Zavičajna kuća Gornjih Poljica u suradnji sa Božićnim selom i Poljičkom likovnom udrugom "Krug" iz Dugog Rata organizira prvu međunarodnu likovnu koloniju u Gornjim Poljicima, koja će se održati 7., 8. i 9. listopada 2022. Posljednjeg dana će biti održana svečana izložba radova, u prostorijama područne škole Rudine, na adresi Rudine 8, Gornji Dolac.
- Svi ste dobrodošli tokom sva tri dana naše likovne kolonije - poručuju marljivi organizatori, Tiho Lučić i likovnjaci iz dugoračkog Kruga.
 
Likovna udruga Emanuel Vidović – Split, ovom izložbom, u petak u goste stiže Poljičkoj likovnoj udruzi Krug – Dugi Rat, duboko vjerujemo, na radost s jedne i s druge strane. Ove godine, splitska likovna udruga slavi 50 godina svog postojanja, dok poljički Krug slavi prvih 25, pa ovu izložbu posvećujemo našim velikim jubilejima. Likovnost uopće, s toliko širokim spektrom izražavanja, otvara svoj prostor osobama koje u sebi nose potrebu izražavanja kroz crtež, boju, glinu, kožu... LU Emanuel Vidović predstavlja se s 38 autorskih djela, s područja slikarstva, kiparstva, keramike, kao i primijenjenih umjetnosti kroz obradu kože i stakla...
 
U Dugom Ratu u četvrtak, 22.09.2022. u 19 sati u prostorima nekadašnjeg kina "Dalmacija" predstavljena je knjiga o Anti Klariću, našem sumještaninu, jeseničaninu, bivšem Pučkom pravobranitelju i potpredsjedniku Sabora RH, i jednom od malobrojnih koji je izašao čista obraza iz sfera visoke politike.
- "Ova knjiga nije o meni, ovo je knjiga o nama, ona je glas povijesti u vremenu borbe za čovjeka, borbe protiv vlastitog zla, borbe za demokraciju. Od početka 1990-ih suprostavljao sam se grabeži društvenog vlasništva, pretvorbi i privatizaciji, pljački bankarskog sustava, financijskom inženjeringu privilegiranih. Neki su dobijali desetine milijuna njemačkih maraka, a neki građani čja su mjesta bila pod granatama nisu mogli dobiti mi tisuću tadašnjih maraka. Ustati protiv vlastitog zla bila je građanska obaveza. Branio sam ljudske vrijednosti, dostojanstvo hrvatskog imena, borio sam se za načelo da je hrvatski čovjek temelj demokracije", rekao je Ante Klarić lani u Rijeci, na predstavljanju knjige u kojoj je on glavni lik, a autor Frano Piplović naslovio ju je “Ante Klarić – endemska pojava hrvatske politike”.
– Među nama je malo velikih ljudi, a među tim velikim malo ih se izdiže svojom veličinom. Taj koji se izdiže je Ante Klarić. On je uložio svu svoju snagu u stvaranje Lijepe naše kakvu smo sanjali, a ne onakvu kakvu živimo. Kao pučki pravobranitelj služio je građanima osam godina. Kritizirao je ono što ne valja, pomagao je obespravljenima. On je pošten domoljub i intelektualac, a sve što je činio, činio je za opće dobro, kazao je dr. Ante Simonić, jedan od riječkih promotora Piplovićeve knjige.
Naš Omišanin u Rijeci, Bože Mimica, zahvalio se autoru knjige što je napisao djelo bez kojega će biti nemoguće znanstveno baviti se modernom hrvatskom poviješću. Doista, riječ je čovjeku koji je izašao čista obraza iz ralja hrvatske politike. Koja rijetkost! Pravi endem. Naš sumještanin Ante Klarić!
 
