Nakon lanjskog otkazivanja zbog velepošasti, ove se godine nastavlja s našom tradicionalnom ljetnom kulturnom manifestacijom. Javni poziv za organizaciju 19. izdanja Dugoratskog kulturnog ljeta je objavljen i evo opet lijepe prigode dugoratskim, jeseničkim i dućkim udrugama da se uključe u osmišljavanje kulturnih događanja u našim malim mjestima i da ponude organizaciju manifestacija, a da pozivatelj (ili kulturno vijeće?) od toga složi kvalitetan i zanimljiv program 19. Dugoratskog kulturnog ljeta.

Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju 19. izdanja naše tradicionalne ljetne manifestacije DUGORATSKO LJETO 2021. Detalje poziva/natječaja svi zainteresirani mogu pronaći  ovdje. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta" u sklopu tradicionalnih priredbi ili kao ponude za pojedinačna događanja. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su: "16. Festival poljičkog soparnika",  (subota, 31. srpnja), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (srijeda, 4. kolovoza) i Dječji festival "Glas Poljica" (petak, 27 kolovoza).
Podnositelji svoje programe trebaju dostaviti zaključno s 31. svibnja 2021. putem pošte na adresu: Općina Dugi Rat, Općinski načelnik, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat.
Konačnu odluku o održavanju manifestacija donijeti će općinski načelnik u skladu sa mjerama i naputcima Stožera civilne zaštite i HZJZ.
 

Grgatovi 'Fragmenti' se izlažu na Priku

U Galeriji AZ nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku, u utorak u 19 sati, otvara se izložba 'Fragmenti 2' kipara Marka Grgata.
Serija od šesnaest radova, kojima se Grgat predstavlja temelji se na studijama grčkog kiparstva. Jasna je njegova zaintrigiranost antičkom umjetnošću i radovima starih majstora.
Fragmenti lica otkrivaju nam robusnost lika kojim umjetnik repetativno manipulira. Ne ponavljajući se u doslovnom smislu postavlja naglaske na razne segmente; fragmente lica, fragmente koji nedostaju, položaj lica, oči, boje,… Premda su radovi napravljeni u terakoti, bojama vješto imitira patinu pooštravajući dojam drevnoga. Korištenje boja u skulpturi nije bilo strano ni u vrijeme Egipta, antičke Grčke, gotike ili primjerice baroka. Osim bronce i kamena poigrava se zlatnim i plavim nijansama. Iako se obje boje povezuju s kraljevstvima i božanstvima, plava boja simbolizira besmrtnost, vječnost i istinu, dok je zlatna znak moći i bogatstva.
Uparivanjem vlastite interpretacije antičkih djela s komadima drva koji imaju ulogu postamenata i bojom komplimentiraju svom paru, postigao je suvremenu cjelinu. Premda oduzimanjem dijelova lica Grgat ukazuje na prolaznost, raspadanje i samu smrt, plavom bojom daje dozu mističnosti i duhovnosti čime nas navodi na promišljanje o vječnosti - napisala je u najavi ove izložbe mag. art. Zorica Muše.
 
Dobro, nećemo valjda morati nakon lokalnih izbora u "pečalbu", trbuhom za kruhom i poslom, ali dobro je ne propustiti  novu kazališnu premijeru Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, predstavu Mate Matišića "Gasterbajterska bajka" u režiji Petra Buljevića, koju su iznjeli Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac.
Ako nekako uspijete doći ulaznice (jer broj karata je vrlo ograničenog zbog velepošasti) za pretpremijeru i premijeru koja igra ovog vikenda - uživajte! Svi ostali zainteresirani predstavu će moći pogledati uskoro, u idućim izvedbama, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku.
 

A Oskar ide..

