Adele 30 – Balade kao terapija

Iako se prošli mjesec oglasila intimnim singlom "Easy On Me" otpjevanom uz klavirsku pratnju, povratak Adele s novim albumom "30" bio je sve samo ne skroman, naime odjeknuo je kao bomba u svim glazbenim i entertainement medijima, te je već jasno da će njena "Tridesetica“ zasigurno ponoviti umjetnički ali i komercijalni uspjeh prethodnika, ako ne i nadmašiti ga u narednim mjesecima. Adele je novi album iskoristila kao terapiju od stresa i svakodnevnice, a kako je i sama rekla, uhvatila se u razmišljanju da je možda trebala ove pjesme ‘zakopati’ u neku arhivu i snimiti neke nove iz razloga jer se previše emotivno otvorila u njima. U konačnici, ovaj album će definitivno ustoličiti Adele na tron najtraženije kantautorice i pjevačice današnjice, kao što ga je teško i usporediti s prijašnjim radovima koji pripadaju nekom starom normalnom svijetu i njegovim problemima, a dobro znamo da je novonormalno promijenilo sve, kako brojne poslove i zaposlenja, tako i brojne bračne zajednice, piše Zoran Stajčić u svojoj recenziji jednog od najboljih albuma godine na stranici "Ravno do dna", albuma koji je duboko tradicijski ukopan u sigurne obrasce soula, gospela, jazza i popa, tj. ima modernog, ali ‘na žličicu’ u središnjem dijelu albuma, ali i te pjesme (konkretno: „Cry Your Heart Out“, „Oh My God“ i „Can I Get It“) nose moment koji bi se mogao okarakterizirati kao ‘isplesati suze’ da bi se moglo nastaviti dalje...
 

Međunarodni književni festival Split Lit Int

Splitska udruga za kulturu SpLitera organizira međunarodni književni festival Split Lit Int - Salon meets Agora: Literary Mapping of the Mediterranean. Održat će se od 27. studenog do 5. prosinca u Splitu. Kao svojevrsni uvod u glavni program festivala, u subotu, 27. studenog, održat će se dva događanja - dječji program u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 11 sati te otvaranje izložbe u Etnografskom muzeju Split u 12 sati, pod nazivom 'Moj Mediteran: Pozdravi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Grčke, Hrvatske, Libije, Malte, Maroka, Španjolske, Tunisa i Turske'. Riječ je o izložbi fotografija književnika i književnica koji sudjeluju u projektu Salon meets Agora. Odabir fotografija donosi uhvaćene trenutke njihovog i našeg Mediterana danas. Izložba se održava na tavanu Etnografskog muzeja i otvorena je tijekom trajanja festivala, a organizirana je u suradnji s udrugom Culture Hub Croatia, piše Dalmatinski portal.
Program festivala nastavit će se u srijedu, 1. prosinca, od 19 sati u kavani Bellevue razgovorom o Mediteranu; predstavljanjem projekta lokalnoj publici uz sudjelovanje splitskih književnica i književnika koji će čitati svoje radove.
 

Radionica camere obscure za djecu i mlade

Fotoklub Split organizira besplatnu četverodnevnu radionicu camere obscure za djecu i mlade. Radionica uključuje upoznavanje s osnovama fotografije, izradu camere obscure, fotografiranje te razvijanje i skeniranje negativa. Voditelji su mladi nagrađivani majstori fotografi Maja Prgomet i Milan Šabić, stručno osposobljeni od strane Hrvatskog fotosaveza za vođenje ove vrste radionice. Raspored održavanja radionica je od 9 do 13 sati u dane: 27.11., 28.11., 04.12. i 05.12.2021.
Prijavite se na e-mail adresu info @ fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split. Broj polaznika je ograničen.
 

Izložba fotografija Željka Šunjića

U sklopu Međunarodne noći kazališta, u Galeriji AZ, pri CZK Omiš, na adresi Glagoljaška 11. održat će se izložba 'Kazališne fotografije', in memoriam nedavno preminulom umjetničkom fotografu Željku Šunjiću, prijatelju kazališta Mali princ. Zakazana je za subotu, 20. studenog, u 21 sat. Ulaz je slobodan uz pridržavanje epidemioloških mjera. Organizatori ističu da nisu potrebne covid-potvrde.
 

