Lokalni izbori: Tko ima najbolji program? Čija obećanja su realna, a tko populizmom kupuje birače?

Kako ocjenjujete programe s kojima stranke/liste izlaze na ove lokalne izbore u Općini Dugi Rat? Koliko su stranke/liste popravile ili pokvarile svoje programe u odnosu na prošle izbore? Da li i što li nude nove liste? A što HDZ-ovi klonovi? Koje se nove teme, osim ekoloških, otvaraju na ovim izborima? Jesu li programi s kojima se ide na ove izbore opet tek popisi lijepih, neostvarivih želja i populističkih trikova kojima se pokušava kupiti birače ili je netko doista uložio znanje, stručnost i trud te složio program koji sadrži konkretne ciljeve u nadležnosti općine te mjere kako ih ostvariti i s kojim parama, jer naših para u općinskom proračunu ima sve manje! Kriza je, ako niste čuli. Para nema, rekao je svojedobno jedan hajdučki doktor, niti će ih biti! Pustimo sad želje, papir i eter koji trpi svakakve želje i budalaštine, no jeste li se zapitali tko ima dovoljno energije, hrabrosti, pa i ludosti (s obzirom na sve birokratske prepreke, političke rupe i horizontale koje ga čekaju u zasjedi, te sve one kojima će činjenjem ili promjenama stati na žulj, poništene i ponovljene natječaje, krive žarulje i sl. pizdarije, pa sav taj malomišćanski i hrvatski jal i podmetanje kolega... nastavi niz nevolja koje čekaju na našeg novog čelnika i njegove pobočnike) da se upusti da ono što je izvedivo doista i izdokumentira, izlobira, pronađe sredstva, odradi natječaje i žalbe, te poprati da se sve uspješno i provede, bez dodatnih nadopuna projekata, tajnih aneksa, odgoda...?  
Čiji program je, po Vama, najbolji, najcjelovitiji i najrealniji, a tko birače pokušava kupiti populističkim i neostvarivim obećanjima u koje više ne vjeruju ni veliši iz dugoračkih vrtića? I oni bi se "besplatno" družili s vršnjacima, da spomenemo samo jednu od predizbornih želja koja vrišti iz nekoliko izbornih pamfleta, a koje, po meni, nemaju pokriće u dubini sadašnjeg općinskog proračuna, ali već znaju, odgojiteljice su ih garant već naučile da nema "besplatne" užine, a kamoli ručka i da "tata i mama" ili netko drugi (mi, odnosno naša općina) i to mora za njih platiti. Dočim netko napiše u izbornom programu riječ "besplatno", refleksno se uhvatim za sve tanji novčanik, dobro još je tu, nisu ga još.., i odmah okrenem novu stranicu. Kako ocjenjujete sastav kandidata s kojima stranke/liste izlaze na ove lokalne izbore u Općini Dugi Rat? Tko je ozbiljan? Tko se potrudio? A tko ide u ropotarnicu povijesti? Tko su favoriti? Tko bi mogao biti crni labud? A tko će biti luzeri...

Utvaram se, da parafraziram Ćiru, da imam i odgovore na neka od ovih pitanja, ali ih ipak neću ovdje napisati. Jer imate ih i Vi, garant, a ne bih želio utjecati na Vas u ovom zadnjem tjednu kampanje. Ali prisjetite ih se u nedjelju kada propisno maskirani budete držali olovku koja s par poteza može potaknuti na neke promjene nabolje u našoj sredini u iduće četiri godine... ili nas baciti u još veću agoniju i mrak.

Piše: Mladen Banović

Povezani članci

Who's Online

We have 166 guests and no members online