Komedija 'Državni lopov' opet u Lori

"Državni lopov" je kazališna predstava u kojoj, prema tekstu Fadila Hadžića, čuvenog komediografa, igraju tri mlada BiH glumca - Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Nakon dvanaest sezona, više od stotinu izvođenja, desetaka tisuća gledatelja, predstava u subotu, 23. veljače opet dolazi u Split, u dvoranu Dom HV u Lori gdje počinje u 20 sati. Ulaznice za "Državnog lopova" po cijeni od 80 kuna u prodaji će biti na blagajni dvorane Lora od 16 do 20 sati. Rezervirati ih možee pozivom na 095 527 1852. Ulaznice su u prodaji i na svim prodajnim mjestima Eventima.
. "Državni lopov" je komedija, priča o dvojici zatvorenika koje je sudbina dovela u istu zatvorsku ćeliju, od kojih je jedan - Marko, državni lopov, bivši ali i budući političar, a drugi - Kiki, sitni lopov, ženidbena varalica. Ono što ih spaja je Veronika, žena koja je prevarila obojicu i koja ih je i smjestila u zatvor a da toga nisu niti svjesni. Naravno, neodvojiv dio ove priče je i zatvorski čuvar, Jozo. Zatvor i ljudi koji kao da nemaju skoro ništa zajedničko tako postaju priča o nama samima, slika društva bez nekog dubljeg ulaženja u problematiku, jer cilj je, naravno, da se publika opusti i nasmije, a ne da ostane zaprepaštena sa sličnošću s društvenim događajima u našoj svakodnevnici.
 

Izložba Kažimira Hraste: Kruzer

U utorak, 26. veljače 2019. u 19 sati u Galeriji “Kula” u Splitu biti će otvorena izložba monumentalnog rada u drvu Kažimira Hraste pod naslovom “Kruzer”. Kustos izložbe Dalibor Prančević zapisuje da "Hraste “intervenira kiparskom instalacijom koja je u naravi potaknuta antičkim portretom pronađenim u Dioklecijanovoj palači". Riječ je o djelu impozantnih dimenzija, sazdanom od dasaka promjenjive veličine. Nakana ovako postavljenog kiparskog rada jest posjetiteljima omogućiti ulazak u njegovu unutrašnjosti i pratiti mogućnosti njegove vizualne i semantičke “pokretljivosti". Nova izložba umjetnika čiji se impresivni rad, veliko drveno raspelo, nalazi u našoj župnoj crkvi Svetog Josipa u Dugom Ratu moći će se razgledati sve do do 27. travnja.
 
Axwell, Sebastian Ingrosso i Steve Angello. Tri Lesina prijatelja i ultrapopularna DJ-a (i) ove će nas godine zabavljati na Ultri. Swedish House Mafia stiže na Poljud! Kao prvi službeno najavljeni izvođači novog izdanja Ultra Europe festivala elektronske glazbe. Vojska vjernih obožavatelja Swedish House Mafie iščekivala je njihov povratak na scenu, a super je da će upravo Split biti grad u kojem će ih među prvima opet vidjeti zajedno na sceni.  - "Postoje oni trenuci u životu koje jednostavno ne smijete propustiti, a doček zore na Poljudu, uz spektakularni povratnički nastup Swedish House Mafie je jedan od njih“ – izjavio je Joe Bašić, direktor tvrtke MPG Live, domaćeg organizatora festivala ULTRA Europe koji se ove godine održava od 11. do 18. srpnja u Splitu, na Braču, Hvaru i Visu.
 