Svrati na Interlibar u Jokera

Već nekoliko godina onaj najstariji i najetabliraniji, zagrebački Interliber, ima pak "mlađi pandan" imenom Interlibar. Traje čak i dulje; na znanje svim knjigoljupcima u gradu pod Marjanom, od 11. do 21. studenoga. Igrom slova skovano je dakle ime splitskom "čedu" začetom od velikog knjižarskog lanca "Hoću knjigu", i udomljenom na uistinu lijepom mjestu: u trgovačkom centru - partneru, Jokeru u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.
Dalmatinci nisu primorani svoje knjiške favorite naručivati poštom, niti putovati u Zagreb; elegantno ih mogu razgledati na pedesetak metara četvornih svoga splitskog Interlibra. Naglasak je na novim, dobrim knjigama, a ne onima koje mi u knjižarskoj branši zovemo "beton" jer ih se izdavači ne mogu riješiti, pa ih iz godine u godinu na raznim sajmovima nude za pet kuna ili na devedeset posto popusta (za to postoje događaji poput Podroom Outleta koji se organiziraju triput godišnje), kažu izlagači. Isto vrijedi i za njihove knjižare, u kojima će se u isto vrijeme održavati i akcija Knjiga svima i svuda s atraktivnim cijenama i širokom ponudom. "Predkoronarnih" godina, 2018. i 2019. bio je osmišljen i festivalski program te predstavljanje lokalnih, ali i inozemnih autora čitalačkoj publici. To, nažalost, zbog trenutnih mjera ove godine neće biti izvedivo.
 

Noć kazališta 2021

U subotu, 20.11. u prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u organizaciji CZK Omiš nizom događaja obilježiti će se Noć kazališta. Omiški kulturnjaci pripremili su Vam i ove godine, kao i prethodnih pet , zanimljiv program, a ovo je prvi otkako su i službeno postali profesionalno kazalište. Autorica je kao i dosadašnjih godina dramska umjetnica, voditeljica dječjeg kazališta Harlekin, Ivana Giove Župa.
Program
počinje s Otvorenim satima škole glume i baleta. Djeco, dođite i naučite kako nastaje kazališna predstava, pogledajte kako zagrijati glas, pravilno stajati ili plesati na sceni.. pitajte sve što vas zanima, pridružite se na daskama koje život znače.
18 h / HARLEKINCI - otvoreni sat škole glume dječjeg kazališta Harlekin; voditeljica: Ivana Giove Župa, dramska umjetnica
19 h / OMIŠKE PAHULJICE - otvoreni sat baletnih studija CZK; voditeljica: Branka Čića Trumbić, baletni pedagog.
20 h / GASTARBAJTERSKA BAJKA - komedija Mate Matišića, profesionalno kazalište Mali princ Omiš.
Igraju: Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac; Režija: Petar Buljević
Komedija s elementima melodrame obiluje humorističkim elementima karakterističnim za imotski kraj, brojnim nadrealističkim otkucajima sudbine... Ljubav Joze i Marije koja se dogodi u ovoj božićnoj noći predstavlja novi početak ili barem iluziju da je sve zaista moguće nanovo početi pa i sam život...
21h / izložba KAZALIŠNE FOTOGRAFIJE, in memoriam umjetničkom fotografu Željku Šunjiću / Galerija AZ - ulaz slobodan (gošće glazbeni duo The BEBE)
Izložba 'Kazališne fotografije' in memoriam je nedavno preminulom umjetničkom fotografu Željku Šunjiću, prijatelju kazališta Mali princ.
Cijene ulaznica su simbolične i iznose 20 kn odrasli i 10 kn djeca.
U nastavku članka pročitajte što poviše Prika iste večeri spremaju Gaćani...
 
U galeriji Krug Poljičke likovne udruge "KRUG" u Kući kulture (prizemlje zgrade stare općine) Dugom Ratu u utorak je otvorena izložba likovnih radova članova Poljičke likovne udruge KRUG Dugi Rat i Likovne udruge Ante Kaštelančić iz Podstrane pod nazivom "Sjećanje na Vukovar". Vidimo se ovih dana u galeriji, a u nastavku pročitajte najavu, predgovor izložbe Duška Aničića.

