Dočine: Privatna plaža u Dućama? - Na plažu gost smije samo s ručnikom

Dućani prosvjedujuNaraštajima čuvamo i čistimo plažu Dočine u Dućama, na njoj smo sadili tamarise i svi uživali. A sada smo s nje praktični protjerani, ogorčeni su mještani Duća, predjela Dočine na svog susjeda Antu Banovića koji je pod sumnjivim okolnostima dobio dugogodišnju koncesiju na plažu, jednu od najljepših u Dalmaciji. Obrtu "Ban-Mont" Ante Banovića naša je županija dodijelila desetogodišnju koncesiju na plažu ‘Dočine’. Premda, tako barem tvrdi 17 nezadovoljnika, to nipošto nije smjela napraviti, jer je Banović ne samo dao lošiju ponudu od Filipa Škarice, svoga glavnog konkurenta, nego mu i zbog brojnih nepravilnosti u prijašnjem radu nije smio biti ni dopušten pristup natječaju. - Pet familija je potjerano s te plaže, da bi se jedan čovjek na njoj mogao bahatiti i bogatiti. Je li to nova pravda o kojoj stalno govore naši političari - pale se Dućani, da ih se i ne isplati zaustavljati... Koncesionar plaže Ante Banović pak kaže - Ti takozvani prosvjednici su ili rodbina iii prijatelji trojice ljudi koji su izgubili koncesijska odobrenja na ovoj plaži. Peticiju su, pak, potpisivali na prijevaru. Lagali su mještane da ću naplaćivati plažu, a protiv mene su zato jer nisam Dućanin ...

DUĆE DOČINE

Na plažu Dočine u Dućama gost smije samo s ručnikom

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Danas ćemo vam predstaviti prvu privatnu plažu u Dalmaciji. I to ne nekoliko porazbacanih sika u kakvoj izlokanoj otočnoj uvali ili kvadratić žala ispred carske vile za milijardere, nego baš pravu pravcatu plažu. Od 6807 četvornih metara i pustinjskim pijeskom kao podlogom.

Plažu koju su mještani naraštajima čuvali i čistili. Na njoj tamarise sadili i njezin salbun u kupaćim gaćama doma nosili. Plažu koja je - zar vam ovo ne zvuči poznato? - bila naša plaža. Naša ne zato što nam ju je dala država ili što nam ju je ostavio bogati stric iz Amerike, nego zato što je tako htio dragi Bog.

Predstavit ćemo vam, ukratko, plažu koja služi kao špranca za privatiziranje svih ostalih hrvatskih plaža.

Dućani prosvjeduju

Naravno da u Hrvatskoj ne postoje privatne plaže. To će vam svaki zakonoznanac reći. Postoje samo koncesionari plaža, a njima je dano na volju, to će vam svaki zakonodavac prešutjeti, da se na tim plažama ponašaju kako im drago.

Baš poput koncesionara iz ove priče koji, blago rečeno, ide u krajnost, te jednu od, bez pretjerivanja, najljepših plaža na Jadranu pretvara u svoje leno.

I dok se svi iznad njega prave blesavi - Županija, prije sviju - on sve ono što je vjekovima bilo naše - ovo, fakat, zvuči tako poznato - pretvara u svoje koje može biti i tvoje tek pod uvjetom da mu za to platite.


Ruzinava ograda

U Dućama smo. Plaža službeno nosi naziv ‘Glavica’, no mještanima (i Splićanima i (Drnišanima i Česima i Nijemcima i svima koji su je desetljećima koristili, jer to što je bila naša podrazumijevalo je daje i njihova) ona je plaža Dočine.

Pred ruzinavom ogradom, koja plažu, ne bi da smo u Jeruzalemu, dijeli od kampa "Galeb’, skupilo se mnoštvo. Što Dućana, što Omišana, što fetivih, što došljaka, pred vaše je reportere stalo 17 nezadovoljnika. A bilo bi ih i više da nije bio radni dan.

Zapravo, kažu nam, bit će ih i više ako novinski članak ne urodi plodom. Sjatit će se, dodaju, čitavo selo na Dočine, pa ćemo tada - sad već povisuju ton - vidjeti čija je plaža, naša ili njegova.