Nedavno su javvnosti predstavljene dvije knjige "Knjiga od očaja“ i "Perunova djeca", obje u izdanju Ogranka Matice hrvatske iz Podstrane. Riječ je o romanima Zorana Jurišića, nositelja mnogih kulturnih zbivanja u Ogranku Matice hrvatske u Podstrani, novinara i urednika „Podstranske revije“, zaslužnog organizatora pjesničkih susreta Dobrojutro more, ali i potvrđenog pjesnika i književnika o čemu svjedoče četiri njegove pjesničke zbirke: "Lađa bez kormila“ (2000), "Nebo je moja domovina“ (2004), "Sijač na poljima snova“ (2005), "Pjesni od suza skovane“ (2014) te pjesnički izbor iz godine 2014. Knjige su predstavljene u Zagrebu i u Splitu. U Zagrebu su predstavljači bili dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, Đuro Vidmarović i Mladen Vuković, a u Splitu dr. sc. Miljenko Buljac, Mladen Vuković i Irena Grubišić Čabo.
 

JAZZIMA u GKL Split

Jedini kontinuirani jazz program u Splitu i dalje ostaje pod krovom lutkarskog kazališta, ali ponešto drugačije terminske koncepcije kojoj su marljivi organizatori prilagodili i naziv manifestacije. Osim u veljači, od ove sezone u koncertima izuzetnih jazz glazbenika moći ćete uživati i tijekom ostalih zimskih mjeseci, iz čega je proizašao i novi naziv programa – Jazzima! Svi koncerti bit će održani u Gradskom kazalištu lutaka Split, s početkom u 20 sati. Nadolazeći dio programa ovogodišnjeg ciklusa koncerata je sljedeći:
01.03. Hojsak & Novosel: Perle

U petak, 1. ožujka u 20 sati, u sklopu ovogodišnjeg ciklusa koncerata JazZima! nastupit će Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura) koji su zajednički su glazbeni put započeli u siječnju 2016. objavom prvog singla “Bow vs. Plectrum”. Nakon toga su snimili dva albuma, od kojih jedan s gudačima Zagrebačke filharmonije. “Perle” je njihov treći album u samo tri godine djelovanja, a obuhvaća instrumentalne obrade pjesama najizvođenijeg hrvatskog kantautora  - Zlatana Stipišića Gibonnija koje su zaodjenute u sasvim novo ruho, istkano od originalnih ideja Hojsaka i Novosela, zadržavajući pri tom autentičnost i atmosferu originala.  Hojsak i Novosel na inovativan način spajaju hrvatsku tradiciju sa suvremenim glazbenim izričajem te tako na najbolji način predstavljaju Hrvatsku na brojnim nastupima diljem svijeta. Prije dvije godine su koncertom Bows vs. Plectrum (Gudalo protiv trzalice) oduševili omišku i splitsku publiku pa s nestrpljenjem iščekujemo ovaj novi koncert inspiriran glazbom Gibonnija. Ulaznice se mogu rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1 ili online www.croatia-tickets.com.
 
Postoje li Romeo i Julija 21. stoljeća? Bismo li se danas ubili zbog ljubavi ili ubili ljubav? Kako da ne bude tragično, a ostane magično? Koja je današnje lice i naličje međuljudskih odnosa? Budimo se ili ludimo?
Nakon što je s 'Metodom za brak' i 'Vlaškim poslima' osvojila srce Dalmacije i Splićana, Hit teatar premijerno predstavlja novu komediju 'Julijin balkon'. Ana Vilenica, Mladen Kovačić i Matea Elezović-Brdar su uz niz komičnih situacija, neočekivanih preokreta i osobnih zavrzlama pokušali na scenu postaviti najveću ljubavnu priču svih vremena. 'Spotaknuli' se se o priču najslavnijeg ljubavnog para u povijesti, o 'nesretni' balkon, ali i još nesretniji vlastiti život, no razigranim transformacijama i glumačkom igrom pokušali su zadovoljiti apetite i najzahtjevnije publike.  
Dođite u petak, 8. ožujka 2019. na 'Julijin balkon', pripremite maramice za suze smijalice, a možda pronađete i (svog) Romea ili Juliju.
 
