32. Omiško kulturno ljeto: Izložba Ane Tomasović

32. ljetni festival Omiškog kulturnog ljeta, održava se od 18. srpnja do 31. kolovoza 2021., u organizaciji Centra za kulturu Omiš. U ovogodišnjem ljetnom programu sudjeluju: Ljubomir Kerekeš, Robert Kurbaša, Emir Hadžihafisbegović, Krešimir Mikić, Vilim Matula, Filip Juričić, Amar Bukvić Zijah Sokolović, Arijana Čulina, Ivana Giove Župa, Marijan Grbavac, Jelena Miholjević, Dražen Čuček,  Branka Trlin, Ana Maras Harmander, Enes Kišević,  Boris Svrtan itd. Djecu očekuje lutkarska predstava Slon bon ton Kazališta Suncokret.
U glazbenom programu nastupit će: Terezija Kusanović i Vesna Podrug Kossjanenko, Elvis Stanić Group, Bruno Milčetić, Zrinka Posavec, Marko Lasić, Klapa Mirabela, Gradska glazba Omiš.  
U galerijskom izložbenom programu ljeta priređuju se tri izložbe: Ana Tomasović (Dušo, budi boja naranče! Dušo, budi boja ljubavi!); Gorana Gizdavčića (Kad trešnje procvjetaju.); Arijana Čulina (Sve moje boje).      
U franjevačkom samostanu Gospe od Karmela održat će se tri večeri komorne glazbe Festivala Ostinato  - 4rd International Chamber Music Festival Omiš koje je umjetnički osmislio vrsni pijanist i umjetnički direktor Lovre Marušić...

26. SRPNJA / ponedjeljak / 21.00 / Crkva sv. Duha
Izložba / ANA TOMASOVIĆ
DUŠO, BUDI BOJA NARANČE! DUŠO, BUDI BOJA LJUBAVI!
 

Dugoratsko ljeto: Otvorena izložba Abela Brčića

U Galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "Krug" u Kući kulture u Dugom Ratu otvorena je samostalna izložba Abela Brčića, akademskog slikara i likovnog pedagoga iz Korčule. Nakon nikad dužeg uvodnog pozdravnog govora Diane Marić, predsjednice PLU Krug, osvrt na rad i značaj umjetnika podijelio je likovni kritičar i galerist Igor Brešan, a izložbu je nakon kratkog obraćanja samog autora skupu otvorio naš načelnik Tonči Bauk. Potom su ljubitelji likovne umjetnosti, pristigli u nešto manjem broju nego obočno, u lijepom društvu i uz čašicu razgovora razgledali radove korčulanskog majstora i podružili se s autorom, a i međusobno. Još jedna lijepa večer u Krugu..
 
25.07.2021. – nedjelja
Dugi Rat, Poljički trg, 21 sat
Folklorna večer, KUD "Dalmacija“ Dugi Rat
Organizator: KUD "Dalmacija“

U vremenima modernizacije i urbanog načina života, pandemiju da ne spominjemo, često zaboravimo tko smo i odakle potječemo, no postoje pojedinci i udruge koje ne dopuštaju da neka davna vremena padnu u zaborav. Jedno od njih je KUD Dalmacija iz Dugog Rata koje i dalje njeguje tradiciju plesova i nošnji našeg naroda, i to ne samo iz Dalmacije, nego i iz ostalih krajeva Lijepe naše... Poslušajmo ih i pogledajmo i u nedjelju navečer na Poljičkom trgu.
 
Nakon nekoliko mjeseci priprema, dogovora i praćenja situacije članovi KUU Mosor Gata stigli su pred otvaranja Dani Ive Marjanovića 2021., a program je raznolik, usuđujemo se reći, za svakoga ponešto. Komedije, plesovi, i pjesma će odzvanjati Gatima sljedećih 4 tjedna. Program Dana potražite u nastavku članka. Dobrodošli!
 

Dugoratsko ljeto: Samostalna izložba Abela Brčića

23.07. 2021. – petak
Dugi Rat, Galerija PLU Krug (stara općina), 21:00 sat
Izložba slika galerije Brešan
Samostalna izložba Abela Brčića
Organizator: PLU Krug

"Pri prvom susretu sa slikama Abela Brčića, nemoguće se oteti prvom sugestivnom dojmu, radraganosti kojom se autor obraća motivu."

"Ta razigrana djela, ne doprinose "nestašluku" samo nemirom crteža i kompozicije nego i kolorističkom raspjevanošću, poput poetske maštarije, svojevrsne "ode radosti."
 

Gastarbajterska bajka otvara Omiško kulturno ljeto

U nedjelju, 18.7.2021. u 21h, na platou iza Narodne knjižnice Omiš, biti će upriličeno otvaranje 32.Omiškog kulturnog ljeta i to sa izvedbom nove predstave Kazališta Mali princ (koje je od ove godine i službeno profesionalno), komedija Mate Matišića "GASTARBAJTERSKA BAJKA". Režiju predstave potpisuje Petar Buljević, a igraju Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac.
Istu predstavu Dugoraćani, Jeseničani, Dućani i njihovi prijatelji i gosti će moći pogledati već u petak u 21 sat iza Blagajne u starom selu Jesenice, u okviru događanja Dugoratskog kulturnog ljeta.