Poštovani, čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige našeg dragog Jeseničanina Ante Klarića "ENDEMSKA POJAVA HRVATSKE POLITIKE, zaštitnik siromašnih, zaboravljenih i protjeranih" u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat, koja će se održati u četvrtak, 22.09.2022. s početkom u 19 sati u prostorima nekadašnje kino dvorane Dalmacija”, Dugi Rat.
Knjiga obuhvaća govore, članke, rasprave, izvješća, komentare, izjave, razgovore, intervjue Ante Klarića, bivšeg Pučkog pravobranitelja i potpredsjednik Sabora RH, u vremenskom periodu od 1990. do 2005. Knjiga o našem istaknutom sumještaninu rad je autora, urednika i priređivača Frane Piplovića.
O njoj će u četvrtak u Dugom Ratu govoriti Frano Piplović, autor, priređivač i urednik, a promovirati će je akademik Davorin Rudolf i Ante Klarić, bivši Pučki pravobranitelj i potpredsjednik Sabora RH. Sve će to šesno moderirati Ivana Župa, dramska umjetnica.
Vidimo se u četvrtak navečer u kinu "Dalmacija" Dugi Rat.
 

Boris Maruna: Svršetak ljeta

Ničemu ti neće služiti stihovi koje sada pišeš
Dan se mrači i kiše s kraja ljeta ispiru grad
Zahvalnost asfalta isparava naše korake
Odlazi ljeto
I s njime započinje još jedno presvlačenje koža
Zreli plodovi jeseni pokazuju začetke smrti:
Crv sumnje opsjeda sve što si ikad htio
Kiše ispiru grad i odnose sa sobom pijesak
I žene i noći, šetnje uz obalu i šetnje boricima
Književne rasprave i političke debate
Ulaženja u more, barove, talog ispijenih čaša
I riblje kosti; cijele naplavine istina kao stihove
Koji ikada nisu živjeli.

Boris Maruna, hrvatski pjesnik
(1940. - 2007.)
 

Ostinato - 5. International Chamber Music Festival Omiš

U sklopu 33. Omiškog kulturnog ljeta održat će se Ostinato - 5. International Chamber Music Festival Omiš. Riječ je o međunarodnom festivalu klasične glazbe u produkciji najnadarenijih mladih europskih glazbenika koji su školovani na prestižnijim glazbenim akademijama i danas djeluju uglavnom po europskim glazbenim centrima. U tri festivalske večeri - 28. kolovoza, 30. kolovoza i 1. rujna - u klaustru Franjevačkog samostana koncertima će se pokušati snažno oživjeti iznimno kvalitetna klasično-glazbena kulturna scena vezana uz prostor franjevačke sakralnosti, promičući glazbenu izvrsnost koja je vrlo rijetka i ovisna o produkcijskoj moći onih koji pokušavaju osmisliti događaje na visokoj razini dovodeći samo najbolje svjetske glazbene umjetnike - ističu organizatori, Petar Buljević (ravnatelj Centra za kulturu Omiš) i pijanist Lovre Marušić koji je ujedno umjetnički ravnatelj Ostinata.
S obzirom da se festival održava po 5.put i to za sam kraj 33 .Omiškog kulturnog ljeta, organizatori su odlučili svojoj vjernoj publici pokloniti slobodan ulaz tijekom sve tri festivalske večeri. Zato ne propustite ovu vrhunsku glazbenu poslasticu!!
 

Boris Maruna: San o svjetlu

Naša zemlja je zabit, turoban kraj
ništa veliko
tu dugo ne raste ona čovjeku ne pruža
zadovoljstva nikakvih udobnosti
u njoj se uvijek kinjilo glađu, mučilo
i ubijalo radom
i na druge načine
premda se
čovjeku ponekad učini drukčije
u našoj se zemlji uvijek živjelo u mraku
 

Dugoratsko ljeto: predstava "Ja sam dama“

Ponedjeljak, 29.08.2022. u 20 sati, Dugi Rat, Ljetna scena u parku u lučici
Gostovanje Kazališta Mali Princ Omiš s komedijom
"JA SAM DAMA“
u izvođenju akademske glumice Ivane Župa
Organizator: Udruga Tvornica Dugi Rat

"Prva monodrama/komedija nastala prema facebook zapisima Meri Bauk donosi kako se jedna Jesenička obračunala s mužem, materom, estrogenom i PMS-om. U zabavnom i uspjelom konglomeratu fejsbučkih crtica na sceni se govori i o mukama pri porodu i hormonskom (estrogenskom) disbalansu, šoping-centru, ovrhama i otkazima, ocu i Hajduku, oralnom seksu, nezaobilaznom PMS-u... Zvuči kaotično? Ne, to je naprosto "megamix" koji čini suštinu života, pretočen u umjetničko djelo koje ne stremi elitnim "hoch-visinama", nego je simpatična i nadasve kreativna svakidašnja jadikovka..“ (kritika predstave, izvor: Slobodna Dalmacija)
Predstava je proglašena jedna od 15 najboljih profesionalnih predstava u Hrvatskoj u 2017 god.i sudjelovala na Festivalu Glumca. Igrana na Međunarodnoj TEDx konferenciji/kao ideja vrijedna širenja/, na raznim Festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji.. a ovo ljeto se iz drugog pokušaja vratila u Dugi Rat. Ne propustite! Nema treće sreće..
 
