Kraljevstvo za vez

marinaU desetak hrvatskih luka nautičkog turizma koje pružaju komercijalnu uslugu nautičarima ima oko 33.000 vezova, od toga oko 17.000 u 56 marina. Vlasnici plovila godišnji vez u marinama moraju platiti do početka glavne turističke sezone, a prosječna cijena veza je oko 3000 eura, za plovila dužine od devet do 11 metara, kakvih je oko 70 posto. Prema nekim procjenama Hrvatskoj nedostaje oko 40.000 vezova, s tim da je u planu gradnja 15.000 novih vezova prema Nacionalnoj strategiji razvoja nautičkog turizma do 2019. godine. Pojedini veliki europski proizvođači jahti pokazuju zanimanje za financiranje gradnje marina na našoj obali, kako bi svoje brodove, vrijedne više milijuna eura, kupcima mogli nuditi na prodaju zajedno sa stalnim vezom te svom ostalom iznimno skupom logistikom ...


Kraljevstvo za vez


Piše: Damir Herceg / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


I dok mnogi hrvatski hotelijeri već drugu godinu osjetno spuštaju cijene smještaja, do granice isplativosti, marine svake godine podižu cijenu svojih usluga za 10 do 15 posto, na što se nitko ne buni. A što bi se i bunili kada u većini hrvatskih marina postoje poduže liste čekanja na stalni vez, bez obzira na njegovu cijenu.


marina


Prema nekim procjenama Hrvatskoj nedostaje oko 40.000 vezova, s tim da je u planu gradnja 15.000 novih vezova prema Nacionalnoj strategiji razvoja nautičkog turizma do 2019. godine.

Naša zemlja od nautičkog turizma godišnje prihoduje između 700 i 840 milijuna eura, a u idućih 10 godina taj bi iznos trebao narasti na 1,5 milijardi eura.

To svjedoči da je nautički turizam najelitniji dio naše turističke ponude, a da bi dobit od njega počela što prije rasti, morali bismo brže rješavati 'papirologiju' potrebnu za proširenje postojećih i gradnju novih marina, što sada traje oko tri godine.


marina


Pojedini veliki europski proizvođači jahti pokazuju zanimanje za financiranje gradnje marina na našoj obali, kako bi svoje brodove, vrijedne više milijuna eura, kupcima mogli nuditi na prodaju zajedno sa stalnim vezom te svom ostalom iznimno skupom logistikom.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 382 guests and no members online