A on je Ante Banović. Vlasnik obrta ‘Ban-Mont’ kojemu je Splitsko-dalmatinska županija - blagoslovljena bila - dodijelila desetogodišnju koncesiju na plažu ‘Glavica’.

Premda, tako barem tvrdi 17 nezadovoljnika, to nipošto nije smjela napraviti, jer je Banović ne samo dao lošiju ponudu od Filipa Škarice, svoga glavnog konkurenta (da, i on je među nezadovoljnicima), nego mu i zbog brojnih nepravilnosti u prijašnjem radu nije smio biti ni dopušten pristup natječaju.

Najradije bismo vas sada odmah upoznali sa Željkom Mišićem, pomoćnikom pročelnika županijskog Upravnog odjela za pomorstvo i turizam zaduženim za koncesije na pomorskim dobrima, jer telefonski razgovor koji se produljio na dva nezaboravna dana bio je rijetko živopisan, no dužni smo prvo riječ dati nezadovoljnicima. Evo su već nervozni od čekanja.

- U priči oko dodjeljivanja koncesije Anti Banoviću sve je od početka naopako. Prvo je uz samu plažu kupio zemlju, pa dijelom na njoj, a dijelom na pomorskome dobru sagradio kafić.

Dućani prosvjeduju

Ministarstvo graditeljstva mu je još 2002. godine izdalo rješenje o rušenju, evo vam dokument, no nakon toga nitko ništa nije poduzeo, te je Banović nastavio bespravno raditi - govore nezadovoljnici, a među njima je najviše Škarica (8) i Bakovića (3), te dva Rivarollija i po jedan Dajak, Jolić, Rogulj i Škobalj.

Bespravna gradnja ništa je prema onome što slijedi. Nije, uostalom, Banović jedini bespravni graditelj u zemlji.

- Četiri je ljeta Banovićev plažni objekt radio bez ikakva odobrenja, dakle ilegalno, da bi mu 2006. godine Općina Dugi Rat dala dozvolu za kiosk od 12 kvadrata.

Te iste godine na ovoj plaži koncesijska odobrenja dobiva i još pet drugih koncesionara, koji su nudili različite usluge, od kafića, preko iznajmljivanja ležaljki do rentanja brodica - objašnjavaju naši sugovornici.

I tako je to guralo nekoliko godina. I svima je bilo dobro, osim Banoviću koji je za sebe odjednom poželio čitavu plažu. Pa jo od Županije, jer sada to prelazi ingerencije Općine, zatražio koncesiju.


Vrhunac ruganja

- Županija je Banoviću izdala koncesiju na plažu početkom lipnja 2011. godine, no Ministarstvo turizma je tu odluku poništilo, evo vam dokument, jer nije bila zadovoljena imovinsko-pravna procedura.

Vidi dokumentŽupanija splitsko-dalmatinska
Split, 30. svibnja 2011.
Prijedlog odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže i terase (štekata) na dijelu K.O. Duće, predio zapadno od autokampa RibnjakNo, 31. srpnja 2012. Županija mu ponovno daje koncesiju, i to desetogodišnju, uz obrazloženje kako je Banovićeva ponuda, evo vam dokument, bolja od one koju je dao obrt ‘Bongo-Bong Filipa Škarice - vele nezadovoljnici.

Vidi dokumentŽupanija splitsko-dalmatinska
Split, 24. srpnja 2012.
Prijedlog odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže i terase (štekata) na dijelu K.O. Duće, predio zapadno od autokampa Ribnjak


A u toj ponudi, veli vaš reporter, svakog blaga ima. Banović tako navodi da će, uz 102.000 kuna na ime koncesije, na uređenje plažne infrastrukture u idućim godinama potrošiti još 2.206.540 kuna, da će zaposliti 14 radnika, te da će u zaštitu okoliša uložiti 595.717 kuna.

S druge strane, Filip Škarica je obećavao za zaštitu okoliša dati samo 4.500 kuna, pa činjenicu što je njegova fiksna ponuda bila bolja za 3.000 kuna od Banovićeve, u Županiji uopće nisu uzeli u razmatranje.

