U srijedu, 24. travnja s početkom u 20 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku i organizaciji Centra za kulturu Omiš, Zoran Predin, jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora, predstaviti će zainteresiranoj Poljičkoj i Omiškoj javnosti svoju drugu proznu knjigu "Glavom kroz zid". Sugovornik će mu biti Siniša Kekez, splitski novinar i pjesnik, a u večeri će sudjelovati i dramska umjetnica Ivana Giove Župa i Petar Buljević, svestrani i neumorni omiški djelatnik u kulturi.
Nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš – sve je to, kažu, i mnogo više, Zoran Predin, koji će nakon ukoričenih misli i sjećanja ostatak večeri posvetiti notama. Prisutni, a ulaz je slobodan, će moći uživati i u Predinovom kantautorskom koncertu...
Vidimo se i večeras na Priku!
 
Nakon jednogodišnje pauze Omiš će po 9. put ugostiti gitariste iz cijelog svijeta. Novi, predljetni termin Omiš guitar festa od 18.-25.06.2019. je, kad malo bolje razmislimo, odličan, što je potvrdio i nikad veći interes gitarista i ljubitelja gitare, tako da organizatori očekuju više od 300 natjecatelja i nekoliko tisuća gostiju u gradu na ušću Cetine. Bogat, kvalitetan, a besplatan program te puni kafići, restorani i apartmani. I domaći svit će biti više nego zadovoljan! A program festivala sinoć je znatiželjnoj javnosti i malobrojnim medijima predstavio Neno Munitić, "alfa i omega" OGF-a s mladim gitarističkim snagama OGŠ "Lovro pl. Matačić" Omiš. Festival će open air koncertom otvoriti Vlatko Stefanovski potpomognut domaćim gitarističkim snagama, među kojima će nastupiti i neka vrlo poznata glazbena imena. Osim spomenutog gitarističkog virtuoza, idućih festivalskih večeri čeka nas koncert češkog gitarističkog dua Siempre Nuovo, koncert poljskog Warsaw guitar orchestra (a možda i još kojeg) te koncert domaće uzdanice svjetskog sjaja, dugoratskog gitarista Petra Čulića i njegovih omiških gostiju Željane Jerić i Silvija Bilića, koji će izvesti dijela hrvatskih skladatelja, od kojih neka i premijerno! Osim uzbudljivih završnica festivala, u večernjim terminima po gradu kotrljajućeg kamenja i gitarista starijih i od Keitha Richardsa, pardon, gradu drevnih gusara, neće nedostajati ni koncerata i svirki uživo po brojnim kafićima i restoranima u izvedbi različitih domaćih i stranih bendova, a za natjecateljski dio festivala već se gomilaju prijave pristigle s svih kontinenata osim Antartike. Njihovo umijeće ocjenjivati će eminentni profesori gitare, kako sa svjetskih tako i sa domaćih glazbenih akademija i škola. Publiku na predstavljanju novog Omiš guitar festa oduševila je inicijativa za povratak legendarne kamene klupe, kroz izradu klupe u obliku gitare, rad domaće umjetnice Vere Mekinić. Kamena gitara za početak. A dogodine i nova skulptura na potezu od Borića do Torrete.. Pozdravljamo inicijative da se na novi način oživljavaju legende naše (bolje) prošlosti i tako vraćaju nekoj novoj dici, za užitke nekoj novoj omiškoj mladosti, ali i turistima i ostalim znatiželjnicima. Sebići (selfiji) s najdražom ili ljepoticom dana na omiškoj kamenoj gitari, nema sumnje, biti će nove zvijezde Instagrama. A serenade trenutnoj kradljivici srca hitovi SoundClouda.
 

Jurjevo i Oda proljeću.. u isti dan. Kako to?

"Poljičani poštovani, od svi sela odabrani, na dobro vam Jurjev danak, Jurjev danak vaš sastanak..." A spomenuti sastanak se, svima je to odavno poznato, događa prve nedjelje po Jurjevu, 23. travnja na brdu Gradac i nazoče mu tisuće Poljičana i poljičkih prijatelja kako bi proslavili blagdan nebeskog zaštitnika Poljica.
Slučajno ili ne, ali baš istoga dana omiško planinarsko društvo "Imber" poziva ljubitelje planina na istoimeni vrh omiške Dinare u poljičkom susjedstvu na, citiramo, "Odu proljeću na Omiškoj Dinari u čast Dana planete Zemlja i pozdrav proljeću pod pokroviteljstvom Grada Omiša i Turističke zajednice grada Omiša, u nedjelju, 28. travnja 2019." I tako, eto, 28. godinu zaredom.
I dok Poljičani svoj najveći godišnji jubilej organiziraju o vlastitome trošku tek uz duhovno pokroviteljstvo Crkve tj. Poljičkog dekanata, "Oda proljeću“ uživa pokroviteljstvo i Grada Omiša i TZ Grada Omiša.
 
Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju 18. izdanja naše tradicionalne ljetne manifestacije DUGORATSKO LJETO 2019. Detalje poziva/natječaja potražite ovdje. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta" u sklopu tradicionalnih priredbi ili kao ponude za pojedinačna događanja. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su: "15. Festival poljičkog soparnika",  (vrijeme održavanja 27. srpnja, subota), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (04. kolovoza, nedjelja) i Dječji festival "Glas Poljica" (23. kolovoza, petak). Podnositelji svoje programe dostavljaju zaključno sa danom 30. travnja 2019. putem pošte na adresu: Općina Dugi Rat, Općinski načelnik, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat.
 

Đurologija opet u Splitu

"Đurologija“, autorska predstava Branka Đurića Đure, ponovno je u Splitu. U četvrtak, 25. travnja igra u dvorani Lora, s početkom u 20 sati. Sa svojim prepoznatljivim bosanskim šarmom i dugogodišnjim glumačkim iskustvom popularni Đuro je s svojom predstavom oborio sve rekorde gledanosti stand-upa u našoj regiji, a predstava "Đurologija", u stvari zbirka intimnih razmišljanja i pogleda na život koje prepričava na iskren i urnebasan način, dosad je odigrana oko 350 puta i vidjelo ju je preko 250.000 posjetitelja.Povećanje brojača uz novu dozu smijeha slijedi u četvrtak u Lori.
 

Izložba: De_stabilizacija Gilda Bavčevića

Izložba nagrađivanog splitskog multimedijalnog umjetnika Gilda Bavčevića naziva "De_stabilizacija“, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika - Split, otvara se u četvrtak, 25. travnja 2019. u 20 sati u Salonu Galić (Marmontova 3) i može se besplatno razgledati do 13.5.2019.
Gildo Bavčević (Split, 1979.) je multimedijalni umjetnik koji se pretežno bavi različitim oblicima društveno angažirane umjetnosti, adresirajudi jednako političke i društvene probleme. Uz samostalne izložbe aktivno sudjeluje i na brojnim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Pored samostalne prakse, bavi se i različitim grupnim projektima, od performansa do filmskih projekata, video umjetnosti i muzike, snimanja i uređivanja zvuka i slike, produkcije muzike za filmove, sviranja u bendu , Dj-inga, i ostalog čime se bave mladi.
 

Zoran Predin: Glavom kroz zid

Zabilježite srijedu, 24.4.2019. u svoje kalendare. Vidimo se navečer na Priku, na još jednoj ljepoj večeri u organizaciji agilnog Centra za kulturu Omiš, na promociji knjige i kantautorskom koncertu Zorana Predina.

Nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš – sve je to i mnogo više jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora Zoran Predin. U svojoj drugoj proznoj knjizi "Glavom kroz zid" Predin se u tridesetak proznih minijatura suvereno kreće od tmurne političke sadašnjosti do buntovnih mladenačkih dana, od intimnih obiteljskih zgoda do žestoke kritike nacionalizma. Svejedno prepričava li stare zgode iz karijere "Lačnog Franza" kada je bio pod sumnjom da podriva sistem i kada je brisao pljuvačku o crvenu zvijezdu ili kada opisuje strah od zubara, u baš svakoj životnoj situaciji on bira teži put, bez zadrške se svrstava na stranu slabih i uvijek pliva protiv struje, ne da bi bio drugačiji, već da bi ostao čovjekom...
 

