's Online

We have 403 guests and no members online