- Poškakljite nas da se nasmijemo. Priča o milijunskom ulaganju je bajka, to je svima jasno. Vrhunac ruganja je, međutim, ovaj dio o zaštiti okoliša. On će uložiti 600.000 kuna u zaštitu plaže o kojoj su naši očevi i djedovi godinama brinuli i od koje, ajde, nađite je, ljepše na Jadranu nema.

Pet familija je potjerano s te plaže, da bi se jedan čovjek na njoj mogao bahatiti i bogatiti. Je li to nova pravda o kojoj stalno govore naši političari - pale se Dućani, da ih se i ne isplati zaustavljati.

- Općina se, evo vam dokument, usprotivila odluci Županije, skupili smo i 225 potpisa mještana na peticiji protiv dodjele koncesije Banoviću, ali sve uzalud. Njegove veze bile su jače.

Filip Škarica se odmah žalio na odluku, da bi mu tek u trećem mjesecu ove godine, dakle osam mjeseci nakon dodjele koncesije, javili da mu je žalba odbijena - grme naši sugovornici.

Zaključak je, što se njih tiče, jasan:

- Za sve godine što je Banović bespravno radio na plaži, a traje to od 2002., netko je u džep stavio veliki novac, najmanje milijun kuna. Pozivamo stoga i DORH i USKOK da istraže tko je pogodovao Banoviću.

Dućani prosvjeduju

A vrhunac je što koordinate koncesijskoga polja, uopće ne odgovaraju ovoj plaži, nego plaži ispred hotela ‘Kaktus’ u Supetru na Braču.

Na Banovićevu plažu danas smijete doći samo s ručnikom. Ležaljka i suncobran su zabranjeni. Ima u Banovića pa ćete ih iznajmiti. Besplatne hladovine također nema. Ali, ima u Banovića pa ćete se rashladiti.

- Sve to što vam Dućani govore su gluposti. Taj mali Filip radi cirkus i pravi probleme čovjeku koji sve dozvole ima i pošteno radi svoj posao - u prpošnom ljetnom raspoloženju novinarski je upit dočekao Željko Mišić.


Bespravni graditelj

Da, to je onaj Mišić kojega smo vam obećali kroz dijalog s autorom ovoga teksta predstaviti.

- Gospodine Mišiću, kako je moguće da bespravni graditelj dobije koncesiju za plažu?

-To nije istina. Gospodin Banović nije bespravni graditelj.

- Kako nije?! A što je onda s rješenjem Ministarstva graditeljstva?

- Ma. to je ništa, dva stola, to je on odavno riješio.

- Nije, nego tek ove godine. A kako je moguće da lošija ponuda pobijedi na natječaju?

- Kako mislite lošija?

- Milijuni kuna koje Banović obećava uložiti u plažu znanstvena su fantastika. Nemojte samo reci da vam to nije jasno?

- Pratit ćemo, pa ćemo vidjeti.

- Odakle Banoviću pravo da gostima zabrani donošenje na plažu vlastitih ležaljki i suncobrana?

- To je normalno, stavite se vi u njegovu poziciju. Kome će on iznajmiti ležaljku ako svatko donese svoju.

- Briga me. Moje pravo je da donesem ležaljku. Što ako Banović sutra odluči iznajmljivati ručnike? Ili kupaće gaćice?

- On je koncesionar i ima pravo na iznajmljivanje. Pa, što biste vi, s avionom na plažu došli?!

- Ne bih, nego s ležaljkom!

- Uhvatili ste se poštenoga čovjeka, a sve zbog jednog malog što izvodi budalaštine.

- Nije jedan mali, nego čitavo selo. Općina je bila protiv, Mjesni odbor je bio protiv, a vi ste svejedno dali koncesiju. Pa ga, eno, sada čitavu hladovinu prekrije svojim ležaljkama i ne da nikome besplatno ni blizu.

- To ne smije. Ležaljke moraju biti naslagane jedna na drugu, a hladovina svima jednako dostupna.

- A što ćemo s koordinatama?

- Kakvim koordinatama?

- U odluci o dodjeli koncesije uredno stoje i koordinate koncesijskoga polja, no kad ih ukucamo, dobijemo plažu u Supetru.

- To je ništa. Greška geodeta.

- A nije muljaža?

- Nije, pa u našoj županiji je sve puno plaža pod koncesijom s krivim koordinatama.