"Sjećanje na Vukovar.
30. godina bitke za grad heroja.
Toliko svjetlosti, da se vidi iz beskraja - Vukovar.
Vukovar nije osvojen, on je pobjednik koji nikada ne umire. Živi u svjetlosti svjetla grobova nepobjedivih. Oni su živi, žive kroz nas i našu tisućljetnu težnju. Svi oni žive, svi oni heroji za čije grobove ne znamo. Bilo je ogromnih materijalnih rušenja, samo da ne bude duhovnih urušavanja.
Sagradili smo kuće, crkve, svetišta i kroz taj pakao izgradili sebe.
Izbacivši mržnju i osvetu svjedočeći o vjeri ovog naroda, božanskoj providnosti, mnogi likovni umjetnici svojim impresivnim slikama i kipovima oplemenili su duhovne prostore, kao da je nadahnuće došlo od zvjezdanog neba kojega smo gledali iz ruševina crkava i katedrala.
Oni koji su ubijali grad nisu pobjednici nego oni koji su u njemu preživjeli, nisu mrtvi oni koji su ubijeni - mučenici, nego su mrtvi oni koji su te strahote napravili.
Zar vas Vukovar ne posjeća na biblijsku priču o Davidu i Golijatu?!
“Svaka sila za vremena”... Što narod govori ili je bilo ili će biti.
A ovo jest..
Poljička likovna udruga Krug iz Dugog Rata i likovna udruga Ante Kaštelančić iz Podstrane zajednički organiziraju ovu recentnu likovnu izložbu, a na spomen gradu heroju i gradu heroja.
Amor clavicula magnae vitae est.
Homine est miserius aut superbas."

Duško Aničić, prof.
 

Plavi kaputić, trideset godina poslije

Zahvaljujući snimci BBC-ja, njezino je uplakano lice obišlo cijeli svijet. Željka Jurić bila je šestogodišnja djevojčica koja je u plavom kaputiću sa suzama, koračala porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine.
Od tada, njezin život se primijenio. Danas gradi muzej sjećanja na Domovinski rat u svom naselju, Berak, nedaleko od Vukovara. U pomoć joj je priskočio i redatelj Jakov Sedlar sa svojim najnovijim filmom “Plavi kaputić, trideset godina poslije.” Premijera filma je zakazana dan prije tridesete obljetnice pada Vukovara, a prihodi će biti usmjereni u izgradnju muzeja. Redatelj Sedlar, kao i sama Željka su u Splitu, kojom prilikom su dali izjave za Dalmaciju Danas.

Podsjetimo se, dugoraćani su ugostili Željku Jurić Mitrović 16. prosinca 2015., povodom predstavljanja njene zbirke poezije "Moja dolina suza" u Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu.
 

Malena mjesta srca moga..

U čast Tinu Ujeviću, povodom obilježavanja godišnjice njegove smrti, udruga "Tvornica" Dugi Rat priredila je poetsko-kazališnu večer u u petak, 12.11.2021. u Dugom Ratu. Monodramu posvećenu Tinu, "Malena mjesta srca moga - Priča o Tinu Ujeviću" Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, odigrao je Marijan Grbavac Mirić.
Sjetna, ali lijepa večer i druženje dugoračkih ljubitelja Tinove poezije nažalost nije obilježio i značajniji odaziv publike. Ništa čudno u ovom nevremenu, u kojem je kultura.. samo još jedan žedan kamen na studencu.
 

Večer s Tinom u petak u Dugom Ratu

Povodom obilježavanja godišnjice smrti velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, udruga "Tvornica" Dugi Rat priređuje poetsko-kazališnu večer koja će se održati u petak, 12.11.2021. s početkom u 19:30 h u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu. U neposrednoj blizini nekadašnje gostionice ("Kadić") u koju je Tin rado svraćao, po svjedočenju starih dugoraćana (i pjesmama na pozadini računa nerjetko plaćao svoj bucun vina, kako kruži legenda o kojoj nešto više ispod), održati će se kazališna monodrama "Malena mjesta srca moga - Priča o Tinu Ujeviću" Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš. Monodramu posvećenu Tinu igra Marijan Grbavac Mirić. Redatelj je Petar Buljević.

Zanimljiva legenda o Tinu kruži među dugoraćanima. Tin je na svojim putešestvijama često svraćao i u Dugi Rat, poglavito u gostionicu obitelji Kadić nasuprot tvornice Le Dalmatienne, tada jedno od rjetkih mjesta u mistu gdje se moglo lijepo družiti, dobro jesti i popiti, a gdje je nerjetko račun plaćao, kako legenda kaže, stihovima. Umjesto "Ajde Ivane, zapiši me, platit ću kasnije..", Tin je, legenda kaže, na poleđini papirića računa ostavio Kadićima brojne svoje "brzopotezne" pjesme...
Eh da najmladi Ivan iz roda Kadića na tavanu stare obiteljske kuće među odbačenim starinama umjesto prastarog usisivača (kojeg sam lani dobio za rođendanski poklon) uspije pronaći neke javnosti još nepoznate Tinove pjesme, vrijedile bi one danas.. neprocijenivo! Ili da to preračunamo u omiljenu Tinovu "valutu", po sadašnjem "tečaju" hrvatske poezije vrijedilo bi to barenko nekoliko stolitarskih bačvi zlatnom medaljom i na ovoj Sabatini ovjenčanog vina iz Kadića vinograda! Eh, što ti je... inflacija...