93. dodjela nagrade Oscar po mnogo čemu je bila drugačija od svih do sada. Sam doček uzvanika je bio bez klasičnog crvenog tepiha i paradiranja pred gomilom obožavatelja, a sama dodjela je održana u maloj dvorani skromne dekoracije, razdijeljena na još nekoliko lokacija javljanja s kojih su se prenosila online preko ekrana u dvorani. Većina nominiranih filmova uopće nije vidjela kino dvorane nego su odmah išli na prikazivanje putem raznih streaming platforma (najčešće Netflix), filmovi su snimani tijekom kraćih vremenskih perioda (20-ak dana), s malim budžetima, nema blockbustera i klasičnih komercijalnih hitova prilagođenih širokim masama. Nagrade su velikom većinom bile predvidive, a filmovi su zadovoljili sve političke, rasne i druge podjele tako da se razni pokreti nastali posljednjih godina kao što su MeToo i BlackLivesMatter mogu barem privremeno utišati.
Nomadland je od 6 nominacija osvojio 3 najvažnije, za film, režiju (Chloe Zhao) i Frances McDormand za glavnu žensku ulogu, što je bilo i očekivano. Chloe Zhao je tako postala druga žena i prva nebijelkinja koja je osvojila nagradu za režiju, a Frances dobila svoj treći Oscar te tako pretekla Meryl Streep koja do sad ima osvojena dva za glavnu i jednog za sporednu žensku ulogu, a puše za vratom Katherine Hepburn koja još uvijek drži rekord i ima četiri Oscara...
 

Obnovljena crkvica Sv. Ivana na Malom Ratu

Bilo je krajnje vrijeme nakon dugih desetljeća, da naša orunula i pomalo izgledom tužna crkva Sv. Ivana na Malom Ratu dobije novi i pristojniji izgled, baš onakav kakav i zaslužuje. Crkva je uspješno renovirana, riječ je o prvoj renovaciji u 39 godina i važnom koraku za očuvanje lokalne baštine. Specifičnost ove renovacije je u tome što je rezultat individualne građanske, lokalne inicijative skupine mještana Malog Rata. Nakon što smo 2016. godine uspjeli izlobirati asfalt od Općine Dugi Rat za prvo asfaltiranje lokalne ceste u zadnjih 42 godine(!), sada smo ovim novim poduhvatom još jednom uspijeli postići nešto za našu mikro-zajednicu. Nauštrb kržljavosti javnog sustava koji bi trebao voditi brigu kako o kvaliteti života (u što spadaju i prometnice) tako i o kulturi (u što spadaju i lokaliteti poput crkvice). Ovim malim projektima sami sebe uvjeravamo da individualna inicijativa i solidarna organizacija još imaju smisla. Projekt renovacije je u potpunosti podržao načelnik Jerko Roglić i financirala Općina Dugi Rat, na inicijativu par pojedinaca iz Malog Rata. Nadam se da će nas vodstvo naše općine podržavati i ubuduće.
 
Kamere TvDR se pale, koprena sa slika pada, a mreža će se oko Dugog Rata i vjeđa zažarit... u četvrtak, 06.05.2021. u 18 sati. Budite spremni (a i ne morate, jer sve će se moći pogledati i kad Vas bude volja, na popularnom Jubitu), natočite si čašu vina kojeg čuvate za posebne prilike, narežite pršut, sir, soparnik, pozovite najdražu da Vam se mazno pridruži na kauču ispred monitora ili projektora... i uživajte zajedno u lijepoj umjetnosti, u svim motivima, koloritu, tehnikama, igri sjena i svemu onome što će prof. Cota minuciozno pronaći u radovima s 10. likovne kolonije Krug koja je održana u sigurnom hladu borova i tamarisa na Dućama, u kovidno proljeće 2020. Lanjski radovi akademskih i amaterskih umjetnika dodatno su obogatili fundus galerije Krug naše istoimene Poljičke udruge likovnih umjetnika. Ima li boljeg poziva likovim umjetnicima za novu Likovnu koloniju 2021. koja će se, velepošasti usprkos, održati i ove godine, u hladovini Duća ili Dugog Rata, i to u nekoliko sigurnih jednodnevnih sesija tijekom svibnja i lipnja...
 
4. gardijska brigada HV, popularni "Pauci", u srijedu slavi 30 godina od osnutka, pa je tim povodom u splitskoj Marmontovoj ulici u organizaciji Slobodne Dalmacije postavljena izložba s 30 ratnih plakata koji prate put brigade od početka do kraja rata. Na plakatima su probrane slike iz arhiva Slobodne Dalmacije, agencije Cropix i Udruge 4. brigade. Izložba je pripremljena od arhivskih fotografija koje su snimali fotoreporteri Slobodne Dalmacije u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. i dijelom iz arhiva Udruge veterana 4. brigade.
Pridružujemo se čestitkama!
 