- Krasno. I sve su to, kažete, skrivili geodeti?

- Sve.

- Ništa vi u Županiji ne muljate?

- Ništa.

- A zašto ste, čim smo se prvi put čuli, nazvali Banovića i upozorili ga da se novinar "Slobodne" raspituje o njegovoj koncesiji?

- Nisam ja niš...

- Jeste! I još ste mu dali moj privatni telefonski broj. Odakle vam pravo?

- Krivo ste shvatili, ja sam ga samo nazvao kako bih mu...

- Znači, priznajete da ste ga nazvali?

- Jesam, ali nisam znao da će on nazvati vas. nisam mu ja ništa rekao.

- I previše ste Vi rekli.

 ANTE BANOVIĆ:

Ne vole me jer nisam Dućanin

Ti takozvani prosvjednici su ili rodbina iii prijatelji trojice ljudi koji su izgubili koncesijska odobrenja na ovoj plaži. Peticiju su, pak, potpisivali na prijevaru. Lagali su mještane, a protiv mene su zato jer nisam Dućanin


Ante BanovićAnte Banović bi najradije da se u novinama njegovo ime ne pojavljuje. Ali, kad već mora, kad ga povlače za jezik, onda je odlučio iznijeti svoju verziju priče.

- Ti takozvani prosvjednici su ili rodbina ili prijatelji trojice ljudi koji su izgubili koncesijska odobrenja na ovoj plaži. Peticiju su, pak, na prijevaru potpisivali. Lagali su mještane da ću naplaćivati plažu. A protiv mene su se digli samo za to jer nisam Dućanin, nego osoba iza brda - veli Banović.

Koncesionar plaže ‘Glavica’ priznaje daje 2002. godine dobio rješenje o uklanjanju objekta na privatnome zemljištu, no dodaje kako je prije toga od Općine Dugi Rat dobio suglasnost za gradnju, a od omiškog Ureda za gospodarenje rješenje prema kojemu zadovoljava minimalne tehničke uvjete. Pa je, eto, radio. Sve do 2013. godine kada je objekt legaliziran.

- Gospodine Banoviću, kako je moguće da ste 11 godina radili s pravomoćnim rješenjem za uklanjanje objekta?

- Imao sam sve potrebne dozvole za rad, te sam uredno podmirivao obveze prema državi.

- Koja je naredila rušenje vašeg objekta?!

- Nisam ja jedini koji je živio ili radio u takvom objektu. Po vama bi se, dakle, sve što se sada legalizira trebalo srušiti!?

- Dakle, Županija je dala koncesiju na plažu dokazanom bespravnom graditelju.

- To je pomorsko dobro koje nema veze s mojim privatnim posjedom.

- Koliko ste ljudi zaposlili?

- Čini mi se, deset.

- U ponudi piše da ćete zaposliti 14 radnika.

- A kako ću ih zaposliti kad mi vođe ove grupice prosvjednika ne daju raditi. Njihove objekte i brodove na pomorskome dobru nitko ne uklanja. I umjesto da štitite mene, vi štitite njih. A oni i danas rade bez dozvola.

- Na koji način mislite u plažu uložiti više od dva milijuna kuna?

- Ne bojte se, potrudit ću se ispoštovati sve iz ugovora.

- Kako?

plaža Dočine- Kupit ću opremu, skutere za iznajmljivanje, tuba boat, opremit ću štekat, srediti mul...

- To nije ulaganje u plažu, nego u vaš privatni biznis.

- Eto sad, vi stalno upirete protiv mene. Pristrani ste. Kako ću uprihoditi novac za plaćanje koncesije i zaposliti ljude ako ne uložim u posao. A što se tiče drugih ponuđača, njihove ponude nisu sadržavale svu potrebnu dokumentaciju, ali im je Županija ipak dopustila da sudjeluju u natječaju.

- Baš kao što je i vama dopustila da dobijete koncesiju, premda ste 11 godina zarađivali radeći u bespravno sagrađenom objektu.

- Nisam jedini koji je u takvim objektima poslovao, nisam radio na crno i nisam bespravni graditelj na pomorskome dobru.

Povezani članci

Who's Online

We have 122 guests and no members online