Utorak, 23.08.2022., 20:30 sati, Staro selo Jesenice, Blagajna
Promocija knjige autora Vlade Zemunika "Tin je bio prvi" uz prikazivanje dokumentarnog filma o nastanku oklopnjaka
Organizator: Udruga Tvornica

11.srpnja ratne 1991., prvi hrvatski oklopni transporter "TIN" izašao je kruga naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i predan je 4. brigadi Zbora Narodne Garde.
- "Veličanstvena je bila primopredaja TIN-a, i ono što je izazvao na putu od Dugog Rata do Resnika ne može se najtočnije opisati riječju, delirij mase, ljudi, žena i djece u motoriziranoj koloni u prethodnici.. Došlo je do erupcije snage i morala naroda... "Tinovo" je stvarno najsnažnije oružje bilo moralni učinak Tek iza morala dolaze fizička, tehnička i taktička osposobljenost. Točnost navedenog dokazana je upravo u Domovinskom ratu..." - napisao je počasni građanin Dugog Rata, prerano preminuli general Ivo Jelić i prvi zapovjednik 4.GBR u svojoj knjizi "Čovjek i rat 1990–92."
Radnici uz podršku vodstva naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat, u ono teško vrijeme pubune i barikada, iza koje je stajala jedna od najjačih vojski tadašnje Europe, kada je razoružan i goloruk Hrvatski narod pod međunarodnim embargom krenuo u borbu za goli opstanak države, odlučili su napraviti oklopni transporter i od idejnog projekta, njegove razrade pa sve do konačne izrade, te bez obzira na sve opasnosti uspjeli su izvesti pravi podvig, pogotovo jer tvornica nije imala nikakva iskustva s vozilima te vrste, a niti sredstava i materijala za vojnu proizvodnju, no ipak je u samo nekoliko mjeseci iz tvorničkih hala izašao prvi "pravi" i potpuno funkcionalni hrvatski oklopni transporter. Nazvan je "TIN" i predan 4. brigadi.
Pored "TIN"-a u tvornici "Dalmacija" Dugi Rat izrađena su još dva transportera, "HOT 011" i "HOT 111" koji su predani na korištenje hrvatskim snagama u kolovozu, odnosno listopadu 1991. godine.
31 godinu poslije u Jesenicama se večeras promovira monografija "Tin je bio prvi" autora Vlade Zemunika. Dođite! Vidimo se...
 

Omiško ljeto: izložba grafike "Zaustavite rat"

Učesnici izložbe su: Ambrozija Testen, Vasilije Jordan, Dijana Iva Sesartić, Ivan Lovrenčić, Dimitrije Popović (Hrvatska); Jože Ciuha (Slovenija); Dragan Micić (Srbija); Sergio Brignoni (Švicarska); Max Ernst (Austrija); Jansen Čapar (Sjeverna Makedonija); Paul Weber (Njemačka). S odabirom umjetnika i njihovih radova htjeli smo prikazati različite načine upozoravanje na užase ratnih sukoba i promoviranja mira i praštanja, kažu u CZK Omiš.
Radovi koje izlažemo nalaze se u fundusu Galerije Mimice i u privatnoj zbirci Mladenke Mimice. Grafička zbirka Paula Webera došla je u fundus galerije Mimice zahvaljujući donaciji dr. Raimonda i Rite Maier, dugogodišnjim zaljubljenicima u Mimice, kojima i ovim putem zahvaljujemo. Ova vrijedna zbirka sadrži 19 grafika pretežito ratne tematike, odnosno scena ratnih stradanja, inspiriranih njegovim vlastitim doživljajem Prvog svjetskog rata, samo jednog od onih za koje smo vjerovali da se ne mogu ponoviti