Soparnik kao Poljički brend

Da nije guzice, pardon, guloznih, goluznih ili bonkulovića ako vam je tako draže, za Poljica mnogi nikada ne bi čuli. Ni višnja maraska, ni duvan, ni trišnja tugarka, ni podstranjska salata, ni kostanjski plavac, ni dubrovski sir (da ne nabrajamo dalje) kojima su se nekada Poljica dičila, nisu proslavili nekoć slavnu knežiju kao što je to uradio poljički soparnik, zeljanik ili uljenak, kako vam drago.
Nije, naravno, dobro za Poljica i Poljičane što je pored svega blaga soparnik (p)ostao jedini istinski poljički brend, ali ova nekoć sirotinjska jizbina ponajmanje je zato kriva. Pa ipak, soparnik je delicija još uvijek mnogima nedostupna ne samo zbog cijene od 250 do 300 kuna nego i zbog veće potražnje od ponude te sve oskudnijih izvora autohtonih sastojaka, u prvome redu blitve.
Slobodna Dalmacija u petak je na svojim stranica donijela priču iz Poljica u kojoj samo gospođa Ivanka Radmilo iz Gata zaprimi ponekad i do 200 narudžbi dnevno za pripravu soparnika kojima, kako kaže, ni izbliza ne može udovoljiti – pa nije teško izračunati da bi samo njoj bile potrebne tone blitve, luka i brašna mjesečno, hektolitri maslinova ulja i na stotine kubika drva te ono najvažnije – više pari ruku mladih stopanjica.
Pa kad je već tako, a jest, zašto se i drugi u Poljicima ozbiljnije ne prihvate ovoga posla koji nipošto nije gladak (a koja to poštena rađa je?!), ali bi financijski mogao biti sladak. I to nipošto ne pukim 'štancanjem' soparnika od namirnica nepoljičkog porijekla nego upravo domaćim, autohtonim, i što je najvažnije – u skladu sa zaštićenom recepturom. A oni koji uz to imaju i odgovarajuće stambene uvjete mogli bi otvoriti 'kuće soparnika' gdje bi gosti, domaći i strani, mogli i bez najave doći i u svako doba konzumirati soparnik i druge poljičke delicije te svjedočiti avanturi njegova pripravljanja uživo.
U Savezu za Poljica smo uvjereni da takve sadržaje ne bi mimomišao nijedan ozbiljan turistički itinerer i to bi bio začetak onog turizma kakav je Poljicima nasušno potreban.
 

Predstavljanje Omiš guitar festa 2019.

Nadolazeće izdanje Međunarodnog festivala gitare "Omiš guitar fest", koji će se održati od 18.- 25.06.2019., predstaviti će se zainteresiranoj javnosti večeras, u utorak, 23.4. s početkom u 19:30 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Ovom prilikom najaviti će se novosti i predstaviti 9. Međunarodni festival gitare "Omiš guitar fest 2019."  Na konferenciji će sudjelovati, osim organizatora, i naš omišanin Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, Zvonko Močić predsjednik Gradskog vijeća grada Omiša, najvećeg pokrovitelja festivala, Petra Bartulović direktorica TZ grada Omiša, te pet mladih gitarista - finalista državnog natjecanja u klasičnoj gitari i osvajača najviših državnih i međunarodnih nagrada. Vidimo se večeras uz mile zvuke malih žica..
 
Poljičani poštovani, na dobro Vam Jurjev danak doša! Uz dan sv. Jurja (Jurjev dan, Zeleni Juraj, Ðurđevdan..) i 23. travnja vezani su mnogi narodni običaji s početka proljeća (ophodi uz obredne pjesme, paljenje krijesova i tome sl.), no za Poljičane je Jurjevo ili Jurjev danak onaj dan u godišću kad se tradicionalno i u velikome broju oboružani župskim bandirama okupljaju na svom povijesnom zborištu na brdu Gradac zapadno od Gata kako bi zajedničkim misnim slavljem pred crkvicom sv. Jure obilježili dan svog nebeskog zaštitnika, a potom u Podgracu birali svoje velike knezove i vojvode, te cjelokupnu svjetovnu i sudsku vlast svoje nekoć slavne Poljičke knežije. U novije doba, od druge polovice 20. stoljeća, zbog radnih obaveza koje mnoge priječe da na Gracu i u svojim župama diljem Poljica svetkuju blagdan sv. Jure, hodočašće Gracu i zajedničko misno slavlje održava se prve nadolazeće nedjelje, dok je tradicionalno biranje kneza i drugih organa vlasti u Poljicima sukladno poljičkome zakonodavstvu iščezlo zajedno s nestankom Poljica s političke scene.