11. Likovna kolonija KRUG Dugi Rat

Naši poljičani amaterski likovni umjetnici vični kistu, akrilu i drugim tehnikama, okupljeni u PLU "Krug" Dugi Rat, do sada su priredili 10 likovnih kolonija na kojima su okupili svoje amaterske i akademske kolege da bi slavili umjetnost, radili na popuni fundusa galerije Krug, učili jedni od drugih, razmjenjivali iskustva i družili se poslije rada, u večernjim satima. Nakon prve "desetljetke" mogu se pohvaliti postignutim rezultatima: 400 radova u Fundusu PLU i Galerije Krug, 4 skulpture u Javnom prostoru, 25 radova je u javnim prostorima Hrvatske i Europe koje su poklonili Općina Dugi Rat i udruge sa područja naše općine, 40 radova donirano je u humanitarne svrhe.. Za svaku likovnu koloniju izrađen je katalog i prigodne zahvalnice za učesnike, koji jedva čekaju na iduću koloniju Kruga...
Zbog epidemioloških ograničenja, radovi s prošlogodišnje kolonije predstaviti će se uskoro u formi virtualne izložbe, a ovogodišnja kolonija će se zbog istih razloga organizirati u više odvojenih jednodnevnih druženje (3 do 4, ovisno o trenutnim neprilikama). Ovog trenutka prvo okupljanje za dvije grupe planirano za vikend 07. i 08. svibnja 2021.
 

Almissa Open Art: Željko Kerum Željko Kerum

U četvrtak, točno u podne na Peristilu bit će realiziran spomenik "Željko Kerum Željko Kerum" poznatog konceptualnog umjetnika i perfomora Siniše Labrovića u formi ready-madea. Dakle, Željko Kerum, splitski gradonačelnik koji to planira opet postati, bit će proglašen spomenikom samome sebi, Željku Kerumu, javlja organizator izložbe Vice Tomasović za Slobodnu Dalmaciju. Objasnili su i odakle inspiracija za ovaj neobičan umjetnički čin, jedan od sastavnih djelova nadolazećeg festivala suvremene umjetnosti Almissa Open Art.
 

NFT 021: izložba NFT radova u galerijskom prostoru

New FacTory kustoski kolektiv priređuje u ponedjeljak, 26.4.2021. u 20 sati u Galeriji Škola (Split, Fausta Vrančića 15) NFT 021, prvu hrvatsku NFT izložbu umjetničkih radova, koja je i jedna od prvih svjetskih izložbi NFT radova koja se održava u stvarnom, fizičkom, galerijskom prostoru.
Što je NFT, garant se pitate? Kratica NFT označava naziv “non-fungible token”, neizmjenjivi digitalni token. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje digitalnih vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili “analogne” imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. Tehnički rečeno, riječ je o kriptografski zaštićenim dijelovima blockchain lanca podataka koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto unikatno.
Nekolicina hrvatskih autora je već prepoznala mogućnosti prvih digitalnih tokena te aktivno proizvode umjetničke radove kriptirane u lance podataka - blockchain. Radovi ovih umjetnika prikazuju se u galeriji na ekranima televizora ili pomoću projektora, ali za razliku od uobičajenih video radova i instalacija moguće je putem linka na licu mjesta i kupiti originalni jedinstveni umjetnički rad - NFT - na on line platformama. Prodaja se, naravno, izvršava u kriptovalutama.
Na izložbi u Galeriji Škola predstavljaju se nacionalne snage ovog mladog umjetničkog područja. Cilj ove izložbe nam je približiti NFT umjetničke radove široj publici i ukazati na nove mogućnosti umjetničkog izražavanja u vremenu u kojem živimo i onome koje tek dolazi. Izložba ima i humanitarnu notu jer radove izlažu i članovi udruge za sindrom Down 21 Split.
A na NFT 021, izložba NFT radova, imati će te priliku vidjeti NFT koji je frame iz filma “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” redatelja Dalibora Barića, filma koji je nominiran za Oscara 2021. za najbolji animirani film.
Osim Barićevog rada predstavlja se i naš dućanin Ivan Perić, te radovi NFT-ijeve Prime render studia koji su posljednjih 10 godina dobili preko 70 međunarodnih nagrada, uključujući i kvalifikacijsku nagradu za OSCARA "Animated eye" u Aspen Shortsfestu u Coloradu.