Šestanovac: Otpad se mora hitno ukloniti

ŠestanovacHitno tražimo uklanjanje štetnog otpada što je proteklih dana dovezen iz TEF-a Šibenik i nezakonito odložen na područje Prpuša Vlake, jer je taj otpad potencijalna opasnost za život ljudi, ali i samu floru i faunu, upozorava Jerko Merćep, predsjednik ekološke udruge “Radobiljski vrisak” - EU RAV. Merćep ukazuje na opravdane prosvjede mještana, uznemirenih zbog narušavanja njihova zdravlja i prirode. - Odlagatelj štetnog otpada iz TEF-a, tvrtka ‘Kljajić’ d.o.o., nema nikakvih zakonskih osnova ni dopuštenja za odlaganje, niti lokalna zajednica, Općina Šestanovac, ima ikakvo odlagalište za otpad. Iz toga je očito da je svako takvo odlaganje smeća nezakonito i protupravno te se kosi sa svim pravnim propisima. Taman kad bi i dukate odlagali, ne bi imali zakonske osnove. Zato zahtijevamo žurno uklanjanje štetnog otpada s našeg područja - kaže Merćep ...

JERKO MERĆEP, ČELNIK EKOUDRUGE ‘RADOBILJSKI VRISAK’, ZAHTIJEVA:

Otpad se mora hitno ukloniti

 Piše: S. Šetka / Slobodna Dalmacija
 Izvor: Slobodna Dalmacija

Stručnjaci upozoravaju kako se iz tog otpada oslobađaju teški metali, prije svega živa i olovo, koje može raznositi vjetar u zrak, a ispiranjem kiša otpad može završiti i u Cetini, što bi bila teška katastrofa i ekocid, pojašnjava čelnik ekoudruge.

Jerko Merćep, čelnik ekoudruge ‘Radobiljski vrisak’

Udruga je upozorila nadležne institucije, alarmirala Ministarstvo zaštite okoliša i policiju, koji su poslali inspekciju na teren, odlučni u namjeri da se štetna troska žurno ukloni iz njihova dvorišta i obavi kompletna sanacija terena o trošku onih koji su je i dovezli na čisto i neokaljano područje prirode.

Mještani Šestanovca svoj razvoj vide i u ekopoljoprivredi, o čemu svjedoči i primjer privatnika koji je u blizini odlagališta zasadio maslinik sa 500 sadnica masline. Inzistirat ćemo na očuvanju zdravog okoliša i svakodnevno upozoravati na zagađivače, sve dok se štetni otpad ne odveze s našeg područja, poručuje Merćep.

Povezani članci

Who's Online

We have 250 guests and no members online