Više informacija o programu Omiškog kulturnog ljeta potražite ovdje.
 
Najviše razloga za slavlje na sinoć završenom 55. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu imali su momci iz klape Vinčace - Novi Vinodolski koji su osvojili najvrijednije festivalsko priznanje, Zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Ukupno petim trijumfom na omiškoj pozornici (2015., 2016., 2017., 2019. i 2021.) klapa Vinčace postala je najtrofejnija klapa u povijesti omiškog Festivala.
Žiri u sastavu: Rajmir Kraljević, Ivana Tomić Ferić, Mojimir Čačija, Mirko Barišić, Mirjana Siriščević, Velebit Veršić i Blaženko Juračić, drugo mjesto, srebrni štit dodijelio je klapi Kaše iz Dubrovnika dok je treća nagrada, brončani štit prema ocjenama struke pripala klapi Mriža iz Splita. Zlatni omiški leut, prvu nagradu publike osvojila je klapa Stine iz Zagreba. Nesvakidašnja situacija dogodila se u zbroju glasova publike za drugo mjesto. Podjednak broj glasova osvojile su čak tri klape: Sebenico iz Šibenika, Bošket iz Zagreba i Kaše iz Dubrovnika, te su ravnopravno podijelile drugu nagradu, srebrni omiški leut. Treća nagrada nije dodijeljena. Trg sv. Mihovila bio je premalen za sve zainteresirane koji su tražili kartu više za završnicu...
 
17.07.2021.- subota
Dugi Rat, Poljički trg, 21:00 sat                            
Predstava: Na parove razbroj s’                                  
Glumačka družina HISTRION  
                        
Organizator: Općina Dugi Rat i Turistička zajednica općine Dugi Rat

Kvartet komično-romantičnih scena u urnebesnoj izvedbi dvoje glumaca, Ana-Marije Percaić i Hrvoja Klobučara. Četiri para likova, četiri ključna trenutka:
Jadranko i Vedrana su na spoju na slijepo i nadaju se da će ovaj put uspjeti, iako nikad prije nisu uspjeli;
Branka zapravo ne zanimaju žene, ali Jana to ne vidi kao razlog da prestane pokušavati;
Miloš i Svetlana su na ljetovanju u Dubrovniku, kako bi finalizirali razvod, dok se utapaju u koktelima;
Ana se udaje po treći put i usred niza loših predznaka i haljine nalik padobranu ni brat Toni joj nije od pomoći…
Ukratko: komedija puna propitivanja kaotičnog svijeta ljubavi i veza.
Vidimo se večeras (subota) na Poljičkom trgu u Dugom Ratu!
 

FDK Omiš: Završna večer muških klapa

Nakon dvije izborne večeri 55. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2021. koje su održane 3. i 4. srpnja 2021. na trgu Stjepana Radića u Omišu, poznate su sudionice završnice u konkurenciji muških klapa.
Prema ocjenama stručnog povjerenstva u završnici ženskih klapa nastupit ćeo klape Vinčace-Novi Vinodolski, Kaše-Dubrovnik, Mriža-Split, Stine-Zagreb, Bošket-Zagreb, Krunik-Kučine, Sagena-Zagreb, Kolapjani-Sisak, Sebenico-Šibenik i Concordia-Međugorje.
U završnoj večeri stručno povjerenstvo radit će u sastavu Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Rajmir Kraljević, Mojimir Čačija, Mirko Barišić, Velebit Veršić i Blaženko Juračić.
Završnica muških klapa održati će se u subotu, 17. srpnja u 21 sat, na trgu Sv. Mihovila u Omišu. Završnicu će prenositi i Hrvatska televizija,  izravno na jednom od programa HRT-a te iste večeri.
 
U petak, 16. srpnja 2021. g na Trgu Sv. Mihovila u Omišu, podno tvrđave Mirabella, u svečanoj završnici ženskih klapa u programu 55. Festivala dalmatinskih klapa Omiš, odzvanjala je pjesma deset ženskih klapa koje su to pravo izborile na dvjema izbornim večerima.
Stručni ocjenjivački sud u sastavu Rajmir Kraljević, Ivana Tomić Ferić, Mirjana Siriščević, Mojimir Čačija, Blaženko Juračić, Velebit Veršić i Mirko Barišić najveću ocjenu dodijelio je klapi LUŠE iz Splita koje su tako osvojile prvu nagradu i zavrijedile Zlatni štit sa povijesnim grbom Grada Omiša. Publika je također nagradila klapu LUŠE te im je pripao i Zlatni leut. Tako je ova splitska klapa po prvi put postala apsolutni pobjednik.