 
U srijedu, 27. veljače 2019 s početkom u 18 sati u splitskoj knjižnici Trstenik U novom izdanju "Razgovora s potpisom", pozivaju ljubitelje poezije uz glazbu, na audio-vizualni doživljaj pod nazivom "Dotakni me stihom uz gitaru". Stihom će vas dotaknuti poznati radijski voditelji i urednici na Radio Splitu: Goran Pelaić i Rodoljub Jović, uz gitaru će zapjevati Nikola Tošić, a glazbeni suradnik Radio Splita, Goran Velić otpjevati dvije operne arije bez glazbene pratnje. Moderatorice večeri su Rada Veštić i Mirjana Nazor. Vidimo se..
 
Narodna knjižnica Omiš poziva na program obilježavanja 20. godišnjice smrti hrvatskog pjesnika i prevoditelja Nikole Milićevića (Zvečanje, 27. studenoga 1922. - Zagreb, 1. ožujka 1999.). U programu koji će se održati u petak, 1.3.2019. s početkom u 19 sati u Narodnoj knjižnici Omiš, sudjelovati će dr. sc Stijepo Mijović Kočan, hrvatski književnik, scenarist i redatelj; Ksenija Prohaska, nacionalna dramska prvakinja i ženska klapa Mirabella CZK Omiš.

Nikola Milićević, hrvatski je književnik i prevoditelj rođen u Zvečanju 27. XI. 1922. Studij jugoslavistike završio 1953. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje je 1965. doktorirao tezom o V. Čerini. Radio je kao novinar, lektor, književni kritičar Vjesnika (1953–55), lektor hrvatskog jezika u Bordeauxu i profesor na Filozofskome fakultetu u Zagrebu (1955–88). Bio je član uredništva časopisa Krugovi (1952–58). Redoviti član HAZU bio je od 1992. Dobitnik je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 1994. Preminuo je 1. III. 1999. u Zagrebu.
 

U Makarskoj peti IKKER

Peti IKKER, Interregionalni kup kuhara europskih regija, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) otvoren je u utorak, 19. veljače, u makarskom hotelu Miramare. Riječ je o dvodnevnom natjecanju deset natjecatelja iz Slovačke, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, pobjednika kulinarskih natjecanja u svojim državama, koji su stigli u Makarsku izboriti se za titulu najboljeg kuhara regije 2019. godine.
- Stručni dio bilo je filetiranje ribe i pravilno čišćenje većeg brancina od kilograma, gdje su naši kuhari morali odvojiti filete tako da im što manje mesa ostane na kosti. Zatim su od fileta pravili hladno predjelo - carpaccio, paštetu, tartar.. Koristili su kojekakve začine, agrume, maslinovo ulje.... Naglasak je bio na tehnikama rezanja i filetiranja, a ne na sam okus jela - objasnio je novinarima Željko Neven Bremec, predsjednik udruge kuhara ŠKMER. U srijedu će se natjecatelji okušati u kuharskim boxevima pripremaju slijedove jela, a uz natjecanje ŠKMER-ovi partneri upriličit će i prezentacije svojih proizvoda, piše Dalmatinski portal. Njami!
 
Fotoklub Split organizira “Osnovni tečaj digitalne fotografije” pod vodstvom stručnog predavača Vicka Vidana. Program tečaja obuhvaća uvod u fotografsku teoriju, povijesni pregled razvoja fotografske djelatnosti, upoznavanje funkcija i postavki DSLR fotoaparata, osnove digitalne obrade fotografije, razumijevanje objektiva, senzora i ostalih tehničkih značajki fotografskog procesa, upoznavanje i razlikovanje prirodnog i umjetnog svjetla, korištenje boja u fotografiji, te pregled poznatih fotografskih radova i publikacija. Uz teorijski dio, velik dio znanja prenosit će se kroz praktični rad. Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati. Cijena tečaja iznosi 800 kn za zaposlene, odnosno 600 kn za nezaposlene / studente / umirovljenike. Prijave se vrše emailom na info@fotoklubsplit ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split, Marmontova 5. Prvo predavanje održat će se  u srijedu, 20. veljače u 20 h u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.